www.relaxuj.cz
>
>

Pažitka

, , článek
Zjistěte více o rostlince, která je součástí našich pokrmů již od raného středověku.
reklama

Charakteristika


Pažitka, latinským názvem Allium schoenoprasum, je vytrvalá rostlinka pocházející ze Středomoří. Vyskytuje se ale nejen v Evropě, ale i v Americe a Asii. Její výjimečnou chuť objevili už ve starověku Řekové a Římané. Ve středověku se dostala i k nám a již se v naší kuchyni natrvalo usadila.



Pažitku zahradní jistě znáte, ale existují i další druhy, jako je například pažitka pobřežní nebo sibiřská. První jmenovaná se vyskytuje podél řek, jak už napovídá její název. Druhou nalezneme hlavně na vlhkých loukách.


Pěstování


Planá pažitka roste od března do května. Rychlenou ale můžeme mít i v zimě. Pažitce svědčí středně těžká, vlhká půda s dostatkem humusu i vápna. Množení se často provádí rozdělením starších silných a zdravých trsů na části o průměru zhruba 2 centimetry, a to na jaře nebo až v srpnu či září. Poté se zkrátí nať i kořínky a nasází se od sebe v řádcích 20 až 30 centimetrů od sebe.

Pažitku můžeme také pěstovat ze semínek, které zasejeme v dubnu do pařeniště nebo na záhon. Zanedlouho je přesadíme po několika jako oddělky starších trsů. Pak zavlažujeme. V druhém roce pěstování pažitku seřízneme, když dosáhne výšky patnácti centimetrů.


Účinky


Pažitka obsahuje padesát až sto miligramů vitamínu C ve sto gramech. Další důležitou složkou je karoten, vitamín B2, silice, vápník, draslík, fosfor, železo i éterické oleje. Má pozitivní vliv na trávení, podporuje chuť k jídlu, snižuje dokonce i krevní tlak. Pažitka čínská má i antibiotické účinky.

Abychom si pažitku uchovali, můžeme její listy zmrazit nebo usušit. Sušením nicméně ztrácí na své chuti i vůni. Nejlepší je ale pažitka čerstvá, takže si ji raději pěstujte po celý rok doma v květináči.


Použití


Pažitka nachází své uplatnění hlavně v kuchyních po celém světě. Je součástí omáček, polévek nebo bylinkových másel. Často se používá i jako ozdoba pokrmů, jako jsou chlebíčky nebo pečené ryby.



Rostlinka se také pěstuje jako okrasná bylina pro přilákání včel a odpuzení mšic a houbových chorob. Z jejích lístků se vyrábí postřik na jabloně za obdobným účelem. Usušená je příjemným zpestřením suchých vazeb.
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře