Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Hubneme s ananasem

17.8.2009, Simona Grygárková, článek
Začíná nám sezóna plavek, a je tedy nejvyšší čas zbavit se pár přebytečných kil, které nám naskočily od dlouhých zimních měsíců. V dnešním článku vás seznámíme s léčivými účinky ananasu, který je pro redukci váhy naprosto ideálním přírodním prostředkem, a také s malými, krásně barevnými plody, které v sobě ale skrývají obrovskou regenerující sílu – s čínskými góji.
Ananas je nepravým plodem mnohaleté tropické rostliny. Má šupinovitou kúru a je zakončen chocholem z listů. Plody srůstají se zdužnatělou lodyhou a s listovými listeny květenství v mohutná plodenství až tři a půl kila těžká. Ke svému růstu potřebuje celoročně dostatek slunečního záření a vláhy ze subtropických dešťů. Ananas pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Paraguaye a Brazílie. V dnešní době se již pěstuje i v Thajsku, na Filipínách, Havaji, v Portoriku, v Mexiku, Africe i Austrálii.


Léčivé účinky ananasu


Ananas obsahuje téměř všechny vitaminy, tedy kromě vitaminu E a B12, dále šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Málokdo ví, že ananas je jedním z nejlepších přírodních léčiv, a to díky vysokému obsahu bromelinu. Bromelin je enzym, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Dále je to silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, poněvadž výrazně snižuje riziko trombózy. Navíc uvolňuje sevření srdečních věnčitých tepen, a zmírňuje tak anginózní bolesti. Vědecké výzkumy rovněž potvrdily protinádorové účinky a potlačení růstu novotvarů. Bromelin rovněž ředí hlen a je i vhodný jako podpůrná léčba zánětů kloubů, revmatismu a dny. Jelikož má schopnost odvodňovat a odbourávat tuky v organismu, hodí se při redukčních kúrách. Bromelin proniká i kůží.

V alternativní medicíně se čerstvě vymačkaná ananasová šťáva používá při horečnatých onemocněních a problémech s nervovou soustavou. V karibských zemích se zase popíjí jako velmi účinné afrodiziakum pro obě pohlaví.


Odtučňující ananasová kúra


Ananasová šťáva se hodí pro všechny typy čistících a redukčních diet. Jelikož obsahuje dosti ovocného cukru, pomáhá organismu překonat pocit únavy, hladu, a dieta se pak nezdá tak drastická. Po dobu tří až čtyř dnů konzumujeme pouze čerstvý oloupaný ananas nebo popíjíme jeho vylisovanou šťávu. K tomu ještě přidáme dva a půl litru čisté neperlivé vody.

Jedincům, kteří nemají dostatek odhodlání a pevné vůle, doporučuji alespoň zařadit po dobu tří týdnů sklenici čerstvé ananasové šťávy místo večeře. Výsledek je také patrný.

Přírodní přípravek k zesvětlení pih a stařeckých skvrn
Ananas můžeme s úspěchem využít i v kosmetice. Chomáček vaty si namočíme do čerstvě vymačkané šťávy z ananasu a po dobu dvaceti minut si jím jemně masírujeme postižená místa. Tuto proceduru opakujeme pravidelně po dobu čtrnácti dnů. Již během této kúry je skvrny viditelně zesvětlují a později i mizí.

Ananas konzumujeme vždy v čerstvém stavu, protože kompotovaný ztrácí až šedesát pět procent svých účinných látek a bromelin se z větší části také rozkládá. Samotný bromelin se dá koupit i ve formě tobolek, které tento enzym obsahují ve vysoké koncentraci.

Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu a poleptat i zubní sklovinu. Při podráždění žaludeční sliznice či vředech doporučuji ananasovou šťávu rozředit vodou.


Omládněme s góji


Léto už je pomalu nadosah a kdo z nás by v něm nechtěl vypadat opravdu svěže a mladistvě. Goji (godži) jsou sušené plody rostliny kustovnice čínské (latinsky Lyceum chinensis). Jedná se o keř rostoucí v úrodné půdě himalájských podhůří. Sušené plody této rostliny mají světle červenou barvu, špičatý tvar a velikostí se podobají větším rozinkám. Jejich chuť je opravdu zvláštní, připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem. Sklizeň těchto plodů se provádí setřesením na plachty a následným sušením v polostínu, dokud neztratí většinu vody.



Tradiční asijská medicína si těchto plodů nesmírně váží. Díky nim se údajně podporuje dlouhověkost, síla a sexuální apetit. Moderní studie poukazují na schopnosti účinných látek z těchto plodů při udržování a podporování harmonického růstu buněk, obnovování a opravování DNA. Takzvanou antiperoxidací volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního stavu.

Proč jsou tak výjimečné?
Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným druhem ovoce. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin (například isoleucin, tryptofan). Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium atd.). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Nesmím zapomenout zdůraznit i protizánětlivý betasisterol (což je rostlinný sterol), který se využívá hlavně k snížení hladiny cholesterolu v krvi, při zvětšené prostatě a proti všem zánětům). Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, které odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu. Góji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry, proto jsou i ideálním výživovým doplňkem při redukci váhy.

Alespoň třikrát týdně bychom měli zkonzumovat dvě polévkové lžíce těchto plodů. Můžeme je chroupat samotné nebo v musli, jogurtech, moučnících a koktejlech. Góji se mohou přímo konzumovat, nejsou sířené, ani jinak upravované.

Lahodný čaj z červených plodů – síla v každém doušku
Já osobně preferuji čaj z góji, který si připravuji tak, že dvě polévkové lžíce těchto plodů zaliji půl litrem vroucí vody a nechám dvacet minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedím, plody ještě vymačkám a popíjím během dne.

Tinktura z góji - regenerace celého organismu
Rovněž si z těchto plodů vyrábím tinkturu, kterou užívám pravidelně dvakrát do roku po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně patnáct kapek do dvou dcl vody. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů zalijeme třemi dcl šedesátiprocentního lihu a necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně pořádně protřepat. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, plody vymačkáme a nalijeme do sklenice s dobrým uzávěrem. Skladujeme v temnu.

Pleťové tonikum z plodů kustovnice – dodává pokožce jiskrný vzhled
Z hotové tinktury si můžeme velmi jednoduše vyrobit luxusní pleťové tonikum. Má velmi regenerující a zvláčňující účinky na pokožku. Rovněž kůži vypíná a odstraňuje tak vrásky. Naředíme si ho tak, že dvě lžíce již hotové tinktury z góji smícháme s dvěmi dcl destilované vody. Vzniklé tonikum nalijeme do skleněné lahve a používáme dvakrát denně k ošetření pokožky obličeje a dekoltu.

Titulní foto: Marin Conic