V čínské medicíně se zázvor používá k léčení už více než 2 000 let. Jedno prastaré rčení dokonce říká, že kdo jí tuřín v zimě a zázvor v létě, ten nepotřebuje lékaře. Zázvor je také klíčovou bylinkou v Ajurvédské medicíně, která vychází z tradičního indického lékařství.
Do Evropy se tento exotický oddenek dostal po pádu Římské říše, kdy ho k nám přivezli kočovní arabští obchodníci. Popularita zázvoru vzrostla natolik, že se během středověku stal vedle černého pepře jedním z nejpoužívanějších koření a také oblíbenou přísadou pro výrobu cukrovinek. V 16. století stála v Anglii libra sušeného zázvoru stejně jako jedna ovce. Dnes je zázvor rozšířený po celém světě a stále se těší velké oblibě nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně.
Rostlinka se k nám dováží z tropických oblastí Asie a zpracovává se z ní dužnatý oddenek, který můžete použít čerstvý i sušený, lze ho nakládat, kandovat, připravovat z něj čaje, šťávy, sirupy nebo třeba zázvorové pivo.
Nejčastěji se ze zázvoru připravuje čaj, který můžete popíjet v zimě i v létě. Výluh ze zázvoru prohřívá organismus a zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu a povzbuzuje mysl. Zázvorový čaj vás postaví na nohy v období chřipek i při nachlazení z klimatizace.
Příprava čaje je snadná. Zázvor můžete nakrájet na malé kousky nebo ho nastrouhat na hrubém struhadle, dvě až tři lžičky zázvoru přidejte do čajové konvice, zalijte vroucí vodou a nechte pár minut vyluhovat podle toho, jak chcete mít čaj silný. Jakmile nápoj trochu vychladne můžete přidat šťávu z poloviny citrónu a dosladit medem. Nápoj můžete ještě zesílit přidáním zeleného či černého čaje nebo ho dochutit lístky máty či meduňky.

Zdroj obrázku: Pixmac
A co všechno zázvor léčí? Tady je malé desatero toho nejzajímavějšího.
1. Zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin
Zázvor je silný antioxidant, obsahuje chrom, hořčík a zinek, které přispívají ke zlepšení průtoku krve v těle. Je tak účinný proti zimnici, horečce a podporuje pocení. Pokud trpíte na ledové končetiny nebo je vám neustále zima, pak vás zázvorový čaj zahřeje a dodá energii.
2. Léčí žaludeční nevolnosti všeho druhu
Dělá se vám špatně, jen co nastoupíte do auta, nebo trpíte mořskou nemocí? Je prokázáno, že výtažky ze zázvoru uklidňují žaludek a jsou účinným lékem na celou řadu žaludečních nevolností. Zázvor pomáhá nejen námořníkům, ale v malých dávkách uleví od ranní nevolnosti i těhotným ženám nebo pacientům po chemoterapii. K dostání je jako doplněk stravy v tabletách, pomůže ale i žvýkání čerstvého nebo kandovaného zázvoru.
3. Tlumí bolest i záněty
Zapomeňte na aspirin a ibuprofen! Zázvor je považován za jednu z nejsilnějších přírodních látek, která působí proti bolesti a zánětu. V přírodní medicíně se užívá pro léčbu migrén a bolestí hlavy. Pomáhá zklidňovat namožené svaly a bolavé klouby a dokonce je podle odborných studií účinný při menstruačních bolestech. Užívá se jak ve formě zázvorového čaje nebo doplňků stravy, tak i jako mast či tinktura, kterou můžete vmasírovat na bolavá místa. Z nakrájených plátků lze připravit také relaxační koupel.
4. Povzbuzuje imunitu a léčí chřipku
Zázvor se používá již tisíce let pro přírodní léčbu nachlazení, chřipky a dalších infekcí. Povzbuzuje pocení, a tím i tolik potřebnou detoxikaci a vyplavování škodlivých látek z těla. Posiluje přirozenou funkci našeho imunitního systému, působí antibakteriálně a antisepticky. Některé studie dokonce tvrdí, že má antibiotické účinky. Při bolestech v krku vyzkoušejte zázvorové bonbóny nebo pastilky s výtažky ze zázvoru.
5. Snižuje krevní tlak i riziko mrtvice
Jako doplněk léčby ocení zázvor především lidé, kteří mají vysoký krevní tlak. Účinné látky obsažené v zázvoru působí proti ucpávání tepen, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají zabránit tvorbě krevních sraženin, které omezují průtok krve. Pokud vám tedy tlak často vyskakuje nahoru, přidávejte si zázvor pravidelně jako koření do jídel. Posílíte zdraví svého kardiovaskulárního systému a snížíte potenciální riziko infarktu a mrtvice.
6. Pomáhá při trávení i hubnutí
Zázvor stimuluje tvorbu trávicích enzymů, zlepšuje vstřebávání živin do našeho těla a podporuje správný chod metabolismu. Zázvor navíc působí blahodárně při bolestech střev způsobených nadýmáním a upravuje činnost trávícího traktu. Pro svou vlastnost snižovat cholesterol v krvi a odbourávat tuky je také hojně využíván jako přísada do přípravků na hubnutí.
7. Ulevuje od dýchacích obtíží i astmatu
Pokud trpíte častým onemocněním dýchacích cest, chronickým kašlem nebo máte astma, pak vězte, že vám může pomoci právě zázvor. Látky obsažené v zázvoru nejen uvolňují dýchací svaly a rozšiřují plíce, ale také povzbuzují uvolňování hlenu a lepší vykašlávání.
8. Upravuje hladinu cukru v krvi
Zázvor sice není lékem, který by uměl vyléčit diabetes, dokáže ale upravovat vysokou hladinu cukru v krvi. Studie dokonce prokázaly, že tento aromatický oddenek napomáhá vstřebávání glukózy do svalových buněk, a plní tak podobnou funkci jako inzulín.
9. Bojuje proti kvasinkám
Kvasinkové infekce trápí nejčastěji ženy a jejich léčení bývá mnohdy zdlouhavé. Nicméně nezoufejte, je totiž prokázáno, že zázvor umí úporné kvasinky vyhánět z těla ven. Má silné antibakteriální účinky a působí také jako slabé antibiotikum. Doporučuje se jako koření při úpravě jídelníčku i jako přísada do léčivých koupelí.
10. Ničí rakovinné buňky
Zázvor je silný antioxidant a jeho pravidelná konzumace v jakékoli formě pomáhá v prevenci rakoviny. Studie dokonce prokázaly, že zázvor dokáže zamezit růstu některých typů zhoubných buněk, například při rakovině slinivky nebo vaječníků.
Využití zázvoru je všestranné. Tak jako u jiných léčivých rostlin však platí, že je potřeba ho užívat s mírou. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka jsou 4 gramy čerstvého zázvoru denně.
Do Evropy se tento exotický oddenek dostal po pádu Římské říše, kdy ho k nám přivezli kočovní arabští obchodníci. Popularita zázvoru vzrostla natolik, že se během středověku stal vedle černého pepře jedním z nejpoužívanějších koření a také oblíbenou přísadou pro výrobu cukrovinek. V 16. století stála v Anglii libra sušeného zázvoru stejně jako jedna ovce. Dnes je zázvor rozšířený po celém světě a stále se těší velké oblibě nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně.
Rostlinka se k nám dováží z tropických oblastí Asie a zpracovává se z ní dužnatý oddenek, který můžete použít čerstvý i sušený, lze ho nakládat, kandovat, připravovat z něj čaje, šťávy, sirupy nebo třeba zázvorové pivo.
Nejčastěji se ze zázvoru připravuje čaj, který můžete popíjet v zimě i v létě. Výluh ze zázvoru prohřívá organismus a zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu a povzbuzuje mysl. Zázvorový čaj vás postaví na nohy v období chřipek i při nachlazení z klimatizace.
Příprava čaje je snadná. Zázvor můžete nakrájet na malé kousky nebo ho nastrouhat na hrubém struhadle, dvě až tři lžičky zázvoru přidejte do čajové konvice, zalijte vroucí vodou a nechte pár minut vyluhovat podle toho, jak chcete mít čaj silný. Jakmile nápoj trochu vychladne můžete přidat šťávu z poloviny citrónu a dosladit medem. Nápoj můžete ještě zesílit přidáním zeleného či černého čaje nebo ho dochutit lístky máty či meduňky.

Zdroj obrázku: Pixmac
A co všechno zázvor léčí? Tady je malé desatero toho nejzajímavějšího.
1. Zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin
Zázvor je silný antioxidant, obsahuje chrom, hořčík a zinek, které přispívají ke zlepšení průtoku krve v těle. Je tak účinný proti zimnici, horečce a podporuje pocení. Pokud trpíte na ledové končetiny nebo je vám neustále zima, pak vás zázvorový čaj zahřeje a dodá energii.
2. Léčí žaludeční nevolnosti všeho druhu
Dělá se vám špatně, jen co nastoupíte do auta, nebo trpíte mořskou nemocí? Je prokázáno, že výtažky ze zázvoru uklidňují žaludek a jsou účinným lékem na celou řadu žaludečních nevolností. Zázvor pomáhá nejen námořníkům, ale v malých dávkách uleví od ranní nevolnosti i těhotným ženám nebo pacientům po chemoterapii. K dostání je jako doplněk stravy v tabletách, pomůže ale i žvýkání čerstvého nebo kandovaného zázvoru.
3. Tlumí bolest i záněty
Zapomeňte na aspirin a ibuprofen! Zázvor je považován za jednu z nejsilnějších přírodních látek, která působí proti bolesti a zánětu. V přírodní medicíně se užívá pro léčbu migrén a bolestí hlavy. Pomáhá zklidňovat namožené svaly a bolavé klouby a dokonce je podle odborných studií účinný při menstruačních bolestech. Užívá se jak ve formě zázvorového čaje nebo doplňků stravy, tak i jako mast či tinktura, kterou můžete vmasírovat na bolavá místa. Z nakrájených plátků lze připravit také relaxační koupel.
4. Povzbuzuje imunitu a léčí chřipku
Zázvor se používá již tisíce let pro přírodní léčbu nachlazení, chřipky a dalších infekcí. Povzbuzuje pocení, a tím i tolik potřebnou detoxikaci a vyplavování škodlivých látek z těla. Posiluje přirozenou funkci našeho imunitního systému, působí antibakteriálně a antisepticky. Některé studie dokonce tvrdí, že má antibiotické účinky. Při bolestech v krku vyzkoušejte zázvorové bonbóny nebo pastilky s výtažky ze zázvoru.
5. Snižuje krevní tlak i riziko mrtvice
Jako doplněk léčby ocení zázvor především lidé, kteří mají vysoký krevní tlak. Účinné látky obsažené v zázvoru působí proti ucpávání tepen, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají zabránit tvorbě krevních sraženin, které omezují průtok krve. Pokud vám tedy tlak často vyskakuje nahoru, přidávejte si zázvor pravidelně jako koření do jídel. Posílíte zdraví svého kardiovaskulárního systému a snížíte potenciální riziko infarktu a mrtvice.
6. Pomáhá při trávení i hubnutí
Zázvor stimuluje tvorbu trávicích enzymů, zlepšuje vstřebávání živin do našeho těla a podporuje správný chod metabolismu. Zázvor navíc působí blahodárně při bolestech střev způsobených nadýmáním a upravuje činnost trávícího traktu. Pro svou vlastnost snižovat cholesterol v krvi a odbourávat tuky je také hojně využíván jako přísada do přípravků na hubnutí.
7. Ulevuje od dýchacích obtíží i astmatu
Pokud trpíte častým onemocněním dýchacích cest, chronickým kašlem nebo máte astma, pak vězte, že vám může pomoci právě zázvor. Látky obsažené v zázvoru nejen uvolňují dýchací svaly a rozšiřují plíce, ale také povzbuzují uvolňování hlenu a lepší vykašlávání.
8. Upravuje hladinu cukru v krvi
Zázvor sice není lékem, který by uměl vyléčit diabetes, dokáže ale upravovat vysokou hladinu cukru v krvi. Studie dokonce prokázaly, že tento aromatický oddenek napomáhá vstřebávání glukózy do svalových buněk, a plní tak podobnou funkci jako inzulín.
9. Bojuje proti kvasinkám
Kvasinkové infekce trápí nejčastěji ženy a jejich léčení bývá mnohdy zdlouhavé. Nicméně nezoufejte, je totiž prokázáno, že zázvor umí úporné kvasinky vyhánět z těla ven. Má silné antibakteriální účinky a působí také jako slabé antibiotikum. Doporučuje se jako koření při úpravě jídelníčku i jako přísada do léčivých koupelí.
10. Ničí rakovinné buňky
Zázvor je silný antioxidant a jeho pravidelná konzumace v jakékoli formě pomáhá v prevenci rakoviny. Studie dokonce prokázaly, že zázvor dokáže zamezit růstu některých typů zhoubných buněk, například při rakovině slinivky nebo vaječníků.
Využití zázvoru je všestranné. Tak jako u jiných léčivých rostlin však platí, že je potřeba ho užívat s mírou. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka jsou 4 gramy čerstvého zázvoru denně.