www.relaxuj.cz
>

Rostlinné oleje pro zdraví a krásu

Rostlinné oleje pro zdraví a krásu
, , článek
Není olej jako olej. Při vaření používáme stolní olej, když si chceme snížit cholesterol v krvi, můžeme šáhnout po lněném oleji. Sezamový olej zase vykazuje přirozený UV-faktor čtyři, lehce se vstřebává, regeneruje a zjemňuje pokožku. Jojobový olej má velice pozitivní účinek při redukci vrásek.
K oblíbeným
reklama
Rostlinné oleje jsou směsi nenasycených mastných kyselin. Díky nízké molekulární hmotnosti a kulaté stavbě molekul chemických sloučenin lehce pronikají samostatně nebo spolu s éterickými oleji do kůže. Nejlepší rostlinný olej se získává bez chemického a tepelného zpracování, takovým říkáme extra panenské. V takovém oleji je vždy hodně vitaminů A, D, E a blahodárně působí na pokožku, ale kvůli zvýšení účinku je velmi vhodné je užívat i vnitřně, poněvadž mají opravdu velkou výživovou hodnotu,“ vysvětluje MUDr. Nora Součková, která se věnuje homeopatii a aromaterapii. Vydala publikaci Homeopatie pro každého.


Nezapomeňte oleje správně skladovat


Rostlinné oleje jsou v dnešní době běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy. Měli bychom ale mít na paměti, že lehce žluknou, proto vyžadují skladování na temném a chladném místě při teplotě do pěti stupňů Celsia.


Lněný olej - tajemství našich babiček


Mezi nejznámější rostlinné oleje patří lněný, s úctou ho totiž používaly již naše babičky a prababičky. „Lněný olej se získává lisování ze semen. V současnosti se stává velmi vyhledávaným, protože výzkumy potvrdily, že v něm obsažené nenasycené mastné kyseliny, a to zejména kyselina alfa-linolenová a linolová, mají schopnost vylučovat z organismu tuky. Dále tyto nenasycené mastné kyseliny aktivují produkci prostaglandinů, které se podílejí na správném vyměšování žaludečních šťáv, stimulují funkci střev, rozšiřují cévy, příznivě ovlivňují srážlivost krve a tím chrání naše srdce. Lněný olej je kvůli působení na metabolismus tuků výborným prostředkem ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a k prevenci nemocí srdce,“ radí paní doktorka.


Lněný olej nejen zjemní pokožku, ale i léčí


Lněný olej doslova blahodárně působí na pokožku. Již naše babičky ho používaly pro zjemnění pokožky, k ošetření popálenin, různých poranění, výronů a modřin. „Lněný olej se díky obsahu nenasycených mastných kyselin, a to zejména omega-3, vyznačuje antialergickými a protizánětlivými účinky. Proto je velmi vhodný k ošetření různých kožních onemocněních (ekzémů, lupenky a jiných), ale doporučuji ho k pravidelné péči o pokožku celého těla.“


Sezam – symbol života a nesmrtelnosti


Dalším vysoce kvalitním olejem je bezesporu sezamový. Odpradávna se pěstuje hlavně v Egyptě. Egypťané ho odpradávna uctívali jako symbol nesmrtelnosti a života. Proto jej nosili jako talismany. „Sezamová semena, z nichž se olej lisuje, jsou zdrojem bílkovin, fosforu, síry, niacinu a uhlovodanů. Díky těmto látkám v optimálním poměru je velmi vhodnou doplňující léčbou při depresích a jiných duševních poruchách. Sezam je velmi hodně uplatňován ve světových kuchyních, například známá je pasta tahini nebo chalva,“ dodává paní Nora.


Sezamový olej - přírodní UV-faktor čtyři


V kosmetice je sezamový olej také velmi vyhledávaný, a to hlavně u masérů a aromaterapeutů. Díky obsahu sezamolu má velký antioxidační účinek. Přidává se proto do kosmetických a masážních preparátů, jelikož zvyšuje jejich trvanlivost. Sezamový olej vykazuje přirozený UV-faktor čtyři, lehce se vstřebává, pokožku regeneruje, zjemňuje, také účinně podporuje celistvost její struktury a blokuje nebezpečné volné radikály,“ objasňuje paní Součková.


