www.relaxuj.cz
>
>

Kopr

, , článek
Kopr jistě znáte jako koření. Možná nesnášíte koprovou omáčku. Ale víte, jak toto koření používali například Egypťané a gladiátoři?
K oblíbeným
reklama

Charakteristika


Kopr je jednoletá rostlinka patřící do čeledi mrkvovitých. Může dorůstat až 120 centimetrů. Stonky má hladké. Pravidelné okolíky se skládají z pětičetných kvítků se zelenými květními lístky. Plody mají barvu šedou či hnědavou. Kopr má své typické aroma.



Je znám od starověku pro své léčitelské vlastnosti, ale i pro svou chuť a vůni. Původně pochází z Orientu, ale v době Karla Velikého byl již hojně rozšířen v Evropě, kde se pěstoval hlavně v klášterech. Ve středověku se totiž tvrdilo, že jeho častá konzumace potlačuje zvířecí pudy, tedy především smyslnou žádostivost. Egypťané ho měli v oblibě kvůli pozitivním účinkům proti bolestem hlavy. Atleti na olympijských hrách ho údajně používali dokonce jako doping. Gladiátoři jej vyžadovali, protože měl pomáhat k posilování svalů. A lidové pověry tvrdí, že vyhání z těla zlé duchy.


Účinky


Kopr obsahuje 2 - 4% silic. Čerstvá nať obsahuje vitamín C - cca 130 mg ve 100 g. V kopru dále nalezneme provitamín A, minerální látky a třísloviny. Bylinka podporuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, má uklidňující účinky a je lehce močopudná. V léčitelství se využívá ke zvýšení tvorby mateřského mléka, údajně má utišovat škytavku a působit proti podrážděnosti.


Pěstování


Pěstování je jednoduché. Zakoupená semínka vysadíme do řádků vzdálených od sebe 10 až 30 centimetrů. Rostlinky vydatně zaléváme. Jestliže nevlastníme záhonek, není problém pěstovat kopr i doma v truhlíku. Vyséváme po 14 dnech, abychom měli k dispozici stále čerstvou nať. Pokud necháme uzrát semínka, bylinka se bude dále rozmnožovat sama.


Použití


Koprová nať se přidává do okurkového, rajčatového, hlávkového salátu a kysaného zelí. Z kopru můžeme vytvořit i tvarohovou pomazánku, omáčku či polévku. Semínka se umelou a ochucují okurkové a fazolové saláty. Celé rostlinky se využívají při nakládání zeleniny, hlavně okurek a cibulek. Nať se dává do másla, majonéz nebo do bylinného octa. Kopr je vhodný i k masu a vejcím. Nať se dá i sušit, kopr se dá jinak uchovávat jako sterilizovaný či v solném nebo kyselém nálevu.
Nejnovější články
Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou
Finsko bylo opět vyhlášeno nejšťastnějším národem na světě i díky své nádherné přírodě. Země se chce o svou cestu ke štěstí podělit, a tak spustila soutěž o 8 třídenních dovolených s finskými průvodci.
1.4.2019, článek, Milan Šurkala
Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal
Pamatujete si na server libimseti? To byl hit! Bodování kluků, vzkazy, první lásky. To napětí a vzrušení, když mi ve schránce blikla zpráva. Že by to byl jeden z těch sympaťáků, kterého jsem anonymně obodovala nejnižší možnou známkou? Nebyl…
26.3.2019, článek, Pavlína Uhrinová
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
21.3.2019, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová