Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Kuskus – chuť orientu

17.5.2006, Zuzana Kobíková, článek
Obrovskou výhodou kuskusu je jeho rychlá a jednoduchá příprava - dobré jídlo připravíte za pět minut:-).
Kuskus (neboli cous cous i kus-kus) je tradiční marocké lidové jídlo. Jedná se o obilný výrobek převážně z tvrdé pšenice, která se nejprve zpracuje na krupici a dále formuje do kuliček. Ty jsou poté napařovány a vysoušeny. Tato semolinová těstovina (semolina je tvrdozrnná pšenice), oblíbená zejména v arabských zemích, v nabídce prodejen zdravé výživy i supermarketů již poměrně zdomácněla. Najdete ji buď v koutku „zdravé výživy“ nebo u těstovin. Můžete si vybrat kuskus obyčejný - bílý, ale i celozrnný, vícezrnný nebo bio. Chuťově se od sebe příliš neliší, ty posledně jmenované jsou samozřejmě zdravější a na vlákninu bohatší.



TIP: Chutné a rychlé jídlo vykouzlíte už jen tak, že do uvařeného kuskusu zamícháte podušenou kukuřici, hrášek nebo jinou zeleninu a vše posypete sýrem.


Základní postup vaření kuskusu


Kuskus lze použít jako přílohu, samostatné jídlo nebo zavářku do polévek Vždycky je dobré jej nějak okořenit, sám o sobě je chuťově neutrální.

Postupů jak uvařit kuskus je několik. Na některém sáčku najdete pokyn, že kuskus stačí zalít vařící vodou a počkat, až se voda vsákne. Tento postup je jednoduchý, ale ne nejlepší - kuskus je pak trochu kašovitý, a když dobře neodhadnete množství vody, snadno se rozvaří. Raději proto postupujte podle tohoto receptu, jenž doporučují arabští kuchaři. Výborný výsledek je zaručen:-).


Ingredience (pro 3 – 4 osoby):


  • 250g kuskusu
  • polévková lžíce oleje
  • špetka soli
  • koření podle chuti
  • ¼ l vody

Do varné konvice nebo hrnce dejte vařit 1/4l vody. Do hrnce – ideálně s teflonovým nebo jiným nepřilnavým povrchem - nalijte trochu oleje – asi polévkovou lžíci. Pokud chcete kuskus nějak okořenit, přidejte koření podle vlastní chuti (osvědčené je např. Arabské koření, špetka kurkumy, cayneyský pepř, ale i směs orientální koření, houbové koření nebo jen vegeta – záleží na vás, jaké máte s kuskusem další úmysly.)



Na mírně rozpálený olej nasypte kuskus a důkladně zamíchejte, aby se kuličky kuskusu olejem „obalily“. Přidejte špetku soli, opět promíchejte a přilijte vařící vodu. Ihned promíchejte. Poté hrnec odstavte a pomalu míchejte, aby vsákla všecka voda. Nechte 2 minuty odstát pod pokličkou.

Poté přidejte plátek másla nebo lžíci olivového oleje a na mírném plameni asi tři minuty stále míchejte, aby se kuskus nepřichytil. Nelekejte se nedostatku vody – kuskus jí potřebuje jen tolik, kolik vsákne, jednotlivé kuličky musí zůstat oddělené. Pokud byste to s vodou přehnali, z kuskusu by byla kaše. Je-li kuskus nedovařený, přilévejte vařící vodu opravdu po lžících, vždy zamíchejte, ochutnejte a s další vodou buďte opatrní.


RECEPTY


Kuskus se špenátem
  • 250 g kuskusu
  • 400g špenátu (celolistový nebo protlak)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • parmezán nebo strouhaný sýr (niva, eidam, mozzarella podle chuti)

Připravte si kuskus uvařený podle návodu, s trochou mletého kmínu a caynejského pepře. V jiné nádobě zpěňte na oleji plátky ze dvou stroužků česneku, přidejte špenát (v podobném množství jako kuskus) a trochu soli a na mírném plameni poduste. Poté promíchejte špenát s kuskusem. Pokud vám jde hlavně o zelenou barvu celého pokrmu, je lepší špenátový protlak, ovšem celolistý špenát je zase lepší chuťově. Do špenátu můžete přimíchat strouhaný sýr anebo pro zjemnění přilít lžíci smetany. Takto připravený kuskus můžete konzumovat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu. V arabských zemích se ke kuskusu servíruje grilovaný lilek.


Kuskus s pórkem a arašídy
  • 250 g kuskusu
  • 1 pórek
  • 100 g arašídů
  • sojová omáčka
  • koření: kari, směs na čínu, shop suey, nashi goreng
  • sůl
  • olivový olej

Kuskus uvařte podle základního návodu – k oleji přidejte cca lžíci koření – buď něco z uvedeného nebo směs všech.

Na pánvi zpěňte na oleji pórek nakrájený na kolečka, přisypte arašídy a osmažte dozlatova. Přilijte cca lžíci sojové omáčky (ideálně pravé čínské nebo japonské, ale pozor, bývají dost koncentrované). Přilijte trochu vody, osolte a asi 8 minut za stálého míchání duste, až se skoro všechna tekutina odpaří.Ochutnejte, podle chuti přidejte koření a na pánvi smíchejte s kuskusem. Pro zjemnění přidejte kousek másla a podávejte.


Kuskus s žampióny a listovým špenátem
  • 250 g kuskusu
  • 250 g oloupaných a na čtvrtiny nakrájených žampiónů
  • 200 g celolistového špenátu
  • 1 menší cibule (nejlépe červená)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • mletý kmín
  • sušený granulovaný česnek
  • koření na houby

Kuskus uvařte podle základního návodu. Žampiony oloupejte, podélně rozkrojte a ještě napříč. Cibuli a česnek nakrájejte na drobno, zpěňte na oleji, přidejte žampiony, mletý kmín a další koření. Smažte asi deset minut, aby se žampiony opekly, a přidejte špenát. Osolte a duste asi dalších 15 minut. Smíchejte s kuskusem a podávejte.

Dobrou chuť!