www.relaxuj.cz
>

Zimní strava a lá Čína

Zimní strava a lá Čína
, , článek
Zimní období představuje část roku, kdy více odpočíváme a častěji se nacházíme doma. Je to období klidu a rozvíjení vnitřního bohatství. Zkusme také přizpůsobit styl stravy více tomu, abychom byli více v souladu s přírodou a načerpali tak síly do dalšího období.
K oblíbeným
reklama

Moudří Číňané


Tradiční čínská medicína vytvořila systém stravování, který zajišťuje zdraví jedince a preventivě působí proti nemocem. Tento způsob stravování je založen na harmonicky vyvážené stravě. Základem pojetí tradiční čínské medicíny jsou dvě protichůdné a zároveň doplňující se energie: jin (chladno, vlhko, tma) a jang (horko, sucho, světlo). Také lidi tradiční čínská medicína rozlišuje dle principu těchto dvou energií. Lidé, kteří jsou zimomřiví, mají nízký tlak – mají enegii jin. Opakem jsou lidé extrovertní, hyperaktivní, kteří mají energii opačně danou, jsou spíše jang. Dle tohoto velmi stručného rozlišení také lidem, kteří jsou spíše zimomřiví (jin) prospívá strava spíše „zahřívající“ a horkokrevnějším lidem (jang) prospívá strava spíše „ochlazující“.


Termické působení potravin


Tradiční čínská medicína nemá na mysli, zda je konkrétní potravina zrovna vyjmutá z lednice nebo zda je zahřátá sluníčkem. Má na mysli „termické působení potravin“ – schopnost dané potraviny v jedinci vyvolávat pocity tepla nebo zimy.


Kdy začíná zima?


Zima začíná „Až spadne poslední jablko a ochladí se a trvá do jahod příštího roku,“ takto krásně poeticky a pravdivě vymezuje zimní období v knize „Netradiční kuchařka, ve které nenajdete ani jeden recept“ (Agamé, Praha 2004), autor Roman Kindl.


Hlavně odpočívat!


Zima jako roční období pro člověka znamená především období, kdy jsme spíše zalezlí doma, více odpočíváme a více spíme. A je to tak správně. Vždyť v dřívějších dobách naši předci skutečně pracovali především přes ty teplotně přívětivější roční období , na zimu „zapíchli prase, okna zarovnali hnojem, vepřové nasolili, vyudili. Na pole v zimě nemuseli, během krátkého dne se trochu porozhlédli nebo se šli podívat o lesa a dlouhou zimu píše prospali, na jaře pak byli zas čilí a plni života.“ píše ve své knize Roman Kindl. V dnešní uspěchané době si ovšem zdaleka takový odpočinek dopřát nemůžeme, přesto více odpočíváme.


Buďte v souladu s přírodou


Ale zpět ke stravování: jelikož Číňané už před pár tisíci lety věděli jak, co a kdy jíst, zkusme se od nich inspirovat. Stravovací zásady měli rozděleny podle ročních období a podle konstitučních typů, jak již bylo zmíněno. Na jaře například doporučovali preferovat chutě kyselé, v létě jídla hořká, na podzim pálivá a v zimě chuť slanou. Vyzkoušejme jíst dle tohoto principu, a to nejenom proto, abychom se cítili v souladu s přírodou, ale uchovali si i dostatek energie.


Co jíst v zimě


Dle tradiční čínské medicíny v chladné zimě logicky doporučují jíst potraviny, které „zahřívají, dodávají tělu energii. Jsou to zejména polévky a pečená jídla, dále potraviny, které zahřívají, například pohanka, ostrá koření, grilované maso. Naopak není vhodné v zimě jíst syrová rajčata, okurku, jogurty, kiwi, jelikož patří mezi potraviny, které vnitřně ochlazují.


V souladu s čínskou medicínou


V souladu s čínskou medicínou doporučuje Roman Kindl, absolvent Farmaceutické fakulty University Karlovy, obor Léčivé rostliny - v období zimním preferovat potraviny živočišného původu, jako je maso a sádlo. A to masa jak syrová, pečená, vařená, tak i dušená. Nejlépe v kombinaci se zeleninovou přílohou a případně rýží. (Brambory pouze ze začátku zimy). Žádná moučná jídla. Sýry (spíše ty kvalitnější). Také vejce, která jsou velmi dobrou složkou potravy. Ve své knize dále uvádí doporučenou skladbu snídaně, obědu a večeře.


Co ke snídani?


Ke snídani doporučuje kus sýra nebo volské oko a list salátu nebo čínského zelí. Nebo také je vhodná polévka od včerejší večeře, klobása nebo párek nebo také mražená zelenina (ať už osmažená nebo okořeněná).


Hlavně maso!


K obědu v zimních měsících je nejvhodnější zeleninomasová polévka nebo jen zeleninová, záleží na chuti každého z nás. Nejvhodnější je mastit máslem a sádlem. Dále jako hlavní jídlo je vhodný plátek masa - jakéhokoliv, také to může být i ryba či zvěřina v kombinaci se zeleninou nebo rýží. Potravinová skladba večeře se může podobat skladbě oběda. Roman Kindl doporučuje polévku zeleninomasovou, masa na všechny způsoby, saláty dochucené šunkou, tuňákem, vejci, olivou nebo sýrové mísy.

Třeba jsme vás v něčem inspirovali a zkusíte vyzkoušet, co to s vámi udělá - přizpůsobit se více rytmu přírody – dát si „zahřívací“ druh potraviny a potom jít dřív spát.

Zdroje: harmolinie.cz, Roman Kindl, Netradiční kuchařka, ve které nenajdete ani jeden recept“, bylinarstvikindl.cz

Titulní foto: www.dreamstime.com
Nejnovější články
Unlock! Zahrajte si karetní únikovku i doma na stole Unlock! Zahrajte si karetní únikovku i doma na stole
Máte rádi únikovky a všechny ve vašem okolí jste už rozlouskli? Pak pro vás Space Cowboys mají únikovky v podobě deskové karetní hry Unlock! Dnešní recenze se podívá na to, zda se i na běžném stole dají hrát hry tohoto typu.
27.6.2019, recenze, Milan Šurkala
Vztahová koučka: Koňský koule si platíš sama! Vztahová koučka: Koňský koule si platíš sama!
Voňavý parfém – 1200 Kč, řasenka vytvářející neodolatelné řasy – 250 Kč, neslíbatelná rtěnka – 190 Kč, halenka vybraná s maximální péčí 600 Kč, jízdenka na mhd 32 Kč. Zkušenosti z nepovedeného rande? - K nezaplacení. Na všechno ostatní je tady MasterCard.
23.5.2019, článek, Pavlína Uhrinová
Cestování po Šanghaji: Yu Garden, Jing'an a maglev Cestování po Šanghaji: Yu Garden, Jing'an a maglev
Je tu poslední den v Šanghaji. V ten jsme navštívili starobylou Yuyuan Garden s velkým tržištěm, Jing'an Temple a znovu jsme se byli posilnit českým jídlem. A co by to byla za návštěva Šanghaje, kdybychom na letiště nejeli maglevem? 430 km/h! 
15.5.2019, článek, Milan Šurkala
10 důvodů, proč si pořídit nafukovací vířivku 10 důvodů, proč si pořídit nafukovací vířivku
Milujete relaxaci v prohřáté vodní lázni mezi bublinkami? Líbila by se vám možnost užívat si tuto slast pravidelně v pohodlí domova? Nafukovací vířivka je pro vás to pravé. Tady je 10 důvodů proč.
10.5.2019, inzerce, PR článek
Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou
Finsko bylo opět vyhlášeno nejšťastnějším národem na světě i díky své nádherné přírodě. Země se chce o svou cestu ke štěstí podělit, a tak spustila soutěž o 8 třídenních dovolených s finskými průvodci.
1.4.2019, článek, Milan Šurkala