Pampeliškový med
Ingredience:
- 365 velkých květů pampelišky
 - 2 citróny
 - 2 kg krystalového cukru
 - 2 litry vody
 
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je dvěma litry vody. Přivedeme k varu a vaříme patnáct minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy luhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získaného výluhu přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citróny a cukr.

Vaříme vaříme hodinu až hodinu a půl za občasného promíchání vařečkou. Horkým medem plníme sklenice, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru.
Pampeliškové víno
Ingredience:
- 1 litr pampeliškového květu
 - 5 litrů vody
 - 1,5 kg cukru
 - 3 citróny na plátky
 - 1dkg kvasnic
 

Pampeliškové květy, vodu, cukr i na plátky nakrájené citróny necháme vřít asi pět minut, poté dáme ustát do následujícího dne. Slejeme odvar a přefiltrujeme. Do výluhu dáme kvasnice a necháme týden kvasit. Po zkvašení víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Foto: Zuzana Kobíková

