Články
Doporučení  |  Diskuze
Cestování
Gurmán
Lázně
Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování
Styl a vzhled
Ostatní
O nás
Napište nám
Relaxuj na Facebooku
Relaxuj na Twitteru
reklama

Pampeliškový med a víno

, , článek
Aneb jde to i bez včel a vinohradu:-)

Pampeliškový med


Ingredience:
  • 365 velkých květů pampelišky
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru
  • 2 litry vody

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je dvěma litry vody. Přivedeme k varu a vaříme patnáct minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy luhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získaného výluhu přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citróny a cukr.



Vaříme vaříme hodinu až hodinu a půl za občasného promíchání vařečkou. Horkým medem plníme sklenice, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru.


Pampeliškové víno


Ingredience:
  • 1 litr pampeliškového květu
  • 5 litrů vody
  • 1,5 kg cukru
  • 3 citróny na plátky
  • 1dkg kvasnic

Pampeliškové květy, vodu, cukr i na plátky nakrájené citróny necháme vřít asi pět minut, poté dáme ustát do následujícího dne. Slejeme odvar a přefiltrujeme. Do výluhu dáme kvasnice a necháme týden kvasit. Po zkvašení víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.

Foto: Zuzana Kobíková