www.relaxuj.cz
>
>

Koriandr

, , článek
Dnes vám přinášíme další zajímavou bylinku. Koriandr se vám bude hodit nejen v kuchyni, ale také při žaludečních problémech.
reklama

Charakteristika


Koriandr je jednoletá až dvouletá rostlina s větvícími se lodyhami. Listy jsou v dolní části zpeřené, v horní rozdělené do úkrojků. Květy má bílé, někdy s červeným nádechem. Plody jsou hnědé dvounažky. Koriandr může dorůst až do jednoho metru. Bylinka má typické aroma. Její původ je pravděpodobně spjat se západní Asií nebo se Středomořím. Koriandr má bohatou historii, která sahá do starověkého Egypta. Antičtí Řekové a Římané ho měli v oblibě nejen jako léčivku, ale hlavně jako součást vín.




Pěstování


Koriandr se vysévá do nepříliš těžké půdy s dostatečným obsahem vápna. Výsev se provádí na jaře a na podzim, do řádků vzdálených od sebe 30 centimetrů. Pokud jsme vyseli na jaře, provádí se sklizeň koncem srpna, kdy už jsou semena zbarvená dohněda. Suché a zralé plody koriandru mají svou autentickou vůni a sladkou, lehce pálivou chuť. Oproti tomu nezralé nepříjemně páchnou.


Účinky


Koriandr obsahuje silice tvořené linalolem, jenž omezuje růst bakterií. Dále v něm nalezneme třísloviny, pektin, vitamin C a cukry. Rostlinka má pozitivní vliv na činnost žaludku i střev, působí proti nadýmání, nechutenství i různým žaludečním nevolnostem. K léčivým účelům se může používat koriandrový nálev. Ten se připravuje z rozmačkaných plodů.Také je možné plody žvýkat. Ale maximálně 3 gramy denně. Lze ho užít i zevně, je například v některých mastích používaných na léčení revmatismu či onemocnění kloubů.




Použití


Koriandr má široké využití v kuchyni, je součástí receptur jihoamerických pokrmů, ale využijeme jej i při nakládání hub, červené řepy a zelí. Používá se do různých směsí, při pečení masa, výrobě uzenin a jako dochucovadlo omáček. Hodí se do většiny jídel obsahujících luštěniny, ale i ke zvěřině a do paštik. Koriandr má ale své užití i v cukrářství a likérnictví. Semínka se kandují a říká se, že při žvýkání dochází k potlačení zápachu z úst.
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře