www.relaxuj.cz
>
>

Koriandr

, , článek
Dnes vám přinášíme další zajímavou bylinku. Koriandr se vám bude hodit nejen v kuchyni, ale také při žaludečních problémech.
K oblíbeným
reklama

Charakteristika


Koriandr je jednoletá až dvouletá rostlina s větvícími se lodyhami. Listy jsou v dolní části zpeřené, v horní rozdělené do úkrojků. Květy má bílé, někdy s červeným nádechem. Plody jsou hnědé dvounažky. Koriandr může dorůst až do jednoho metru. Bylinka má typické aroma. Její původ je pravděpodobně spjat se západní Asií nebo se Středomořím. Koriandr má bohatou historii, která sahá do starověkého Egypta. Antičtí Řekové a Římané ho měli v oblibě nejen jako léčivku, ale hlavně jako součást vín.




Pěstování


Koriandr se vysévá do nepříliš těžké půdy s dostatečným obsahem vápna. Výsev se provádí na jaře a na podzim, do řádků vzdálených od sebe 30 centimetrů. Pokud jsme vyseli na jaře, provádí se sklizeň koncem srpna, kdy už jsou semena zbarvená dohněda. Suché a zralé plody koriandru mají svou autentickou vůni a sladkou, lehce pálivou chuť. Oproti tomu nezralé nepříjemně páchnou.


Účinky


Koriandr obsahuje silice tvořené linalolem, jenž omezuje růst bakterií. Dále v něm nalezneme třísloviny, pektin, vitamin C a cukry. Rostlinka má pozitivní vliv na činnost žaludku i střev, působí proti nadýmání, nechutenství i různým žaludečním nevolnostem. K léčivým účelům se může používat koriandrový nálev. Ten se připravuje z rozmačkaných plodů.Také je možné plody žvýkat. Ale maximálně 3 gramy denně. Lze ho užít i zevně, je například v některých mastích používaných na léčení revmatismu či onemocnění kloubů.




Použití


Koriandr má široké využití v kuchyni, je součástí receptur jihoamerických pokrmů, ale využijeme jej i při nakládání hub, červené řepy a zelí. Používá se do různých směsí, při pečení masa, výrobě uzenin a jako dochucovadlo omáček. Hodí se do většiny jídel obsahujících luštěniny, ale i ke zvěřině a do paštik. Koriandr má ale své užití i v cukrářství a likérnictví. Semínka se kandují a říká se, že při žvýkání dochází k potlačení zápachu z úst.
Nejnovější články
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
Včera, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová
Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu
Pokud při práci rádi posloucháte hudbu a jde o práci kreativní, možná byste měli zvážit, zda při ní poslouchat hudbu nebo nikoli. Vědci z několika univerzit totiž nově tvrdí, že poslouchání hudby negativně ovlivňuje verbální kreativní výkony.
5.3.2019, článek, Milan Šurkala
Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí
Posilujete a bojíte se toho, že když na chvíli přestanete, veškerá snaha přijde vniveč? Vědci tvrdí, že známé pořekadlo "use it or lose it" zas tak úplně neplatí a opětovné posilování bude jednodušší, než by se mohlo zdát.
27.2.2019, článek, Milan Šurkala