K jaru patří chuť na kyselé
Prvek Dřevo se snažíme posílit i ve stravě. Měli bychom jíst hojnost zelené stravy (řeřicha, klíčená pohanka, salát polníček, ledový salát, výhonky luštěnin, výhonky sóji, fazole mungo, hrášek…) – ale pozor, ne okurky, ty příliš zchlazují! Vhodné je denně vypít či sníst něco nakyslého. Ale ne mnoho! Extrémní zatížení jater příliš kyselou stravou nakonec játrům a všemu, co s prvkem Dřeva v našem těle souvisí, neprospívá, ale škodí. Ideální způsob, jak sníst něco jemně kyselého, chutného i zdravého, je příprava tzv. „pickles“. Co to je?
Co je to pickles?
Jedná se o mléčným kvašením lehce zkyslou zeleninu. Obsahuje přirozenou formu Lactobacilla a dalších zdraví prospěšných bakterií, které pročišťují střeva, upravují stolici a působí proti poruchám imunity. Tato forma Lactobacilla je pro organismus mnohem přijatelnější než jeho dodávání ve formě módních jogurtů a na jejich bázi připravených „pitíček“. Tyto potraviny totiž často obsahují umělé konzervační látky, barviva atd, což není vůbec zdravé, a hlavně, častá konzumace mléčných výrobků zahleňuje organizmus, oslabuje jeho vitalitu a způsobuje tak ekzémy, záněty dechových cest, rýmy a kloubní potíže).
Jak vyrobit pickles
Nejlepší je připravit si je večer. Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.
Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.
"Foto: Dreamstime.com"