www.relaxuj.cz
>

Vánoční a novoroční nápoje

Vánoční a novoroční nápoje
, , článek
Pro inspiraci vám přinášíme pár příjemných a zdravých receptů na nápoje, do jejichž přípravy můžete zapojit svoji kreativitu, a překvapit tak návštěvu či rodinné příslušníky.
K oblíbeným
reklama

Jablečný punč


Ingredience: 1 velké jablko, 3 dcl hotového ovocného čaje či rooibosu, 2 lžíce 100% jablečného koncentrátu, 1 kus celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 3 hřebíčky.

Postup: Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a rozmixujeme, potom přidáme čaj, přisladíme jablečným koncentrátem a dosypeme kořením. Tuto směs nalijeme do kastrůlku a necháme tři minuty převařit. Odstavíme, přecedíme, rozlijeme do sklenic a můžeme podávat.
Tímto způsobem si můžeme také připravit hruškový nebo mangový punč.


Vánoční čaj


Ingredience: 1 litr vody, 2 polévkové lžíce kvalitního černého čaje, 1 čajovou lžičku máty peprné, 1 celou skořici, 3 hřebíčky, půl čajové lžičky čerstvého mletého zázvoru, šťávu z jednoho citrónu, 1,5 lžíce javorového sirupu, agáve sirupu nebo medu.

Postup: Nasypeme si do konvice černý čaj a mátu, skořici, zázvor, hřebíček, zalijeme vše vroucí vodou a necháme osm minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme citrónovou šťávu, přírodní sladidlo a můžeme nalévat do sklenic.


Sněhová nadílka


Ingredience: ¾ litru mléka (nejlépe v bio kvalitě). Pro alergiky můžeme použít rostlinná mléka – rýžové, sójové či ovesné, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 1 bio vanilkový cukr, 2 hřebíčky, 1 skořice, 1 anýz, 1 badyán, smetana ke šlehání, pro alergiky rostlinná šlehačka.

Postup: Čaj s kořením nasypeme do konvice, zalijeme vroucím mlékem a necháme sedm minut louhovat. Pak dobře přecedíme, přisypeme vanilkový cukr a můžeme rozdělovat do pohárů. Ozdobíme čepičkou z ušlehané smetany.


Rooibosový svařáček


Ingredience: 2 čajové lžičky neochuceného čaje Foibos, 1 citrón, 2 polévkové lžíce agáve, javorového sirupu nebo medu, 3 hřebíčky, 1 celá skořice, 1 litr kvalitního červeného bio vína.

Postup: Do hrnce nalijeme víno, přidáme koření a sypaný rooibos, přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Po uplynutí této doby odstavíme, přecedíme, přidáme šťávu z jednoho citrónu a dosladíme. Potom můžeme nalévat do připravených pohárků.


Medové překvapení


Ingredience: 2 polévkové lžíce kvalitního medu, ¼ litru 100% jablečného džusu, nejlépe v bio kvalitě, 2 skořice, 2 hřebíčky, ¾ litru vody, 2 lžíce kvalitního ovocného čaje.

Postup: Ovocný čaj přelijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat. Po uplynutí této doby jej přecedíme a necháme vychladnout. Pak osladíme medem, smícháme s vychlazeným jablečným džusem a nalijeme do předem připravených sklenic.


Horký exotický punč


Ingredience: 50 g třtinového cukru, 250 ml 100% multivitamínového džusu, 250 ml 100% ananasového džusu, 250 ml 100% jablečného džusu, 1,5 lžíce rooibosu, dle chuti můžeme přidat rum.

Postup: Sypaný rooibos zalijeme jedním litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. po uplynutí této doby ho dobře přecedíme. Přilijeme ovocné džusy, osladíme tmavým cukrem a pomalinku zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotový nápoj podáváme horký ve sklenicích ozdobených plátkem ovoce nebo cukrovou krustou. Pro alkoholickou variantu nápoje přidáme přímo do sklenice rum v množství jedné polévkové lžíce.


Kokosový sen


Ingredience: ¾ litru vody, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 4 kokosové ořechy, javorový nebo agáve sirup.

Postup: Uvaříme černý čaj, osladíme ho dle chuti sirupem a necháme vychladit. Z ořechů odřežeme víčka, kokosové mléko z nich vylijeme a smícháme s ochuceným čajem. Prázdné ořechy použijeme jako sklenice, spodek vysypeme kostkami ledu a zalijeme hotovým nápojem.


Šampaňský čaj


Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce kvalitního černého čaje, šťáva z jednoho citrónu.

Postup: Sypaný čaj zalijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat, pak scedíme, osladíme a smícháme s citrónovou šťávou. Necháme pořádně vychladit. Potom smícháme s chlazeným sektem, rozdělíme do předem připravených nazdobených sklenic a můžeme podávat.


Novoroční připitek


Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce čaje Foibos, šťáva z jednoho pomeranče.

Postup: Uvaříme rooibos, osladíme sirupem a necháme pořádně vychladit. Potom přidáme pomerančovou šťávu, smícháme se sektem a můžeme rozlévat do vychlazených sklenic, které můžeme ozdobit plátkem pomeranče.


Novoroční bowle


Ingredience: 2 pomeranče, 1 grapefruit, 2 mandarinky, půlku ananasu, 8 hřebíčků, 5 tobolek kardamomu, javorový sirup či med, 1 malou láhev rumu, 3 polévkové lžíce sypaného rooibosu.

Postup: Sypaný rooibos a koření zalijeme jedním a půl litrem vroucí vody a necháme ho deset minut louhovat, potom řádně scedíme. Jeden pomeranč a grep odšťavníme, zbylé ovoce oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Do skleněné nádoby přelijeme rooibos, přidáme kousky ovoce a vymačkanou šťávu, dle chuti přisladíme sirupem nebo medem a přilijeme rum. Můžeme podávat.

Chuť a vůně koření nám mohou zaručeně zpříjemnit vánoční čas. Silice rostlin pomáhají přinést do duše pocit radosti, klidu a bezpečí rodinného kruhu. Přejeme vám nádherné Vánoce a do roku 2009 jen to nejlepší!

Titulní foto: dreamstime.com
Nejnovější články
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
Včera, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová
Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu
Pokud při práci rádi posloucháte hudbu a jde o práci kreativní, možná byste měli zvážit, zda při ní poslouchat hudbu nebo nikoli. Vědci z několika univerzit totiž nově tvrdí, že poslouchání hudby negativně ovlivňuje verbální kreativní výkony.
5.3.2019, článek, Milan Šurkala
Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí
Posilujete a bojíte se toho, že když na chvíli přestanete, veškerá snaha přijde vniveč? Vědci tvrdí, že známé pořekadlo "use it or lose it" zas tak úplně neplatí a opětovné posilování bude jednodušší, než by se mohlo zdát.
27.2.2019, článek, Milan Šurkala