Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Jak si užít podzimu bez virózy

26.9.2006, Doris Danielová, článek
S koncem září a začátkem října přichází – stejně jako je tomu u nás – i v čínské tradiční medicíně období zvané podzim. Jelikož v našem podnebném pásmu bývá chladný, deštivý a dlouhý, je dobré řádně se na něj připravit, abychom pak nebyli zaskočeni každoročního podzimu s oblibou řádícími epidemiemi virových nákaz dechových cest.

Charakteristika podzimu podle tradiční čínské medicíny


Na podzim vládne z pěti elementů KOV a vrcholí činnost plného orgánu plic a s ním spojeného dutého orgánu tlustého střeva. Plíce nemají rády přílišné sucho (pozor – sucho dle tradiční čínské medicíny není zcela totožné s naším pojetím tohoto pojmu – jde spíše o jakýsi alegorický obraz podzimního nedostatku slunce, jangu a vůbec životodárné energie. V jistém smyslu však tato charakteristika „sedí“ i na naše podmínky – například plicím nesvědčí přetopené suché prostředí panelových domů).


Vše souvisí se vším


Na podzim jsou plíce náchylné k častějším onemocněním. Protože k plicím jako jejich vývod patří nos, dále též vedlejší nosní dutiny i horní cesty dýchací, logickým důsledkem napadení orgánu plic je například rýma, zánět nosohltanu, kašel, záněty plic či průdušek. Dalším orgánem, který s plícemi souvisí, je kůže. Lidé trpící na různá ekzematická kožní postižení proto mohou v období podzimu prožívat zhoršení, které konvenční vědecká medicína nedokáže vysvětlit (vždyť přece alergizující rostliny, trávy i květiny už odkvetly, tudíž proč by měl pylový alergik trpět na podzim zhoršením například atopického ekzému? Inu je to právě pro to, že kůže je spojena s plícemi...).

Jak jsme si již řekli, i tlusté střevo prožívá na podzim své maximum koloběhu energie a je tudíž náchylné k poškození. Poškozuje jej právě ono „sucho“. V tradiční čínské medicíně je sucho ve střevě vlastně v našem pojetí obyčejná zácpa. Pro někoho možná směšný zanedbatelný problém, ale vzhledem k tomu, že dlouhodobá zácpa (způsobená především nevhodným životním stylem s nedostatečnou konzumací vlákniny a sedavým způsobem života) způsobuje rakovinu tlustého střeva, v níž Češi vedou primát na celém světě (!!!), je nanejvýš žádoucí svým střevům věnovat zvýšenou pozornost, a to hlavně v období podzimu, kdy je ideální je „pročistit“ a posílit.


Proč je někdo náchylnější na onemocnění dýchacích cest?


Jsou to tzv. lidé typu „kov“. Oslabení s ním spojených orgánů (tj. dechové cesty, plíce, tlusté střevo a kůže) je velmi často dáno už obdobím narození (tzv. limitace orgánu, která se dá vypočítat podle čínské kosmologie, čili čínského horoskopu). Pokud v době narození člověka převládá „nakupení“ několika prvků typu kov (dle hodiny, dne, měsíce i roku, včetně období nitroděložního života), dá se očekávat, že takový jedinec při nedodržování vhodné životosprávy bude velmi pravděpodobně trpět (v dětství či v dospělosti) chorobou některého (nebo více) orgánů s kovem spojených (viz např. originální práce - dokazující na souboru pacientů přímou korelaci mezi datem narození a dispozicí k určitým chorobám - autorek Danielová,Čutová, Saidová: Traditional Chinese Cosmology – The Contribution To The Diagnosing And Treatment, International Congress Of Refloxolotherapy, Moscow 2006).


Jak se pozná člověk „KOV“?


Jednak datum narození („kovový typ“ zvířete, „kovová“ charakteristika roku narození, „kovové“ období roku ve dni zrození, „kovová“ hodina zrodu apod.). Pokud jste četli naše články o čínských horoskopech v dřívějších číslech magazínu, možná si již sami dokážete svou hlavní charakteristiku jednoho z pětice čínských prvků sami určit. Pokud ne, požádejte o horoskop přímo podle data svého narození redakci magazínu.

„Kovový“ typ, pokud je v dobré kondici, se vyznačuje velkou šikovností, inteligencí, houževnatostí a smyslem pro pořádek. Bývá (zvláště je-li zrozen v typu jang, čili mužském principu – to ale mohou být i ženy!) většinou hodně dominantní a v práci i partnerství vede „hlavní roli“. V negativním stavu se ale dostává do přílišné úzkostlivosti, přehnané pečlivosti, odmítá nové, lpí na starém, je zkostnatělý a především – a to se bohužel podle mé klinické zkušenosti týká valné většiny „kovových“ lidí, kteří nevedou správnou životosprávu - se u nich dříve či později objevuje nepříjemná duševní deprese. Smutek je totiž hlavní emocí Kovu, Plic, Podzimu.


Jak se bránit negativním vlivům kovu a podpořit jeho správné „nastartování“?


Chuť zázvoru vám pomůže


Kov (plíce, tlusté střevo atd.) mají rády chuť mírně pálivou a koření vůbec jako takové!!! To ale neznamená přemíru chilli, curry, pepře či pálivé papriky. Čínská kuchyně používá pálivou chuť s mírou a využívá spíše jemnějších kořenících přísad – především je to zázvor, který je na podzim učiněným zázrakem prospívajícím zdraví. Můžete jej konzumovat sušený, anebo (raději) čerstvě nastrouhaný, zázvorový kořen jako přísadu do polévek, omáček, rizota, nádivek, masa..., nebo si připravit zázvorový čaj, který můžete v sychravých studených dnech popíjet klidně i denně po šálku (nevhodný je pouze pro osoby trpící „horkem“, tj. mající silný pocit vnitřního horka, neklidu, záchvaty vzteku, případně i vysokou horečku a vysoký krevní tlak s pocity vnitřního horka).


Zázvorový čaj vás zaručeně zbaví chřipky


Kořen zázvoru jemně oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Stačí bohatě jedna čajová lžíce na porci čaje asi se dvěma decilitry vody. Zázvor je hodně palčivý a vydatný, tudíž můžete podle chuti buď přidat nebo zázvoru ubrat. Povařte jej asi pět minut ve dvou decilitrech vroucí vody, sceďte a popíjejte. Můžete osladit medem či třtinovým cukrem a přidat kapku citronu, ale nejlepší je surový, samotný. Má mohutné podporující účinky na trávení, posiluje plíce i tlusté střevo, bojuje proti depresi, posiluje vitalitu a obranyschopnost proti infekcím. Doporučuje se i v počátcích případného virového „chřipkovitého“ onemocnění dechových cest, kdy je nejvhodnější povařit jej s kouskem cibule či šalotky (není to nápoj zrovna nejchutnější, ale skutečně zabírá a asi v devadesáti procentech případů zaručuje, že při včasném podání se chřipky zbavíte do několika hodin).


Foto: Jason Stitt


Váš typ osobnosti odhalí vaše chutě


Jemně pálivou chuť lze užívat podle typu osobnosti. Typy horkokrevné, trpící vysokým krevním tlakem, robustné postavy – ty většinou příliš podporovat pálivou jangovu chuť nepotřebují, vystačí si tedy například s jednotýdenní porcí zázvorového čaje. Naopak typy štíhlé, gracilní, zimomřivé, inklinující spíš k nízkému krevnímu tlaku a všeobecné slabosti jsou přímo předurčené ke zvýšené konzumaci pálivé chuti, a na podzim zvlášť! Ti mohou konzumovat zázvor třeba i denně bez rizika poškození zdraví.


Další koření a byliny vhodné k podzimu


Krom zázvoru si mohou lidé s nízkým krevním tlakem dopřát i trošičku chilli, zeleného a červeného pepře i papriky a česnek, který je přirozeným antibiotikem, stejně jako cibule. Zázvor (Zinziber officinale) totiž vypuzuje chlad a zahřívá. Stejný účinek má i kůra skořicovníku (Cinnamomum). Poměrně vyrovnanou povahu (obsahující účinek na více orgánů) má čím dál více populární Schizandra (Klanopraška), kterou si lze zakoupit ve zdravé výživě ve formě tinktury. Posiluje plíce i ledviny, a je tudíž výrazným stimulanciem proti nastuzení a prochlazení plic či ledvin a močového ústrojí a vůbec se užívá jako „životabudič“.

Dalším „životabudičem“ vhodným pro křehké, štíhlé a zimomřivé či starší osoby na podzim může být Eleuterokok (rovněž ve zdravé výživě ve formě kapek, stačí dvoutýdenní kúra).


S žen-šenem raději opatrně


Velmi slabí a vyčerpaní mohou sáhnout i k oblíbenému a známému žen-šenu, který však velmi rychle a silně povzbudí organismus (podobně jako šálek silné kávy), ale po vyprchání účinku se může dostavit naopak protiklad – slabost a únava (jako po zmíněném „nabuzení“ slabého těla kávou). Ženšen tudíž doporučuji spíše výjimečně, a nikoli tak, jak to často zmiňují reklamy, v každé zátěžové životní situaci.

Povzbudit organismus dlouhodobě oslabený se spíše vyplatí kombinacemi pečlivě sestavených čínských bylin, které jsou používané už po mnoho staletí a i u nás již existuje možnost objednat si u seriózních čínských firem s českými pobočkami tyto jemně a dobře působící preparáty. V žádném případě však nedoporučuji, aby si je pacient vybíral sám. Vždy je nutné zkonzultovat jejich vhodnost s lékařem znalým problematiky čínské medicíny. Vhodná je i bílá i černá hořčice (semínko), koriandr, kurkuma.


Příprava správně kořeněného jídla


Nejedná se jen o „kuchařský recept“, ale především o to, že v asijské medicíně je každé koření léčivou bylinou a jako s takovou je třeba s ní zacházet. Proto dobrou chuť pokrmu i uvolnění náležitých léčivých látek získáme takto: necháme olej (nejraději extra virgine olivový či jiný panenský) či máslo (nejlépe přepuštěné, dle ajurvédy tzv. „ghí“) dovést do varu, nejdříve nasypeme tvrdá semínka (hořčice, kardamom, koriandr apod.), necháme chvíli „pustit“ vůni, pak rychle přisypeme koření sypké (kurkuma, zázvor aj.) a necháme opět jen velmi jemně a krátce zpěnit. Přitom stále mícháme. Koření se nesmí přepálit a páchnout! Pak velmi rychle přidáváme třeba česnek, cibuli, zeleninu, rýži, maso či jiné ingredience. Krátce opražíme a pak VELMI pomalu dusíme do měkka na mírném plameni.

Výhoda současně připravovaných ingrediencí (brambor, masa, zeleniny - čili známého „Eintopfu“) je ve vzájemném uvolnění a spojení léčivých i výživných látek. Tohoto využívá známé indické „sabdží“, kde najdete dušenou zeleninu spolu s brambory a třeba i oříšky či sójou, připravené právě výše uvedeným způsobem s kořením.


„Zdravé“ bakterie


Pro správnou funkci tlustého střeva doporučuji – nejraději po celý rok, ale na podzim obzvlášť – doplňovat ty správné bakterie, které mají ve střevu být (tj. Lactobacillus acidophillus, bidifidus, rhamnosus, Escherichia coli) a vylučovat ty, které tam nemají co dělat. Podle našich zkušeností bohužel téměř sto procent české populace nemá vůbec správné složení mikrobů v tlustém střevu.


Jak si zlepšit stav tlustého střeva?


Na podzim je k tomu zvláště naléhavý důvod. Doporučuji zvýšenou konzumaci poživatin s vysokým obsahem vlákniny (především obilí se slupkami a ovocem a zeleninou, nyní však již důsledně nikoliv v syrovém, ale spíše tepelně upraveném stavu - vzhledem k narůstajícímu chladu v klimatu) a dále konzumaci potravin, které obsahují „ty správné, střevu prospěšné bakterie“ (jogurty, kefír, acidofilní mléko, kyška – nejraději vše bílé a dochucovat doma vyrobenými džemy, protože například oblíbená jahodová příchuť se průmyslově dělá z dřevěného lihu....).

