www.relaxuj.cz
>

Tapiz Sauvignon blanc 2007

Tapiz Sauvignon blanc 2007
, , článek
Ochutnejte sílu Argentiny! Tóny grapefruitu se mísí s chutí ananasu. To spolu s přiměřenou kyselostí tvoří čerstvý a mladý výraz jednoho z nejlepších argentinských lehkých vín. Pokud si chcete pochutnat na lososu, tuňáku či lehce upravené bílé rybě, pak je toto víno pro vás tím nejvhodnějším společníkem.
K oblíbeným
reklama

Země-Argentina, provincie Mendoza, vinařství Tapiz


ARGENTINA - země vína
Je těžké mluvit o Argentině jako o zemi jednoho klimatu a jednoho životního stylu. Je to země, která má více než 5 000 km délky a 1 500 km šířky. Stejně tak není možné mluvit o Argentině pouze jako o jediné zemi. Skládá se z 29 samostatných provincií, každá z nich nabízí rozdílnou krajinu, má trochu odlišnou kulturu a různé dialekty.

Argentina je původně zemí indiánskou, později se dostala do područí Španělského království a od devatenáctého století je domovem přistěhovalců mnoha evropských a orientálních národností (Španělsko, Itálie, Francie, Polsko, Rusko, Turecko). Poslední sčítání lidu ukázalo, že zde žije také deset tisíc Čechů.

Argentina, „země stříbra“, jak ji latinsky nazvali španělští kolonizátoři, je pátou největší vinařskou oblastí světa. Počátky vinařství sahají do 16. století, kdy v provincii Mendoza, kde díky hřebenům And (la Cordilliera de los Andes) ze západu stabilní klima s teplotou i vlhkostí tropického pásu založili jesuitští mniši první vinařské oblasti. Víno sloužilo původně k bohoslužebným účelům, teprve s příchodem pozdější mohutné migrace začátkem devatenáctého století se vinice začaly rychle rozrůstat.

Provincie Mendoza a sousední San Juan a San Luis spolu tvoří zónu Cuyo, charakteristickou svým vínem a dožínkami (fiesta de la Vendimia). Produkují více než sedmdesát pět procent vína celé Argentiny. Pěstuje se zde bílé víno, například odrůda Torrontes, ale i červené - odrůdy Malbec a Bonarda.

Dnes se v provincii Mendoza nalézá přes šedesát procent argentinských vinic. Víno z této tradiční vinařské oblasti podléhá přísné kontrole. Pěstování bez chemických ochranných postřiků a umělých hnojiv, tzv. „organické sklizně“, jsou zárukou vysoké kvality. Na úbočí horských svahů v podhůří vrcholu Aconcagua, nejvyššího bodu celé jižní polokoule, tak rok co rok dozrává téměř čtvrtina celkové argentinské produkce vín. Na světových trzích se objevuje od devadesátých let dvacátého století a dnes je vyváženo do více než čtyřiceti zemí světa.



Vinařská mapa Argentiny se mění prakticky den ode dne. Příčinou jsou investoři stále objevující nová území vhodná pro pěstování révy, kultivace půdy tam, kde byly dosud jen opuštěné pláně a vinařství, která se do těchto oblastí přesouvají, aby objevila nové chutě a vyšlechtila nové odrůdy. Každé z těchto území produkuje různé odrůdy révy, rozdílných vůní a chutí - v souvislosti s rozdílnými podnebnými podmínkami. Například v oblasti Patagonie s mírným podnebím, nízkými teplotami a vyšší nadmořskou výškou je doba zrání podstatně delší, než je tomu například v Mendoze. Nejznámějšími pěstovanými odrůdami v této oblasti jsou Merlot a Pinot Noir z červených a Chardonnay z bílých vín. Nedávno se zde začal pěstovat také Gerwürztraminer a Ryzlink.

