Sirup z bezu černého
9.6.2006, Zuzana Chromá, článek
Nechte se omámit příjemnou bezovou vůní a připravte si snadno a rychle bezinkovou šťávu. Oceníte ji nejen v horkých letních dnech, ale i při zimním nachlazení.
Ingredience:
- 32 květů černého bezu
- 4 l vody
- 16 dkg kyseliny citrónové nebo šťáva z pěti citrónů
- 4 kg cukru krupice
Čerstvě natrhané květy s co nejkratší zelenou stopkou na chvíli rozložíme na novinách, čímž je zbavíme hmyzu. Do převařené vody namočíme bezové květy a necháme je zde celý den. Druhý den šťávu přecedíme přes jemné plátno, přidáme do ní cukr a kyselinu citrónovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Šťávu můžeme chvíli povařit, aby se nám cukr rychleji rozpustil.
Vzniklý sirup nalijeme do čistých lahví, dobře zazátkujeme a uskladníme v chladnu.
TIP: Udělejte si bezinkovou limonádu smícháním sirupu s minerálkou.
TIP: Bezinkový sirup se doporučuje při nachlazení, kdy se pije s vodou nebo se přidává do čaje.
Příště vám nabídneme recept na bezový med.