Jarní špenát zapečený s tofu
26.4.2006, Relaxuj -REL-, článek
Recept pro milovníky zapékaných jídel - zapečená směs ze špenátu, tofu a ovesných vloček:-). 
Ingredience:
- čerstvý nebo mražený, ale ideálně celolistý špenát
 - hrst výhonků mladých kopřiv (na chuti nic nezkazí a pročistí váš organismus)
 - 1 balení uzeného tofu nastrouhaného nahrubo (lze nahradit strouhaným sýrem)
 - 1 hrnek ovesných vloček
 - 1 hrnek vody
 - olej
 - sůl,
 - grilovací a houbové koření
 - sušený mletý česnek
 
Postup:
- Pokud použijeme kopřivy, spaříme je nejprve a nasekáme nadrobno.
 - Na oleji dusíme listy špenátu a kopřiv, podle potřeby přiléváme vodu. Nepoužíváme mléko - ničí železo v rostlinách obsažených.
 - Ovesné vločky vložíme do misky, osolíme, můžeme přidat i kostku bujonu nebo koření dle chuti. Zalejeme je v misce hrnkem vařící vody, promícháme a necháme odstát asi 5 minut. (Lze je i povařit, pak jsou "kašovitější" konzistence.
 - Ohnivzdornou misku vymažeme olejem. Rozprostřeme směs ovesných vloček. Na ně dáme směs špenátu a kopřiv.
 - Tofu nastrouháme a smícháme s trochou grilovacíhoho a houbového koření, sušeného česneku a dvěma lžicemi oleje.
 - Nasypeme na špenát, misku uzavřeme.
 - Pečeme v troubě na cca 200 stupňů asi 25 minut, až pokrm zezlátne.
 
Dobrou chuť!

