Jde o to vydržet
Samotné rozhodnutí stát se vegetariánem, tedy přestat jíst maso a některé z něj získané suroviny, je sice důležitým momentem, ale ve své podstatě neznamená nic. Může z něj velmi rychle sejít, a to z mnoha důvodů – jedním z těch nejzrádnějších je rozčarování, jaké mnohé změny ve vašem životě opravdově míněné vegetariánství vyžaduje. V první řadě jde o naprostou změnu jídelníčku a přístupu k životu.
Vegetariánem se můžete stát z vteřiny na vteřinu, máte-li dostatečně silnou vůli a odhodlání. Často se doporučuje přestat s konzumací masa po etapách, postupně si odvykat a přecházet na z většiny rostlinnou stravu – píšu z většiny, neboť vegetariáni jedí živočišné produkty, při jejichž získání nemuselo zvíře zemřít. Ať tak či tak, výrazné omezení či úplné vynechání masitých pokrmů z jídelníčku obrodí vaše chuťové buňky, začnete být vnímavější a čas od času vás může ze začátku nové „diety“ přepadnou intenzivní touha po něčem chuťově velmi výrazném – čokoládě, solených oříškách, smažených brambůrkách atd.
Nejedení masa není jen o nejedení masa, je to také o nalezení adekvátních a kvalitních potravin, které vašemu tělu dodají to, co nutně potřebuje ke každodennímu fungování. Smažené žampiony a obalovaný sýr, hranolky nebo svíčková s knedlíky bez svíčkové zaplní sice žaludek a uspokojí hladového, ale ve výsledku praktikování tohoto jídelníčku nakynete do šíře a v podstatě budete podvyživení.
Čím „nahradit“ maso
Budete překvapeni, kolik existuje alternativ k pokrmům obsahujících maso. Stačí se jen koukat a vidět. Dnes už v každém větším obchodě existuje regál, kde najdete výrobky vhodné pro vegetariány: sóju, tofu, luštěniny, robi maso, rostlinné salámy a paštiky, kuskus, pšeničné „maso“ seitan a klaso, obilniny a samozřejmě ovoce a zeleninu. U výběru sýrů, másla, jogurtů a ostatních balených výrobků je důležité zjistit, zda surovina neobsahuje živočišné přísady, zvláště pak želatinu. Dnes už jsou mnohé produkty přímo označeny nápisem: „vhodné pro vegetariány“, anebo logem vegetariánské společnosti, které zaručuje jejich bezmasitost.
Pro vegetariána-nováčka je více než vhodné seznámit se co možná nejpodrobněji se svými možnostmi. Maso samo o sobě neobsahuje žádnou látku, kterou by člověk nemohl získat i z nemasitých zdrojů. Důležité a často diskutované bílkoviny lze najít v první řadě v mandlích a sezamových semínkách, dále pak v máku, luštěninách (čočce, hrachu, cizrně, fazolích), obilninách, sojových výrobcích a také v rýži.
Želatina – co to vlastně je?
Želatina je v první řadě živočišný produkt – velmi jemný a čistý klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných odpadů na jatkách, dnes pouze vepřového a hovězího původu, bohatých na látku kolagen. Ten se vařením přemění na glutin, který má rosolovací schopnosti a je nejdůležitější složkou želatiny.
Sami budete koukat, až si přečtete příbalové letáky, kde všude se želatina využívá: kapsle a pojiva léků, některé krémy, šampóny i mýdla, dortová želé a cukrářské krémy, zmrzlina, gumoví medvídci a mnohé jiné žvýkací bonbóny, měkké karamely, lékořice, máslo, mnoho druhů sýrů, některé zeleninové bujóny, nízkotučné mléčné výrobky a další výrobky, které jsou jinak mylně veřejností považovány za vegetariánské. Důležité je poznamenat, že želatina je nahraditelná – produkty, které ji neobsahují, najdete buď pracně ve vašem obchodě, kde si dopodrobna přečtete složení výrobku, anebo se na jejich seznam zeptejte v prodejně zdravé výživy, kde jich ostatně sami budou mít bohatý výběr.
Vegetariánské stravování
I mezi vegetariány se to hemží labužníky a gurmány, kteří se nespokojí s čočkou na kyselo a sojovým masem gumové konzistence a chuti převařených ponožek. Není třeba se bát, že s přechodem na bezmasou stravu přijdete o potěšení z bužírování. Ovšem vzhledem k tomu, že česká kuchyně nenabízí příliš mnoho bezmasých variant tradičních pokrmů, je dobré se porozhlédnout po ostatních zemích světa a vybrat si z jejich gastronomického umění, co je vám po chuti. Vegetariánské sushi, zeleninové curry, nakládaný chřest, kuskus s lilkem, plněný zeleninový koláč, rizoto, zapečené brambory se špenátem. To je jen malý zlomek pro příklad z nepřeberné nabídky.
Pro informací chtivé a masa se nedožadující kuchyňské experimentátory doporučuji webové stránky: bezmasa.kvalitne.cz, vegetarian.cz, vegrecepty.ic.cz nebo vegetariansky.blog.cz.
B 12 a jiné látky, které nutně zasluhují vegetariánovu pozornost
Vitamín B, zejména B 12, vitamín D, železo, jód, omega-3-mastné kyseliny a všechny esenciální aminokyseliny. To jsou látky, na které by si každý vegetarián měl dávat pozor, neboť jsou podstatnou součástí vyváženého jídelníčku a jsou ve velké míře obsaženy právě v mase a živočišných produktech. To však neznamená, že je nelze získat odjinud.
B 12, důležitý vitamín pro krvetvorbu, nervové, mentální, emoční funkce, zdravé srdce a cévy, získává tělo výhradně z potravin živočišného původu. Je obsažen v mléčných produktech, nejlépe pak v sýrech a zakysaných výrobcích a vajíčkách – tyto potraviny je třeba konzumovat každý týden společně s kefírem, tvarohem a několika plátky sýra - zabezpečí tak dostatečné množství B 12 pro správnou funkci vašeho organismu. Pokud neholdujete mléčným výrobkům, nebo jste se rozhodli být vegani, kteří nekonzumují žádné živočišné produkty včetně masa, pak je nutné vitamín B 12 dodávat tělu ve formě vitamínových tablet, nejlépe pak společně s celým B-komplexem. Ovšem pozor: přijímání vitamínu B ve větší míře způsobuje akné a stav vaší pokožky se může o poznání na nějaký čas zhoršit.
Každý, kdo nejí maso, by měl vzít na vědomí, že kyselina listová – jeden z mnoha druhů vitamínu B, na kterou je vegetariánská strava bohatá (je obsažena především v brokolici, špenátu, zelí, rajských jablíčkách nebo pomerančích), může dlouhodobě a úspěšně maskovat známky nedostatku vitamínu B12.
K dostatku železa z rostlinných zdrojů pomůže vegetariánovi vitamín C obsažený ve velkém množství například v čerstvých ovocných šťávách z citrusových plodů (neplést si s doslazovanými džusy v kartónových krabicích, které jsou naředěny z koncentrátu, viz etiketa výrobku). Naopak kofein konzumovaný během hlavního jídla narušuje vstřebávání železa a jeho následné použití k bezproblémovému běhu organismu. Proto před, během a po hlavním jídle nepijte kofeinové nápoje, tedy kávu, černý čaj, energetické nápoje včetně cola limonád.
Železo je obsaženo v luštěninách, meruňkách, švestkách, oříškách a mandlích. Dále pak v obilovinách, celozrnném chlebu i zelenině, především v brokolici a špenátu.
Vitamín D, který jinak obsahují ve velkém množství mořské ryby, získáte jednoduše ze slunce, obsažen je také v mléce a vejcích. Jód se vyskytuje v jódované soli, mořských řasách a v ovoci a zelenině, u kterých záleží – co do obsahu jódu – na kvalitě půdy, ze které vzrostly, samozřejmě platí, že čím kvalitnější je půda, tím vyšší obsah jódu. Omega-3-mastné kyseliny vám dodají rostlinné oleje – kupříkladu sójový nebo řepkový a esenciální aminokyseliny se získají jednoduše konzumováním obilovin, luštěnin a ořechů.
Pokud příjem bezmasých potravin dobře vyvážíte, není nutné užívat jakékoliv vitamíny pro vegetariány. Chcete-li mít však jistotu, zvláště pak během zimních měsíců, kdy kvantita příjmu ovoce a zeleniny ustupuje, navštivte některý z obchodů se zdravou výživou, které se specializují i na výrobky pro vegetariány, anebo internetové lékárny a prodejce vitamínů. Upozornění: samotné vitamínové kapsle někdy obsahují želatinu, čímž vlastně popírají to, že jsou určeny speciálně pro vegetariány.
Kolik vegetariánů, tolik vegetariánství
Druhů vegetariánů – a jejich důvodů, proč nejí maso – je mnoho, nesnažte se je proto vecpat všechny do jednoho pytle – nejíst maso neznamená být identický, stejně jako nejsou stejní všichni, kdo maso jí, jde pouze o jeden společný rys životního stylu. Existuje lakto a ovo i lakto-ovo vegetariánství. Pak také vegantsví, frutariánství, vitariánství nebo makrobiotika. Stručný přehled s vysvětlivkami najdete on-line na cs.wikipedia.org. Nedovolte, aby se vám z toho zatočila hlava, obecně lze říct, že vegetarián je jednoduše ten, kdo nejí maso a živočišné produkty, během jejichž přípravy přišlo zvíře o život.
Mýty a legendy
Nemohu zcela jistě říct, proč to tak je, ale každý vegetarián tomu musí čelit přímo a s odvahou, bohužel to patří k věci: Česká republika je plná „pohovkových“ expertů na vytváření polopravd a naprosto zmatených bludů týkajících se vegetariánství. Že se prý vegetarián pořádně nenají, že to těžce odnese jeho zdraví, že žena vegetariánka bude mít potíže s otěhotněním a porodem, že jde o hazardování s životem, že… I když jsou všechny tyto argumenty plnohodnotným výzkumem vyvráceny, vracejí se jako dobře zahnutý bumerang. Rozhodnete-li se opravdu pro bezmasý životní styl, aktivujte svou silnou vůli a odhodlání. Z vlastní zkušenosti vím, s jakou šťavnatou oblibou lidé v okolí vegetariána přisuzují nejedení masa odpovědnost za takové banální choroby jako je rýma, ekzém, opar nebo nachlazení. To máš z toho a hotovo.
Titulní foto: Sasa Petkovic