Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Čokoládová máta

18.4.2014, Jana Běhalová, článek
Spojení máty a čokolády v jedné bylince? To je netradiční kombinace, kterou si jednoduše zamilujete! Vypěstujte si letos mátu podle své chuti a obohaťte tak své kulinářské výtvory.

Charakteristika


Mátu jistě není třeba představovat, patří totiž k nejoblíbenějším kuchyňským bylinkám, a to nejen díky svému jednoduchému pěstování, ale také mnohostrannému využití. U nás se v květináčích objevuje nejčastěji máta peprná, která má svůj původ v Anglii. Celkem však po světě existuje více než 25 druhů máty, které se mezi sebou snadno kříží. Jednotlivé druhy se liší tvarem i barvou listů, ale také obsahem cenného mentolu.

Máta je natolik oblíbená, že šlechtitelé přišli na trh s novými netradičními druhy, které poznáte podle jejich specifického aroma. Vybrat si můžete nejen mátu vonící po čokoládě, ale také citrónu, mandarinkách, jahodách, ananasu nebo zázvoru. Záleží jen na vás, kterou variantou provoníte svou bylinkovou zahradu.


Pěstování


Vypěstovat si doma čokoládovou mátu není nijak složité a její sazeničky jsou snadno dostupné v každém větším zahradnictví. Poznáte je podle čokoládové vůně a tmavě hnědých stonků. Rostlinka je nenáročná a potřebuje především častou zálivku a dostatek světla, nikoli však přímých slunečních paprsků. Pokud se rozhodnete vysadit mátu přímo do zahrádky, pak se doporučuje dát rostlinky do samostatného květináče. Máta se totiž velmi rychle rozrůstá a mohla by vám tak postupně jako plevel zaplavit celý bylinkový záhon.

Čokoládová máta

Zdroj obrázku: Pixmac, autor: Fotosmurf


Účinky


Máta peprná je jednou z nejstarších léčivých bylin a znali ji už staří Egypťané. V lidovém léčitelství se máta uplatňuje při léčení všech druhů žaludečních potíží. Účinkuje proti nechutenství, zmírňuje žaludeční nevolnost, podporuje trávení a funkci slinivky břišní.


Použití


Čerstvé lístky čokoládové máty se stanou tajnou ingrediencí i ozdobou všech vašich letních pokrmů. Nejlépe se bude hodit k provonění dezertů, pudinků i ovocných salátů. Snítkou máty okořeníte všechny mléčné koktejly i míchané nápoje. Tradičně z ní můžete připravit také lahodný osvěžující čaj, který doplníte kapkou citrónu nebo mléka.