I vinaři z Mendozy stále zkoumají další plochy, aby se jako nejvýznamnější výrobci vína v Argentině udrželi na špici ve šlechtění a hledání nových chutí a barev vína. Vydali jsme se tedy - tři cestovatelé z VINNÉ GALERIE z Brna - přesvědčit se na vlastní oči (tedy vlastně jazyk). Naším cílem bylo porovnat tradiční moravská vína s víny z hlavní vinařské oblasti Mendozy, představující 131 031 ha vinic a asi 700 vinařství (z celkových argentinských 1 150).

Pro tento region je typickou odrůdou Malbec. K dalším oblíbeným odrůdám se řadí Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Barbera. Červeným vínům se zde obzvláště daří díky celoročnímu sluníčku a stálé, nekolísavé teplotě. Nedostatek srážek je vyrovnáván důmyslnými zavlažovacími systémy z tajících ledovců And.

Stejně jako nové odrůdy, tak také tradiční druhy, jako například Bonarda, Semillon, Torrontes nebo Tempranillo, na které se patnáct let spíše pozapomínalo, získávají zpět svou prestiž. I když je pravdou, že Malbec je argentinskou poznávací značkou, jména jako Torrontes de Cafayate, Bonarda de Lujan de Cuyo, Merlot de Valle de Uco, Syrah de San Juan nebo Sauvignon Blanc de Rio Negro jsou dnes ve světě stále známějšími pojmy.

V Argentině se vinaři při zpracování vína spoléhají spíše na metody používané ve velkovýrobě. Tradiční metody ovšem také ještě nevymizely - zejména pro odrůdová vína vyšší úrovně. V mnoha vinařských firmách jsou nainstalována moderní zařízení, nádrže z nerezové oceli a zavedeno používání vylepšených technologií - například kvašení za studena (řízené kvašení). Vznikají tak mnohem svěžejší vína s výraznější hroznovou chutí.

Stále je zde ve velké oblibě používání dubových sudů (tzv. barrique), které se dovážejí hlavně z Francie, Kanady a Kalifornie. Ohromily nás obrovské haly i podzemní sklepení, které jsou těmito sudy naplněny až po strop. Místní oenolog (fundovaný specialista) vždy rozhodne o množství sklizně, které do těchto sudů bude naplněno. Také druh používaného sudu určuje chuť a kvalitu budoucího moku. Oblíbené kupáže (směsky) vín se plní do menších nerezových sudů, které zajistí dobrý výsledek těchto experimentů.

Při návštěvě Mendozy jsme mezi malými a velkými vinařstvími nezaznamenali žádné diametrální rozdíly v procesu vinohradnictví. Velmi moderní technologie výroby vína je velmi podobná té naší - moravské.

Snad jen, že poslední technologie jsou standardem a vše zde probíhá v mnohem větším měřítku. Turisté, kteří v současnosti navštíví vinařství v Mendoze, neskrývají úžas nad jejich pokroky ve vinařských technologiích I přes nejmodernější technologie je ovšem ruka člověka stále tím nejdůležitějším článkem v procesu péče o víno.

VINNÁ GALERIE
Lužánecká 16
Brno 602 00
ing. Martina Vicanová
Tel.: 545 210 133
Mob.: 605 702 618
degustace@vinnagalerie.cz
Nejnovější články
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
Včera, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová
Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu
Pokud při práci rádi posloucháte hudbu a jde o práci kreativní, možná byste měli zvážit, zda při ní poslouchat hudbu nebo nikoli. Vědci z několika univerzit totiž nově tvrdí, že poslouchání hudby negativně ovlivňuje verbální kreativní výkony.
5.3.2019, článek, Milan Šurkala
Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí
Posilujete a bojíte se toho, že když na chvíli přestanete, veškerá snaha přijde vniveč? Vědci tvrdí, že známé pořekadlo "use it or lose it" zas tak úplně neplatí a opětovné posilování bude jednodušší, než by se mohlo zdát.
27.2.2019, článek, Milan Šurkala