www.relaxuj.cz
>
>

Medovník

, , článek
Na tuto staroslovanskou pochoutku nejčastěji narazíte při návštěvě čajovny, odkud se medovník díky své velice příjemné chuti dostal i do našeho povědomí.
reklama

Ingredience:


Na těsto:
  • 3 vejce
  • 1 máslo nebo hera
  • 6 lžic medu (nejlépe tmavý, těsto má pak karamelovou barvu)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 hladké mouky (00 extra)

Na krém:
  • 1 máslo
  • 2-3 lžíce medu

Nejdříve si vytvoříme korpus. Do kastrolku nalijeme vodu a na něj postavíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. V misce nejdříve rozpustíme máslo, potom postupně přidáváme vejce, med, mouku a jedlou sodu. Mícháme, až má těsto zlatavou barvu.



Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme na něj dortovou formu. Do kruhu stěrkou rozetřeme těsto tak, aby asi centimetr přesahovalo přes nakreslený kruh. Těsto vyhladíme do co nejtenčí vrstvy. Placku upečeme dozlatova. Takto uděláme šest až sedm placek.

Na upečené placky položíme dortovou formu a podle ní ořízneme přesahující okraje. Odřezky dáme do misky a prsty je rozemněme na drobečky – čím jemnější, tím lepší. Pro přípravu krému na pánvi rozehřejeme trochu másla, přidáme med a mícháme tak dlouho, až vznikne hnědý karamel. Za stálého míchání postupně přidáváme máslo na krém. Tekutý krém necháme zchladnout.

Placku pokapáme černým čajem nebo rumem. Nožem na ni rozetřeme krém. Pak ji přiklopíme další plackou a tak pokračujeme dál. Poslední placku natřeme po povrchu a zbytkem krému celý dort po obvodu. Celý dort poprášíme a „oplácáme“ posypkou z dortových ořezků. Necháme uležet, nejlépe do druhého dne.

Tip: ti z vás, kteří nepoužívají bílou mouku, mohou použít i celozrnnou mouku speciál, ale potom do těsta musí přidat alespoň půl skleničky vody.

Doba přípravy na korpus je asi čtyřicet minut, krém je hotový za půl hodiny (musí ještě zchládnout).

Bon apetit!

Foto: Dreamstime.com
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře