www.relaxuj.cz
>
>

Vína Nového světa: australské Summers Chardonnay

Vína Nového světa: australské Summers Chardonnay
, , článek
Vína Nového světa přinášejí do Evropy nový rozměr co se týká vůně a chuti.
K oblíbeným
reklama

Summers Chardonnay


Vinařství: GRANT BURGE
Oblast: BAROSSA
Údolí: Eden Vallay

Údolí Eden Valley je částí pohoří Mount Lofty Ranges a regionu Adelaide Hills. Nachází se v nadmořské výšce 500 m nad mořem, tedy v chladnějších podmínkách pro révu. Nejvíce se v této nadmořské výšce daří bílým odrůdám Rieslig a Chardonnay. Půda je zde kamenitější a kyselejší než v sousedním údolí Barossa Vallay. Vlhčí klima ovlivňuje kvalitu pěstované révy.



  • Summers Chardonnay je lehké, svěží, suché chardonnay světle-slámové barvy, se zlatými tóny je vyrobeno z 55% révy z Eden Valley a 45% révy z oblasti Adelaid Hills.
  • Vůni dominují především citrusy, ale jsou zde velmi výrazně cítit i oříšky a kouřový dub.
  • Chuť je bohatá, krémová s velmi příjemným a čistým odchodem.
  • Toto víno se nedekantuje, ale doporučuje se před konzumací otevřít a nechat alespoň 15-30 minut provzdušnit. Zvýrazní se aroma i chuť.
  • Ideální teplota podávání je 12 - 14 °C.
  • Skladovací kapacita tohoto vína je 2 - 3 roky.
  • Víno bylo na světových soutěžích v letech 2001 – 2005 oceněno 1 x zlatou, 4 x stříbrnou a 8x bronzovou medailí.
  • Jako chuťovka se k tomuto vínu hodí sušené kuřecí a krůtí maso Jerky anebo náš recept na dušeného lososa s petrželkou.


Recept k vínu: Dušený losos s petrželkou


  • 4 plátky lososa
  • 100 g másla
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 2 menší cibule – nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sekané zelené petrželky
  • sůl, mletý pepř dle chuti

Plátky lososa omyjeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme jednu hodinu odležet. Pak je obalíme v hladké mouce a na rozehřátém másle opečeme po obou stranách dorůžova. Vyjmeme, do zbylého másla vložíme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme sardelovou pastu zalijeme trochou vody a podusíme. Nakonec dle chuti osolíme, vložíme zpět lososa a krátce prohřejeme. Hotový pokrm zdobíme sekanou pažitkou. Podáváme s restovanou zeleninou, ochucenou rýží, případně s bramborami.

Připraveno ve spolupráci s: www.shop-vino.cz
reklama
Nejnovější články
Vztahová koučka: jaké je seznamování v době koronaviru? Vztahová koučka: jaké je seznamování v době koronaviru?
Podle psychologů může být samota nebezpečná, ale to nám asi dochází všem. Člověk je vztahová bytost. Pandemie může naše vztahy ale paradoxně dokonce posílit a pomoci nám najít životního partnera.
13.4.2021, článek, Pavlína Uhrinová6 komentářů
Všeho s mírou: fitness trackery mohou negativně ovlivnit psychiku Všeho s mírou: fitness trackery mohou negativně ovlivnit psychiku
I mnoho dobrého škodí. To je všeobecně dobře známá věc a znovu ji potvrdila i studie od Digital Health Generation. Ta zjistila, že zejména mladiství jsou náchylní na obsedantní chování v důsledku používání fitness trackerů.
29.9.2020, článek, Milan Šurkala3 komentáře
Aerobním cvičením proti Alzheimerovi, potvrzují vědci Aerobním cvičením proti Alzheimerovi, potvrzují vědci
S vyšším věkem přichází i různé neduhy a člověk by se měl snažit proti nim bojovat. Jedním z problémů je zhoršující se výkon paměti a v horším případě i Alzheimerova nemoc. Dá se proti ní ale bojovat aerobním cvičením.
8.6.2020, článek, Milan Šurkala
Západní Austrálie: hraniční kontrola a první kilometry na opačné straně Západní Austrálie: hraniční kontrola a první kilometry na opačné straně
Po přesednutí v Dubaji konečně míříme na australský kontinent. Abychom to neměli tak jednoduché, čeká nás hraniční kontrola. Na zádrhely v ní se podíváme v dnešním díle, kdy si povíme i o prvních australských kilometrech na silnici.
1.6.2020, článek, Milan Šurkala
Západní Austrálie: s leteckou zastávkou v Dubaji Západní Austrálie: s leteckou zastávkou v Dubaji
Vydali jsme se na další velkou cestu, se kterou se s vámi podělíme a přidáváme ji jako tip i pro vaši dovolenou. Tentokrát to bude opomíjený západ Austrálie. Cesta tam je ale dlouhá, a tak si uděláme několikahodinovou leteckou přestávku v Dubaji.
7.8.2019, článek, Milan Šurkala