Články
Doporučení  |  Diskuze
Cestování
Gurmán
Lázně
Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování
Styl a vzhled
Ostatní
O nás
Napište nám
Relaxuj na Facebooku
Relaxuj na Twitteru
reklama

Medovník

, , článek
Na tuto staroslovanskou pochoutku nejčastěji narazíte při návštěvě čajovny, odkud se medovník díky své velice příjemné chuti dostal i do našeho povědomí.

Ingredience:


Na těsto:
  • 3 vejce
  • 1 máslo nebo hera
  • 6 lžic medu (nejlépe tmavý, těsto má pak karamelovou barvu)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 hladké mouky (00 extra)

Na krém:
  • 1 máslo
  • 2-3 lžíce medu

Nejdříve si vytvoříme korpus. Do kastrolku nalijeme vodu a na něj postavíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. V misce nejdříve rozpustíme máslo, potom postupně přidáváme vejce, med, mouku a jedlou sodu. Mícháme, až má těsto zlatavou barvu.



Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme na něj dortovou formu. Do kruhu stěrkou rozetřeme těsto tak, aby asi centimetr přesahovalo přes nakreslený kruh. Těsto vyhladíme do co nejtenčí vrstvy. Placku upečeme dozlatova. Takto uděláme šest až sedm placek.

Na upečené placky položíme dortovou formu a podle ní ořízneme přesahující okraje. Odřezky dáme do misky a prsty je rozemněme na drobečky – čím jemnější, tím lepší. Pro přípravu krému na pánvi rozehřejeme trochu másla, přidáme med a mícháme tak dlouho, až vznikne hnědý karamel. Za stálého míchání postupně přidáváme máslo na krém. Tekutý krém necháme zchladnout.

Placku pokapáme černým čajem nebo rumem. Nožem na ni rozetřeme krém. Pak ji přiklopíme další plackou a tak pokračujeme dál. Poslední placku natřeme po povrchu a zbytkem krému celý dort po obvodu. Celý dort poprášíme a „oplácáme“ posypkou z dortových ořezků. Necháme uležet, nejlépe do druhého dne.

Tip: ti z vás, kteří nepoužívají bílou mouku, mohou použít i celozrnnou mouku speciál, ale potom do těsta musí přidat alespoň půl skleničky vody.

Doba přípravy na korpus je asi čtyřicet minut, krém je hotový za půl hodiny (musí ještě zchládnout).

Bon apetit!

Foto: Dreamstime.com