Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

V moci blahodárné čokolády

9.11.2007, Adriana Dosedělová, článek
Rok co rok se s blížícími se Vánocemi probouzí v lidech skrytá mánie po hnědé laskomině, které stěží většina lidské populace odolává i během zbytku roku. Tušíte, proč tomu tak je? Za vším stojí chemie. Čokoláda totiž obsahuje antioxidanty, flavonoidy, minerály, vitamíny, polyfenoly a jiné tělu prospěšné látky. Kromě nich dodává spoustu energie a ovlivňuje tělesnou teplotu, což člověk právě v této době nejvíce potřebuje. Jenomže není čokoláda, jako čokoláda.
Pokud tedy čokoládu milujete jako já a chcete se o ní dozvědět něco bližšího než pouze z obalové etikety, ano i Vy, kteří stále máte obavy, že i z pouhého čtení článku o čokoládě jistě nějaké to deko přiberete, nemusíte se bát, a klidně čtěte dál. Dozvíte se totiž, že čokoládou se nemusíte natírat pouze zevnitř, ale i zvnějšku. Inu, dávno již odbila hrana koupelím v „šampáňu“.


Jak to všechno začalo


Když Hernando Cortéz dorazil počátkem 16. století k Mexickým břehům a dobil vzkvétající říši Aztéků, neměl nejmenší ponětí, co všechno tím způsobí. Jeho vojáci tehdy v paláci císaře Montezumy nalezly velké zásoby kakaových jader, z nichž Aztékové připravovali císaři nápoj a placky chocolatl. Již tehdy byly kakaové boby drahocennou potravinou, za niž šlo ledacos koupit (za deset bobů slušnou večeři a za sto dokonce statného otroka).

Nápoj však tehdy nebyl zas až tak lahodný, jak jej známe dnes, a proto se v Evropě zpočátku neujal. Až v sedmnáctém století napadlo misionářkám přidat do směsi cukr a lahůdka byla na světě. Netrvalo dlouho a ovládla celou Evropu. Tedy, nápoj to byl velice drahý, a tudíž jen pro vyvolené. Není se čemu divit, vždyť za kilo kakaových bobů jste museli zaplatit tři čtvrtě kilem zlata.

Již Indiáni jej užívali jako nápoj dodávající sílu a jako afrodiziakum. Tyto zkušenosti převzala i Evropa a v osmnáctém století čokoládou prolévali hojně svá hrdla nejen metresy, ale i jejich milenci (v rámci nabuzení sexuální touhy). Do podzámčí se čokoláda dostává až po Velké Francouzské revoluci. Další rozvoj pak na sebe nedá dlouho čekat: první továrna na čokoládu vznikla roku 1815 v Holandsku (van Houten), která si nechala o třináct let později patentovat postup na výrobu kakaového prášku zbavených dvou třetin tuku, přičemž z odbouraného tuku posléze vyráběli první dnešní čokoládu (tuk smíchali s kakaovým práškem a cukrem).

Od roku 1875 světlo světa spatřila ve Švýcarsku mléčná čokoláda. O čtyři roky později, Rodophe Lindt vynalezl proces konšování, díky němuž je čokoláda tak jemná, až se rozplývá na jazyku. V roce 1913 švýcarská firma Séchand Fils vyrobila první plněnou čokoládu. Ve 30. letech minulého století pak čokoládovna Nestlé vyrobila první bílou čokoládu.


Hořká kontra mléčná, nebo že by bílá?


Jak vidno, druhů čokolád máme širokou škálu a v obchodě občas nevíme, která je kvalitnější. V etiketách se málokdo vyzná a málokdo ví, co by která a v jakém množství měla obsahovat. Zde jsem pro vás zjistila malé vodítko, snad vám propříště pomůže s výběrem té nejlepší čokolády.
  • Hořká – obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr. Kvalitní čokoláda obsahuje nejméně 50 % kakaových součástí, pokud má méně je velmi sladká. Obsah kakaa se pohybuje mezi 35 a 99 %.
  • V mléčné naleznete kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr. Krom toho také i sušené nebo kondenzované mléko. Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje nejméně 30 % kakaových součástí, obvykle 14-25 % mléčných součástí, kdy obsah kakaa kolísá mezi 18-55 %.
  • Bílá čokoláda se skládá z kakaového másla a ze sušeného nebo kondenzovaného mléka. Kvalitní čokoláda obsahuje nejméně čtvrtinu kakaového másla a čtvrtinu tvoří mléčné součásti. Obvykle se množství kakaového másla pohybuje okolo 18-30 %.
  • Náhražková čokoláda, neboli čokoládová pochoutka, se vyrábí z kakaového prášku, rostlinného tuku a cukru. S čokoládou nemá ve skutečnosti mnoho společného a nesmí se prodávat pod názvem čokoláda. Neobsahuje žádné kakaové máslo a pouze malé množství kakaového prášku (1 až 10 procent).
  • Ochucená čokoláda – (hořká, mléčná, bílá) s mentolovým, pomerančovým, kávovým, jahodovým, banánovým, rumovým, či karamelovým aroma. Je zcela běžná v Anglii.
  • Porézní, kdy je našlehaná s bublinkami kyslíku.
  • Bez cukru, kdy místo něj jsou přidána náhradní sladidla.
  • Organická čokoláda vyrobená ze surovin organického zemědělství.
  • S dodatky, tj. s oříšky, želé, sušeným ovocem, rozinkami, cereáliemi, pufovanou rýží…
  • A nakonec plněná se všemi možnými náplněmi.


Čokoláda - lék na zlomená srdce i bolavou duši


Čokoláda byla před nedávnem zařazena mezi potravinové doplňky s blahodárnými účinky na zdraví. Jíst čokoládu je doporučováno i odborníky, nicméně i oni varují - všeho s mírou, jelikož i hořká čokoláda obsahuje jisté množství cukru!

Po čokoládě často sáhnou lidé trpící depresemi. Na tuto skutečnost poukázal profesor Gordon Parker z University of South Wales v Sydney, kdy prokázal, že čokoláda čtyřiceti pěti procentům lidí trpících depresemi jí pravidelně čokoládu, šedesáti jednomu procentu z nich, čokoláda zlepší náladu, zbaví je podrážděnosti a úzkosti. Stejnou náklonnost vysledoval i u neurotických osob.

Britští odborníci pro změnu přišli na to, že užívání hořké čokolády prospívá dlouhověkosti. Kvalitní hořká čokoláda totiž obsahuje užitečné polyfenoly a bioflavoidní antioxidanty, které snižují krevní tlak, zlepšují funkci mozku (což je důležité pro léčbu únavového syndromu, kde omezí negativní symptomy), upravují kardiovaskulární systém, regulují vztek, agresi, tělesnou teplotu, náladu, spánek, zvracení a chuť k jídlu. Kostka čokolády po ránu je tedy ideálním lékem ranních nevolností u těhotných.


Čokoládový elixír mládí


Čokoláda má povzbuzující a regenerační vliv, čehož si všimli i v lázeňství a rozhodli se využít těchto tuků, olejů, vitamínů, aminokyselin, minerálů, nukleových kyselin a antioxidantů nejen zevnitř, ale i zvenčí (pokožkou) a vymysleli čokoládové masáže, zábaly a koupele.

Čokoládová masáž patří jistě k těm nejsmyslnějším a nejvíce uvolňujícím, jakou jsem zkusila. Obnovuje, vyživuje a zvlhčuje pokožku a zároveň podporuje tvorbu hormonů radosti a štěstí (endorfinu a serotoninu), bojovníků proti depresi.

Zábal plný čokolády je ideálním lékem na zjitřené nervy a stárnoucí pokožku. Nejvíce blahodárný je na podzim, v zimě a na jaře. Čokoládový zábal pokožku zvlhčí, vyživí a omladí. Během několika minut zbaví pleť vrásek, šupin a seschlé kůže a vrátí jí jemnost a pružnost. Není nad to, než tento zábal zkombinovat s čokoládovou koupelí.


Zajímavosti


Plody kakaa rostou na stromu Theobroma Cacao (kakaovník), přičemž nerostou kupodivu na větvích, ale obrůstají kmen. Uvnitř jednoho plodu se skrývá patnáct až čtyřicet kakaových bobů.

Čokoláda je lék, jistou dobu byl v minulosti k dostání pouze v lékárnách, afrodiziakem i lehkou drogou.

Během roku proběhne několik čokoládových sezón (Velikonoce, Valentýn, Den matek, MDŽ), ale Vánoce v nich bezkonkurenčně vedou.


Malý bonus na konec: recept na domácí čokoládovou koupel


Ke koupeli potřebujete zásadně vanu, dále pak osminu sklenice jakéhokoliv neslazeného kakaa, jednu třetinu sklenice sušeného mléka, půl sklenice koupelové pěny bez vůně či s vůní hodící se k čokoládě (vanilka, oříšek, kokos). Ingredience smíchejte s teplou vodou, vymíchejte v pěnu nebo pusťte vířivku, zhasněte světla, zapalte svíčky, a nechte se rozplynout. Ale pozor! Koupelová čokoláda není k pití!


Co ještě dodat?


Čokoládové lázně nejsou bohužel pro každého. Nejsou vhodné pro alergiky. Čokoládové lázně jsou běžné na celém světě, u nás jsou však čerstvou novinkou. Okusit je můžete například v nejmenších našich lázních (pro dva) v Rakovníku, či v Lázních Buchlovice – Smrďavka.

Příjemný, voňavý podzim plné energie a čokolády Vám přeje Váš Relaxuj.

Titulní foto: www.dreamstime.com