Rubrika:

Bylinky

Zázvor: zázračný pomocník pro zdraví

Zázvor: zázračný pomocník pro zdraví

Oblíbili jste si zázvor? Oddenky této rostliny jsou od starověku považovány za lék na spoustu nemocí. Zázvor je obrovským zdrojem energie, povzbuzuje mysl a působí preventivně proti chřipce i rakovině.
18.7.2014,  článek, Jana Běhalová,  1 komentář
Stévie sladká (cukrová tráva)

Stévie sladká (cukrová tráva)

Už jste o ní slyšeli? Stévie sladká je zázračnou bylinkou jihoamerických indiánů. Její listy jsou stokrát sladší než cukr, a přitom neobsahují téměř žádné kalorie.
7.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Pomerančový tymián

Pomerančový tymián

Pomerančový tymián zaručeně provoní vaši kuchyni letními tóny Středomoří. Bylinka zvýrazní chuť i vůni všech pečínek, grilovaného masa i zeleniny. Navíc má jako všechny druhy tymiánu blahodárné léčivé účinky.
4.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Vietnamský koriandr (pálivá máta)

Vietnamský koriandr (pálivá máta)

Vietnamský koriandr, nebo také pálivá máta, je v našich končinách poměrně málo známá bylinka. Svou pikantní chutí potěší především milovníky asijských pokrmů, kterým dodává nezaměnitelnou pikantní chuť.
2.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Citronová tráva (voňatka citronová)

Citronová tráva (voňatka citronová)

Exotická bylinka je populární především v asijské kuchyni, vypěstovat si ji ale můžete i doma v květináči. Citronová tráva dodá svěží vůni a jemně pikantní chuť polévkám nebo pokrmům z ryb. Navíc podporuje dobré trávení.
30.6.2014,  článek, Jana Běhalová
Čokoládová máta

Čokoládová máta

Spojení máty a čokolády v jedné bylince? To je netradiční kombinace, kterou si jednoduše zamilujete! Vypěstujte si letos mátu podle své chuti a obohaťte tak své kulinářské výtvory.
18.4.2014,  článek, Jana Běhalová
Zelený čaj - zdravé novoroční povzbuzení

Zelený čaj - zdravé novoroční povzbuzení

Chladné a sychravé počasí přímo vybízí vychutnání si teplého čaje. Cítíme-li se unaveni, můžeme sáhnout po dobrém zeleném čaji, který nám poskytne povzbuzení mysli, zároveň dodá vitamíny a pomůže odstranit symptomy stresu. Doporučíme Vám také tip na dárek pro milovníky čaje.
11.1.2008,  článek, Eliška Tlustá
Rozmarýn

Rozmarýn

Symbol lásky, kadidlo i prostředek proti zlým duchům, tím vším se může pyšnit právě rozmarýn.
11.10.2006,  článek, Kateřina Samuelová
Celer

Celer

Chcete si zpříjemnit večer? Pak jistě uvítáte afrodiziakální účinky celeru. :-)
4.10.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Šafrán

Znáte přísloví, že je něčeho málo jako šafránu? Není divu, když na jeden kilogram koření je potřeba 60 000 až 120 000 květů.
21.9.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Pažitka

Zjistěte více o rostlince, která je součástí našich pokrmů již od raného středověku.
18.9.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Zázvor

Už jste ochutnali zázvorové pivo nebo zázvorovou marinádu? Hurá do toho, zázvor vám totiž přijde vhod nejen jako chutná ingredience, ale i jako účinný lék.
4.9.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Jitrocel kopinatý

Nejlepší čas na jeho sběr! Základ sirupů a čajů proti kašli i jako první pomoc při spáleninách.
17.8.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Brusnice brusinka

Brusinky jsou tradiční součástí svíčkové. Vyzkoušejte tentokrát vynikající brusinkový džem spolu i jeho léčivé účinky!
13.8.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Brusnice borůvka

Borůvky nejsou jen výtečným ovocem, od kterého se můžeme pěkně zamazat, ale mohou nám také pomoci při cukrovce, průjmu či zánětu ústní dutiny. Pojďme se podívat, co všechno pro naše zdraví mohou udělat.
10.8.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Benedykt

Objevte kouzlo u nás nepříliš známé rostlinky, která vám pomůže při revmatismu, žaludečních problémech či nespavosti.
24.7.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Anýz

Anýz byl oblíbenou rostlinou Karla Velikého. Byl také součástí nejrůznějších „dryáků“ léčících otravy. V současné době našel své nezastupitelné uplatnění v likérnictví, potravinářství, a především v naší kuchyni.
20.7.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Třezalka tečkovaná

Třezalka se používá v lidovém léčitelství již od nepaměti. Je považována dokonce za magickou. Její použití je rozmanité – působí jako desinfekce ran, pomoc při stresu, ale také jako lék při náměsíčnosti.
14.7.2006,  článek, Zuzana Chromá,  1 komentář

Kopřiva dvoudomá

Kopřivu používali již staří Římané při šlehání kopřivami proti artritidě a revmatismu. Nyní je však vnímána spíše jako plevel v zahrádkách. Avšak její léčivé účinky jsou obdivuhodné a stojí za to je náležitě využít.
6.7.2006,  článek, Zuzana Chromá,  1 komentář

Heřmánek pravý

Jistě znáte modrou heřmánkovou mast, která pomáhá na všechny bolístky. Využijte i dalších heřmánkových účinků, třeba při čištění pleti nebo zesvětlování vlasů.
19.6.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Smetánka lékařská

S plevelnou pampeliškou se setkáváme v marném boji na našich zahrádkách. Zkuste tentokrát využít jejích léčivých účinků při zlobícím žlučníku či játrech.
13.6.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Vojtěška setá - AL-FAL-FA

Aneb v překladu „otec všech potravin“, je unikátní množstvím stopových prvků. Doporučujeme zejména klíčená semínka, která i skvěle detoxikují tělo.
12.6.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Meduňka lékařská

Meduňka vás omámí příjemnou citrónovou vůní a koupele vám pomohou zbavit se stresu. Meduňka vám pomůže i na problémy se špatným usínáním.
31.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Pelyněk

Hořký jako pelyněk, neříká se nadarmo... Pelyněk léčí třeba nechutenství, ale setkáte se s ním i ve sklence absintu nebo vermutu...
29.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Máta peprná

Máta je všestranná rostlinka díky své charakteristické chuti a nezaměnitelná pro své výrazné aroma. Jistě si vybavíte nespočet žvýkaček a zubních past, které ji obsahují.
25.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Mateřídouška

Mateřídouška není jen název dětského časopisu, ale hlavně voňavá rostlinka s četnými léčivými účinky.
22.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová
Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská

Cibuli jistě znají především kuchařky, ale velice široké využití má také v oblasti medicíny. Máte vysoký krevní tlak? Jezte cibuli.
10.5.2006,  článek, Zuzana Chromá

Levandule

Jistě si vybavíte slavnou píseň Petra Hapky a Hany Hegerové. Na levanduli však uchvacuje nejen její název, ale také široké využití.
5.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Kerblík

Kerblík byl doporučován už Magdalenou Dobromilou Rettigovou, bohužel je dnes poněkud přehlížen. Objevte znovu jeho kouzlo!
3.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová

Koriandr

Dnes vám přinášíme další zajímavou bylinku. Koriandr se vám bude hodit nejen v kuchyni, ale také při žaludečních problémech.
2.5.2006,  článek, Kateřina Samuelová