Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Sladké i slané pokušení z cuket

25.8.2006, Simona Polcarová, článek
Cuketa (Cucurbita pepo) se v české kuchyni poměrně rychle zabydlela nejen díky svěží a lehké chuti, ale také pro svou nízkou energetickou hodnotu. Nejenže se tato jedlá odrůda tykve dá dobře dusit a smažit, z její dužiny si můžeme upéci i velmi dobré buchty – a to ve sladké i slané variantě.

Cuketa – zdravá pochoutka z Mexika


Zralý plod cukety váží až dvě kila, slupka má tmavě zelenou či žlutozelenou barvu a obsahuje hodně živin. Mladá cuketa se dá zpracovat celá, z objemnějších až přezrálých cukin se vydlabává moučný střed plný velkých jader. Při strouhání na těsto se u cukety odstraní také slupka.

Možná nevíte, že cuketa obecná pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstuje už přes sedm tisíc let. Ve sto gramech obsahuje pouze devatenáct kcal a z více než devadesáti procent ji tvoří voda. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, sacharidů i minerálních látek – zejména hořčíku a draslíku, jež odvádí z těla přebytečnou vodu a soli. Dále obsahuje karoten, fosfor, vápník, železo, měď a zinek.


Cuketou k lepšímu soustředění


Vitamíny z cukety nejenže posilují imunitní systém a zklidňují nervy, ale rovněž příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Pojídání cukety má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla, odstraňuje zácpu, zajišťuje přísun bílkovin a posiluje funkci sliznice střev. Zároveň látky v ní obsažené zvyšují výkonnost mozku a možnost soustředění. Cuketa je rovněž vhodnou potravinou pro diabetiky a populaci s nadváhou.


Cuketový dráteník


Milujete bramboráky? Vyzkoušejte slanou buchtu z cukety s podobnou chutí.

Ingredience:
  • 40 dkg cukety
  • 20 dkg sýra
  • 5 vajec
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku strouhanky
  • ½ hrnku oleje (spíše méně)
  • 1 cibule
  • 1 prášek do pečiva
  • majoránka, sůl, pepř
  • 3-4 stroužky česneku

Cuketu oloupeme a nastrouháme na drobné nudličky. Přidáme nastrouhaný sýr, mouku, strouhanku, olej a žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Cibuli nakrájíme na kostičky, dozlatova osmahneme na pánvi a připojíme k těstu. Těsto osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec vmícháme sníh z bílků a prášek do pečiva, aby dobře vykynulo. Vylijeme na vymazaný plech vysypaný strouhankou a pečeme v troubě asi čtyřicet minut.


Foto: Dariusz Sas

TIP: Pikantnější chuti těsta docílíme, jestliže dávku sýra rozdělíme na dvě poloviny a vedle běžného eidamu použijeme například nivu. „Masožravci“ si k osmažené cibulce mohou přihodit také na kostičky pokrájenou uzeninu (salám nebo klobásu). Podobně lze na pánvi s cibulí osmahnout třeba houby.

Bon apetit!


Bublanina z cukety


Milovníky sladkých táců a bublanin jistě uspokojí sladká buchta z cukiny, v níž zeleninovou příchuť ani nezaznamenáte.

Ingredience:
  • 40 dkg cukety
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • ¼ hrnku cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva

Cuketu nastrouháme na drobné nudličky a spojíme s moukou. V ručním mixéru ušleháme dohromady vejce, cukr a olej. Vše spojíme a nakonec přidáme prášek do pečiva. Vylijeme na vysypaný plech a pečeme v troubě asi tři čtvrtě hodiny.

TIP: Do těsta můžeme podle chuti vmíchat oříšky nebo kokos. Těsto na plechu lze poklást kompotovým nebo čerstvým ovocem či ozdobit drobenkou. Buchta bude zvláště vypečená, připravíme-li ji v remosce.

Bon apetit!

Titulní foto: Sarah Mchattie