Jojobový olej – zázrak rostlinné říše


I když se jojobový olej nazývá „olejem“, je toto označení nesprávné, protože z chemického složení jde o tekutý vosk. Tento olej se získává ze semen pouštního keře, jenž roste v USA a Mexiku. Jeho semena se podobají žaludům o délce deseti centimetrů. „Jojobový olej obsahuje převážně estery nenasycených alkoholů a kyselin, jejichž deriváty se používají při biochemické syntéze prostaglandinů, což jsou látky velmi důležité pro celý náš organismus, které se v rostlinné říši jinak nevyskytují.


Exkluzivní péče o pleť


Jojobový olej je velmi jemný k pokožce a neobsahuje žádné alergeny.“ Obsahuje přírodní antioxidanty, jenž mu zajišťují dlouhodobou trvanlivost. Je vhodný pro všechny typy pokožky, ale zejména pro kůži dětskou, zralou, suchou, velmi citlivou. Bývá součástí drahé značkové exkluzivní kosmetiky. „Vykazuje přírodní přirozený UV-faktor čtyři. Jeho pravidelným používáním se podrážděná, suchá, citlivá pokožka stává pružnou, svěží a odolnou. Skvěle dokáže redukovat vrásky.“


Nejlepší výživa pro vaše vlasy


Jojobový olej je naprosto unikátním přípravkem pro vlasy. Dokáže vnější vrstvou pokožky proniknout přes vlasové folikuly a následně se hromadit pod keratinovou vrstvou. Takovou schopnost vnitřně vyživovat vlasy nemá žádný jiný prostředek,“vysvětluje paní doktorka.


Brutnák – bylina radosti


Již v dávných dobách se této rostlině přisuzoval zvláštní význam. Keltové jí říkali borrach, což znamená v překladu odvaha. Velšané jí zase nazývali bylinou radosti. Brutnák patřil mezi rostliny o kterých se říkalo, že podporují vitalitu a energii. „Brutnákový olej obsahuje opravdu vysoký poměr kyseliny gama-linolenové. Při vnitřním užívání výrazně posiluje imunitu a má velké očistné účinky na organismus. Brutnáková očistná kúra při dlouhodobém vnitřním užívání dvou čajových lžiček oleje denně přináší skvělé výsledky od kožních onemocnění, nemocích srdce a pohybového aparátu po boj s rakovinou.“ Tento olej má díky složení vysokou odolnost vůči žluknutí.


Přírodní redukce vrásek


Brutnákový olej je výborný prostředek pro kosmetické účely. Je vhodný zvlášť pro ošetření suché, citlivé a zralé pokožky obličeje a dekoltu. Při dlouhodobém pravidelném používání výborně redukuje vrásky a stává se jejich prevencí. „Díky svým hojivým účinkům ho můžeme účinně používat na podrážděnou, zanícenou, aknózní pleť a při všech kožních onemocněních,“ radí paní Nora.


Mandle – zlepšují paměť


Mandlový olej se lisuje za studena z rozemletých, předem oloupaných jader rostliny mandloně. Také otruby ze sladkých mandlí jsou cennou kosmetickou surovinou pro výrobu přírodních peelingových hmot. Již v dávných dobách se používal mandlový olej jako hlavní kosmetický přípravek. Ženy jej používaly k výrobě přípravků k pěstění pleti, míchaly ho s esenciálními oleji. Podle staroindické medicíny mandlový olej zlepšuje paměť, rychlé uvažování a inteligenci. „Mandle jsou významným zdrojem cenných látek, zejména vápníku. Ve sto gramech mandlí se nachází čtvrtina doporučené dávky vápníku. Významný je také obsah hořčíku, draslíku, fosforu, síry a niklu a vitaminů A a E. V kombinace hořčíku s vápníkem je totiž výborná pro dobrou kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Mandle posilují i nervovou soustavu a zpevňují kosti a zubní sklovinu. Dále mandle obsahují nenasycené mastné kyseliny – linolovou a olejovou, palmitovou a stearovou.“


Mandlový olej – něžné pohlazení pro miminka


Také v kosmetice má mandlový olej široké uplatnění. Je vhodný pro všechny typy pleti a v každém věku. Pleť regeneruje a účinně vyživuje. „Působí na pokožku velmi jemně, nedráždí, účinně ošetřuje spáleniny, u miminek zklidňuje opruzeniny způsobené plenami a také zbavuje novorozence lupů v hlavičce – seborea. Osvědčuje se také při ošetřování hrubé, rozpraskané kůže, ekzémů, akné a u lupenky,“ dodává paní Součková.


Lískové oříšky – symbol lásky a

p

lodnosti


Olej z lískových oříšků je energeticky velmi vydatný. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, z minerálních látek především draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, zinek, fosfor, síru, nikl a chróm dále vitaminy A, E (vitaminu E obsahují lískové oříšky nejvíce ze všech druhů ořechů). Vitamin E je důležitý pro správnou funkci pohlavních orgánů a tedy plodnost. Již ve středověku byl znám účinek ořechů na plodnost a nervovou soustavu. „Olej z lískových oříšků se velmi podobá mandlovému oleji. Působí antiskleroticky a obnovuje pružnost plic, proto je velmi vhodný pro alergiky, astmatiky, kuřáky a seniory. Odstraňuje napětí, zklidňuje a celkově posiluje. Doporučuje se zejména při srdečních a oběhových onemocněních, při neplodnosti, poruchách menstruace a kožních nemocech. Lískové oříšky jsou cenným potravinovým doplňkem.“

Olej z lískových ořechů je oblíbeným kosmetickým přípravkem. Pleť výrazně regeneruje a posiluje. Kvůli vysokému obsahu vitaminu E je vhodný pro zralou a ochablou pokožku. Zanechává jí sametově hebkou. Je také výborný pro vlasové zábaly.


Mezi další výborné přírodní olejové přípravky patří


Sójový olej: Je jemný a lehce proniká do kůže. „Při vnitřním užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale nesmí se to z jeho užíváním přehánět.“

Olej z pšeničných klíčků: Je s ohledem na vysoký obsah vitaminu E zvlášť vhodný při kožních onemocněních a na ošetření citlivé, suché a zralou pleti.“Při vnitřním užívání je výborný při srdečních onemocněních a na posílení organismu.“

Avokádový olej: Jeho hlavními složkami jsou glyceridy olejové, linolové a linolové kyseliny. Obsahuje také značné množství vitaminů A, E, D. Lecitin a fytosterin. Je vhodný pro citlivou, suchou, hrubou a rozpraskanou kůži a k léčbě povrchových ran, jelikož aktivizuje jejich regeneraci. Avokádový olej má unikátní schopnost změkčovat zesílenou a ztvrdlou tkáň, čehož se využívá hlavně při léčbě sklerodermie.“

Olej ze semen vinné révy: Je velmi řídký, proto se velmi lehce vstřebává do kůže. „Má stahující účinky a tak je vhodný k léčbě trudovitosti. Při vnitřním užívání obsahuje řadu cenných látek a je vhodný při léčbě sklerózy.“

Dýňový olej:Je výborným zdrojem přírodního zinku. Při vnitřním užívání je výbornou prevencí proti vzniku rakoviny, ale nezbytný i při její léčbě. Hojí rány a pomáhá při léčbě všech kožních onemocněních. Aby se zinek vstřebal do těla potřebuje k tomu vitamin A. Proto je důležité spolu s dýňovým olejem užívat i vitamin A (v přírodní formě ho obsahuje v dostatečném množství rakytník řešetlákový nebo mrkev, ale musí být osmažená na tuku). Dýňový olej můžeme používat i zevně na akné, opary, různá poranění, kožní onemocnění, bodnutí od hmyzu.“

Makový olej:Při vnitřním užívání je zvlášť bohatý na vápník.“ V kosmetice se užívá na zjemnění pleti.

Ricinový olej: Používá se pro zvlhčení suché kůže a při léčbě ekzémů a jiných kožních obtíží,“ dodává nakonec MUDr. Nora Součková.

Titulní foto: www.dreamstime.com
Nejnovější články
Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou
Finsko bylo opět vyhlášeno nejšťastnějším národem na světě i díky své nádherné přírodě. Země se chce o svou cestu ke štěstí podělit, a tak spustila soutěž o 8 třídenních dovolených s finskými průvodci.
1.4.2019, článek, Milan Šurkala
Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal
Pamatujete si na server libimseti? To byl hit! Bodování kluků, vzkazy, první lásky. To napětí a vzrušení, když mi ve schránce blikla zpráva. Že by to byl jeden z těch sympaťáků, kterého jsem anonymně obodovala nejnižší možnou známkou? Nebyl…
26.3.2019, článek, Pavlína Uhrinová
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
21.3.2019, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová