www.relaxuj.cz
>
>

Vietnamský koriandr (pálivá máta)

Vietnamský koriandr (pálivá máta)
, , článek
Vietnamský koriandr, nebo také pálivá máta, je v našich končinách poměrně málo známá bylinka. Svou pikantní chutí potěší především milovníky asijských pokrmů, kterým dodává nezaměnitelnou pikantní chuť.
reklama

Charakteristika


Přestože se bylina chutí podobá u nás známému koriandru, správný botanický název je rdesno vonné (persicaria odorata). Občas se vietnamskému koriandru přezdívá také „pálivá máta“, a to především pro jeho chuť, která je lehce citrusová s pikantním dozvukem. Jak už druhové jméno napovídá, bylinka má svůj domov ve Vietnamu a je rozšířena především v tradiční jihoasijské kuchyni. Do Evropy se dostala společně s vietnamskými emigranty v polovině dvacátého století. Rostlina vytváří malé keříky s delšími lístky, které mají uvnitř hnědý vzorek. Bylina dorůstá výšky 30 až 50 centimetrů.


Vietnamský koriandr

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons, autor: Takeaway


Pěstování


Vietnamský koriandr se v našich podmínkách hodí především pro pěstování za oknem. Je náchylný na chladné teploty, vyhovuje mu proto dostatek slunce a dobře propustná hlinitopísčitá půda, která je bohatá na živiny. Rostlina má ráda vlhko, a proto potřebuje pravidelnou zálivku. Vietnamský koriandr nejlépe rozmnožíte vegetativně, řízkováním nebo kořenovými výhonky.


Použití


Při vaření se využívají čerstvé lístky, které se sypou do jídla podobně jako naše petrželka. Asiaté přidávají koriandr hojně do všech typů pokrmů, především do čerstvých salátů, pokrmů z masa a typických asijských nudlových polévek. Ideálně se pojí s chutí kari, čili a limetové šťávy. Ale pozor, lístky vietnamského koriandru se zásadně nevaří, přidávají se do jídla těsně před servírováním, jinak by ztratily svou kořeněnou chuť.


Vietnamský koriandr

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons, autor: Dagobert29


Účinky


Vietnamský koriandr podporuje dobré trávení a zažívání, působí proti zácpě a nadýmání, a proto se také v jihovýchodní Asi hojně přidává do všech typů jídel. Bylinka má protizánětlivé a antibakteriální účinky, výluhy z rostliny působí proti svědění, zánětů na kůži nebo akné. Ve Vietnamu se traduje, že má tato bylina schopnost tlumit sexuální touhu. Proto je prý oblíbenou bylinou mnohých budhistických mnichů žijících v celibátu.
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře