www.relaxuj.cz
>
>

Meduňka lékařská

, , článek
Meduňka vás omámí příjemnou citrónovou vůní a koupele vám pomohou zbavit se stresu. Meduňka vám pomůže i na problémy se špatným usínáním.
reklama

Charakteristika


Meduňka je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až osmdesáti cm. Rostlinka vyrůstá ze šupinatého oddenku, má řapíkaté, tenké lístky a světle růžové kvítky. Květenství je uspořádané v lichopřeslenu. Její původ se váže k Středomoří, ale rychle se dostala i do vnitrozemí a cítí se u nás jako doma.




Pěstování


Meduňce svědčí slunná místa, která jsou bohatá na živiny. Rozmnožuje se pomocí semínek nebo dělením trsů. Semena se vysévají v dubnu, případně v květnu, do pařeniště nebo volné půdy. Na podzim či příští rok se rostlinky rozsazují do vzdáleností 40 x 35 cm. Meduňka nám za dobrých podmínek a v hluboké půdě vydrží okolo čtyř let.


Účinky


Meduňka je již od dávných dob oblíbená pro své léčebné účinky. Naši předkové věřili, že je obdařena mocí, která posiluje srdce i mozek a obveseluje naši mysl. Dokonce měla tato rostlinka pomáhat proti otravě z hub a zahánět strašidla.

Každopádně dnes sbíráme listy v červnu a v červenci, kdy se rostlinka chystá ke květu. Ke sběru je nejlepší čas, kdy je venku chladněji, neboť přílišné horko by mohlo zapříčinit ztrátu silice. Listy meduňky se suší ve stínu a dále se uchovávají v uzavřených nádobách. Rostlinka by si měla zachovat svou typickou lehce citrónovou vůni.



Meduňka obsahuje silice, třísloviny a triterpenické kyseliny. Vnitřně se užívá „čaj“, který se připravuje z jedné čajové lžičky meduňky a vody, pijí se dva až tři šálky denně. Rostlinka uklidňuje, působí proti nadýmání, snižuje krevní tlak, zmírňuje bolest a podporuje tvorbu žluče.

Tip: Pokud máte problémy s usínáním, uvařte si na noc šálek meduňkového čaje. Bude se vám tak usínam mnohem snáze.


Použití


V léčitelství se meduňka používá při srdečních neurózách nebo psychoneurotických obtížích. Připravují se z ní i koupele a pěny k tomuto účelu. Další alternativou využití je koření. Můžeme ji aplikovat tam, kde se přidává citrón nebo citrónová kůra. Její lístky se používají čerstvé i sušené. Hodí se do bowlí, salátů i omáček. Vyvarujte se ovšem vaření lístků, protože pak ztrácejí své vlastnosti. Jinak ji lze použít i jako ozdobu nápojů či jogurtových pamlsků.
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře