www.relaxuj.cz
>
>

Koriandr

, , článek
Dnes vám přinášíme další zajímavou bylinku. Koriandr se vám bude hodit nejen v kuchyni, ale také při žaludečních problémech.
K oblíbeným
reklama

Charakteristika


Koriandr je jednoletá až dvouletá rostlina s větvícími se lodyhami. Listy jsou v dolní části zpeřené, v horní rozdělené do úkrojků. Květy má bílé, někdy s červeným nádechem. Plody jsou hnědé dvounažky. Koriandr může dorůst až do jednoho metru. Bylinka má typické aroma. Její původ je pravděpodobně spjat se západní Asií nebo se Středomořím. Koriandr má bohatou historii, která sahá do starověkého Egypta. Antičtí Řekové a Římané ho měli v oblibě nejen jako léčivku, ale hlavně jako součást vín.




Pěstování


Koriandr se vysévá do nepříliš těžké půdy s dostatečným obsahem vápna. Výsev se provádí na jaře a na podzim, do řádků vzdálených od sebe 30 centimetrů. Pokud jsme vyseli na jaře, provádí se sklizeň koncem srpna, kdy už jsou semena zbarvená dohněda. Suché a zralé plody koriandru mají svou autentickou vůni a sladkou, lehce pálivou chuť. Oproti tomu nezralé nepříjemně páchnou.


Účinky


Koriandr obsahuje silice tvořené linalolem, jenž omezuje růst bakterií. Dále v něm nalezneme třísloviny, pektin, vitamin C a cukry. Rostlinka má pozitivní vliv na činnost žaludku i střev, působí proti nadýmání, nechutenství i různým žaludečním nevolnostem. K léčivým účelům se může používat koriandrový nálev. Ten se připravuje z rozmačkaných plodů.Také je možné plody žvýkat. Ale maximálně 3 gramy denně. Lze ho užít i zevně, je například v některých mastích používaných na léčení revmatismu či onemocnění kloubů.




Použití


Koriandr má široké využití v kuchyni, je součástí receptur jihoamerických pokrmů, ale využijeme jej i při nakládání hub, červené řepy a zelí. Používá se do různých směsí, při pečení masa, výrobě uzenin a jako dochucovadlo omáček. Hodí se do většiny jídel obsahujících luštěniny, ale i ke zvěřině a do paštik. Koriandr má ale své užití i v cukrářství a likérnictví. Semínka se kandují a říká se, že při žvýkání dochází k potlačení zápachu z úst.
reklama
Nejnovější články
Vztahová koučka: jaké je seznamování v době koronaviru? Vztahová koučka: jaké je seznamování v době koronaviru?
Podle psychologů může být samota nebezpečná, ale to nám asi dochází všem. Člověk je vztahová bytost. Pandemie může naše vztahy ale paradoxně dokonce posílit a pomoci nám najít životního partnera.
13.4.2021, článek, Pavlína Uhrinová6 komentářů
Všeho s mírou: fitness trackery mohou negativně ovlivnit psychiku Všeho s mírou: fitness trackery mohou negativně ovlivnit psychiku
I mnoho dobrého škodí. To je všeobecně dobře známá věc a znovu ji potvrdila i studie od Digital Health Generation. Ta zjistila, že zejména mladiství jsou náchylní na obsedantní chování v důsledku používání fitness trackerů.
29.9.2020, článek, Milan Šurkala3 komentáře
Aerobním cvičením proti Alzheimerovi, potvrzují vědci Aerobním cvičením proti Alzheimerovi, potvrzují vědci
S vyšším věkem přichází i různé neduhy a člověk by se měl snažit proti nim bojovat. Jedním z problémů je zhoršující se výkon paměti a v horším případě i Alzheimerova nemoc. Dá se proti ní ale bojovat aerobním cvičením.
8.6.2020, článek, Milan Šurkala
Západní Austrálie: hraniční kontrola a první kilometry na opačné straně Západní Austrálie: hraniční kontrola a první kilometry na opačné straně
Po přesednutí v Dubaji konečně míříme na australský kontinent. Abychom to neměli tak jednoduché, čeká nás hraniční kontrola. Na zádrhely v ní se podíváme v dnešním díle, kdy si povíme i o prvních australských kilometrech na silnici.
1.6.2020, článek, Milan Šurkala
Západní Austrálie: s leteckou zastávkou v Dubaji Západní Austrálie: s leteckou zastávkou v Dubaji
Vydali jsme se na další velkou cestu, se kterou se s vámi podělíme a přidáváme ji jako tip i pro vaši dovolenou. Tentokrát to bude opomíjený západ Austrálie. Cesta tam je ale dlouhá, a tak si uděláme několikahodinovou leteckou přestávku v Dubaji.
7.8.2019, článek, Milan Šurkala