Problém může nastat u osob, které trpí tzv. intolerancí laktózy (tj. nesnášejí mléčný cukr, a tím pádem jakékoliv mléčné výrobky). V tom případě doporučuji určitě doplnit Laktobacila ve formě léku, nejspolehlivější je kmen Rossell. U malých dětí existují speciální formy doplnění střevu prospěšných bakterií – tyto jsou vhodné zejména u dětí alergických, trpících častými onemocněními dechových cest a poruchami imunity.

O vhodném preparátu je dobré se poradit s lékařem – pediatrem – anebo s lékařem celostní medicíny. Nejnaléhavěji potřebují „spravit stav bakterií“ ve střevu osoby, které užívaly antibiotika, a to zejména delší dobu. Antibiotika totiž kromě nežádoucích škodlivých bacilů „vybijí“ i ty prospěšné, tudíž je potřeba je do střeva urychleně dodat. Nedoporučuji však formu oblíbených šumivých tablet – ty obsahují další množství zatěžujících chemikálií.


Doporučujeme vlažné čaje


Studené nejsou na podzim vhodné vůbec (jedině u osob zvýšeně horkokrevných či po těžkém sportovním výkonu, ale i u nich, i když je chuť na studené, je lépe nahradit tekutiny vlažnými či teplými! Skvělý je zázvorový čaj, červený čínský čaj PU-ERH, roibos, ibišek, šípek, nebo jen teplá voda (rada: jedinečné ibiškové čaje, prosté chemických dochucovadel, najdete v obchodech Fair Trade, což je způsob podpory ekonomiky v rozvojových zemích a záruka dobré ekologické kvality koupených výrobků, jako jsou obiloviny, kakao, čaje, koření atd.).


Horkokrevné duše zklidní bílá


Kovu patří bílá a stříbrná barva. Člověk, který je spíše typem Dřeva (není to myšleno jakýmkoliv peiorativním způsobem, ale pouze dle charakteristiky pěti čínských prvků) - tedy typ, který se snadno rozčílí, podléhá hněvu, má „hněvivou“ vrásku mezi obočími, je vznětlivý a popudlivý - tomu podle zákona o rození a ovládání pěti prvků prospěje, když své šatstvo i obydlí obohatí bílou barvou, která jej „zklidní“. Může nosit i stříbrné šperky. Tím podpoří „kov“.


Rozjasněte vaše dny oranžovou barvou


Naopak lidé spíše trudnomyslní, se sklonem k depresím, úzkostem a přehnané pečlivosti (čili přílišně „kovoví“) by neměli bílou barvu přehánět a rovněž tak by se měli vyhnout přemíře nošení kovových, zvláště stříbrných šperků. Jim prospěje smutné a chladné podzimní dny „rozjasnit“ svícemi, oranžovými a červenými barvami radosti a léta (spodní prádlo, trička, polštáře....). Avšak pozor: podle průzkumů seriózních hygienických institucí na celém světě mohou „levné“ ostrými barvami hýřící textilie obsahovat formaldehyd a těžké kovy. Lépe je tedy zakoupit barevné věci v důvěryhodném zdroji a nikoli na stánku „za pár korun“.


Foto: Jason Stitt


Pár závěrečných podzimních slov


Podzim ve znamení Kovu je dobou dospělosti, vyspění, analýzy dosažených úspěchů či proher, rozumného zhodnocení života. Využijte jej pro klidnou a harmonickou analýzu toho, co děláte v životě špatně a pokuste se o nápravu. Máte-li sklon k depresím, zkuste jej rozpustit prastarým způsobem – tancem. Tento pohyb svědčí harmonii orgánů kdykoliv, ale obzvláště v době „podzimní chandry“, kterou mimo jiné uznává i vědecká medicína (dokonce se v posledních letech ujal pojem „nedostatkem světla zapříčiněná deprese“.) Nedoporučuji ji řešit zakoupením si umělého světla za nemalý peníz, ale spíš se věnovat rozpohybování svého těla a vyhovění jeho požadavkům správnou stravou. Choďte už dříve spát a můžete-li, vstávejte až za svítání.

Pěkný a zdravý podzim všem přeje
Doris Danielová

Titulní foto: Jason Stitt