Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Zdravá výživa - zelenina

8.9.2008, Simona Grygárková, článek
Zelenina je významným zdrojem minerálních látek, vitaminů, vlákniny a je dietetická. Zelenina je výrazně nízko energetickou potravinou. Právě v zelenině se nacházejí látky – antioxidanty, které nás chrání. Patří mezi ně beta-karoten, vitaminy A, E, C a selen. Zelenina povzbuzuje peristaltiku střev, poněvadž má velký obsah vlákniny.
V zelenině jsou obsaženy i další důležité ochranné látky, které podmiňují správnou funkci jednotlivých orgánů a systémů. Jsou to enzymy, třísloviny a fytoncidy. Prospěšná jsou i některá její barviva. Obsahuje hodně organické vody. Obsah této cenné vody činí v průměru devadesát procent, u některých druhů zeleniny dosahuje až devadesáti osmi procent. Na tuky je zelenina velmi chudá.

Má nízký obsah sodných solí, vysoký obsah draselných solí, příznivý poměr tuků a organických kyselin, což podporuje vylučování moči (diuretický účinek). Proto má velmi příznivý vliv na naše zdraví. Vědecké poznatky tento fakt čím dál více potvrzují. Například ovoce nemůže z hlediska obsahu minerálních látek zelenině v žádném případě konkurovat.

Zelenina v nejrůznějších podobách by měla tvořit součást každodenního jídelníčku. Vůbec nepotřebujeme jíst celoročně rajčata, papriky, okurky. Právě naopak. Pro silný imunitní systém je důležitá naše sezónní a přirozeně uskladněná zelenina. V létě bychom měli konzumovat hlavně krátce tepelně upravenou a syrovou, v zimě vařenou, kysanou a jen občas syrovou zeleninu,“ říká na úvod Jasmína Míchová, která se zabývá zdravým životním stylem a zejména fytoterapií.


Mrkev – lék na oči i proti vráskám


Mezi nejznámější druh zeleniny beze sporu patří mrkev.“ Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále mrkev obsahuje vitaminy E, D, K, vlákninu, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu především proti infekcím.

Šťáva s příměsí medu podávaná jako prevence, na zvýšení odolnosti organismu v množství dvakrát denně 0,15 litru šťávy s čajovou lžičkou kvalitního medu. Tuto směs můžeme podávat v rámci léčby chřipky a jiných viróz, v těchto případech podáváme třikrát denně. Mrkvová šťáva obsahuje poměrně velké množství vápníku, který je užitečný pro naše kosti a zuby. Docela neznámou zůstává skutečnost, že v mnoha případech pomáhá pravidelné dlouhodobé pití úspěšně proti neplodnosti. Tato zelenina zlepšuje zrak, zvláště účinná je při šerosleposti, která je charakteristická právě nedostatkem vitaminu A. Mrkev je také vhodnou potravinou při jaterní dietě.“

Mrkvová šťáva tvoří základ léčebných postupů se zeleninovými a ovocnými šťávami. Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování následků po překonání infarktu myokardu. Je také důležitou složkou výživy těhotných žen a kojících matek, při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu. „Tvorbu mléka podporuje mrkev mírně upražená na oleji nebo ohřátá mrkvová šťáva s trochou smetany. Mrkev působí velmi močopudně a projímavě, rozetřená na kůži výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy. Mimo jiné je tato zeleniny výborný prostředek pro harmonizaci střevní mikroflóry, zejména po delší léčbě antibiotiky,“ vysvětluje paní Jasmína.

Lidové léčitelství používá mrkev i jako podpůrnou léčbu kašle, bolestech v krku či nachlazení. Několik kořenů této zeleniny najemno nastrouháme a vytláčíme z ní šťávu, tedy pokud nemáme odšťavovač, s ním je to jednodušší. Smícháme ji s kvalitním medem, asi pět minut povaříme, pak nalijeme do sklenice a užíváme čtyřikrát denně jednu polévkovou lžíci. Mrkvou šťávu smíchanou s medem a teplou převařenou vodou používáme jako kloktadlo při angíně.“

Mrkev můžeme s úspěchem používat i v kosmetice. „Proti vráskám působí čerstvá šťáva z mrkve, kterou naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme uschnout. Nebo si můžeme připravit výživnější pleťovou masku tak, že smícháme dvě lžíce smetany s jedním žloutkem a přidáme jednu lžičku čerstvé mrkvové šťávy. Naneseme na obličej a necháme dvacet minut působit, potom pokožku opláchneme teplou vodou. Na spáleniny od sluníčka či jiného druhu blahodárně působí přikládání očištěné, jemně nastrouhané mrkve, kterou necháme delší dobu přiloženou a přikrytou,“ popisuje paní Míchová.


Výživný koktejl


Potřebujeme: čtyři mrkve, jedno jablko, pět koleček okurky a dva listy zelí. Zeleninu a jablko očistíme a společně rozmixujeme. Ihned podáváme.


Mrkvová očistná dieta


Tato kúra by měla trvat jeden až dva dny. Půl kilogramu očištěné mrkve nakrájíme nadrobno a v trošce vody jí uvaříme do měkka. Podáváme v několika porcích během dne. Kromě ní se musí vypít dva a půl litru čisté pramenité vody, nic víc. „Tato dieta nám pomůže vyčistit organismus od toxinů. Je výborná i při průjmech, i u dětí.“


Okurka – specialista na krásnou pleť


Mezi další oblíbenou zeleninu patří okurka.“ Tato zelenina obsahuje organické kyseliny, cukry, menší množství chlorofylu, železo, hořčík, draslík, křemík, fluor, vitaminy skupiny B, C a řadu dalších cenných látek. Okurky jsou i zdraví prospěšné vysokým obsahem vody až devadesát osm procent. „Podporují správnou funkci střev, ledvin a působí pozitivně na krevní oběh.“ Jsou energeticky málo vydatné.


Okurková dieta


Okurkami se můžeme při minimu přijímaných kalorií zasytit, zásobit své buňky vitaminy a stopovými prvky, a přitom hubnout. Kouzlo spočívá v tom, že potřebné tuky si metabolismus odebírá z tukových polštářů na břiše a bocích. Dieta pak vypadá tak, že během dne sníme kolem sedmi až deseti okurek. Na snídani, v poledne si uděláme pořádnou mísu okurkového salátu, na svačinu si namažeme celozrnný chleba bio margarínem či netučným tvarohem a poklademe kolečkami okurky a večer si ji budeme zase chroupat s troškou soli. Nesmíme zapomenout na pitný režim, a to dva a půl litru čisté neperlivé vody. Již po pár dnech se budeme cítit lépe.

Okurky nebo okurková šťáva hrají v moderní fytoterapii významné místo. Léčebně se používají vnitřně, tak i zevně. Vnitřně se používají jako vynikající čistící prostředek jater, žlučníku a hlavně prostaty v kombinaci se šťávami z mrkve, červené řepy v poměru 1:1:1. Přidáme-li k této zeleninové směsi ještě šťávu z jednoho citronu, pomůžeme si odstranit potíže s ledvinovým a močovým pískem, kamínky a revmatismem. Šťávu podáváme třikrát denně po dvou dcl,“ radí paní Míchová.

Okurky díky vysokému obsahu vody a kyseliny křemičité jsou blahodárným prostředkem pro péči o pleť. Okurková maska pokožku osvěžuje a napíná. Připravíme si ji tak, že jednu menší okurku na jemno nastrouháme a smícháme ji s jednou polévkovou lžící smetany a dvěma polévkovými lžícemi jemně mletého lněného semene. Silnou vrstvu směsi naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme dvacet pět minut působit, pak opláchneme.

Jestliže trpíte na otoky kolem očí, plátky okurky přiložené na tuto oblast vás po chvilce tohoto problému zbaví.

Maska ze semen okurky
Semenová maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Připravíme si ji následujícím způsobem: dvě polévkové lžíce mletých okurkových semen smícháme se jednou až dvěma polévkovými lžícemi smetany. Tuto směs naneseme na očištěný obličej a necháme třicet minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když si přidáme do této masky ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1.

Okurková šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Po sklizni okurek můžeme jejich nať, pokud není něčím napadená nebo příliš povadlá, s úspěchem použít ke koupelím končetin při dně či revmatických potížích. Koupel v horkém odvaru by měla trvat až dvacet pět minut.“


Cuketa – vhodná do salátů i na pleť


Oblíbenou sezónní zeleninou je cuketa.“ Cukety, menší tykve, řadíme k jemným druhům zeleniny. Štíhlý, tmavozelený plod váží až dva kilogramy. Má jemnou poživatelnou slupku, v níž je také nejvíce živin. Slupka této zeleniny je bohatá na karoteny a hořčík. Cukety obsahují řadu vitaminů, cenných minerálních látek a větší množství draslíku. Jsou bohaté na vlákninu, vodu, mají nízkoenergetickou hodnotu a podporují trávení. Cukety ovlivňují vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev, a tím odstraňují jejich ochablost a zácpu. „Lidé, kteří mají problémy se střevy, by měly cukety v sezóně konzumovat ve velkém, poněvadž cuketa obsahuje slizy, které působí hojivě na střevní stěny. Právě střevní sliznice jsou přední a nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi, a tím významnými garanty našeho zdraví,“ vysvětluje paní Jasmína Míchová.

Cuketu můžeme používat v kosmetice stejně jako okurek.


Cuketová pleťová maska


Potřebujeme: dvě lžíce najemno nakrájené cukety a tři kapky citrónové šťávy a jednu lžíci jemně mletých ovesných vloček. Vločky přelijeme jednou lžíci vroucí vody a necháme vychladnout, pak přimícháme cuketu a citrónovou šťávu. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme dvacet pět minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska pleť projasní a vypne.

Cukety můžou tvořit součást celé řady pokrmů. Můžeme je dusit, smažit, přidávat do polévek nebo jako přílohu k masu. Výborné jsou i zapečené nebo plněné. Vhodné jsou i pro přípravu salátů. Z nahrubo nastrouhané cukety můžeme připravit skvělé zelí, bramboráky, dále ji můžeme přidat do sekané, karbanátků nebo na sladko do buchet.


Cuketový salát


500g malých cuket
2m lžíce panenského olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy či balzamikového octa
mořská sůl
dle chuti třtinový cukr

Cukety nakrájíme na jemná kolečka a orestujeme na olivovém oleji. Přesypeme je do mísy, osolíme, polijeme citronovou šťávou a dle chuti dosladíme. Cuketový salát podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jen tak. Můžeme jej namíchat i s jinými druhy zeleniny.

Titulní foto: Corbis.com