www.relaxuj.cz
>

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování
, , článek
Pohled středověké gastronomii na zub, nebo lépe řečeno pod pokličku, ukáže, že byla spíše než sbírkou receptů společenskou hrou, obřadem i symbolickou obnovou světa. A zároveň byla prostoupena všudypřítomnou bídou.
reklama

Kuchyně se loučí se středověkem a Evropa vyhrává bramborovou medaili


Když loď Golden Hind dovezla v 16. století do Anglie první rostlinky brambor, známé již předtím španělským námořníkům, stala se, aniž by to viceadmirál Francis Drake tušil, zároveň poslem naděje pro stále ještě často hladovějící Evropu. Potenciál brambor jako ve velkém pěstované plodiny, která dokáže ochránit před hladomorem nejen jako každodenní potrava, ale i jako zdroj škrobu a mouky, však byl plně rozpoznán až v polovině 18. století.


Golden Hind II, soudobá replika v centru Londýna. Foto autor


Nicméně rozšíření brambor a kukuřice po zámořských objevech, nová obchodní spojení s Asií, gastronomické inspirace přicházející ze Středního východu a severní Afriky, nástup kakaa, kávy, vanilky, rajčat a mnoha dalších plodin, to vše přineslo obrovské změny do evropské kuchyně i do vnímání jídla jako takového. Po bídě středověku přicházelo nové období prosperity a hojnosti. Středověká kuchyně ve své typické podobě skončila, ale její dědictví docela nezmizelo a zůstává s námi do dneška, přímo na našich talířích.

Téma středověké kuchyně jsme rozhodně nevyčerpali, spíše jsme se jej jen dotkli; jde o rozsáhlou materii a v mnoha ohledech o ní dokonce dnes víme více, než věděli její současníci. Ale jestli jste dočetli až sem, vzbudili jsme Váš zájem o nesmírně zajímavý předmět bádání...a o to šlo.
Autor: Michal Spáčil
Začínal v roce 1995 jako novinář se zájmem o IT, po dokončení právnické fakulty působil jako tiskový mluvčí Ústavního soudu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V letech 2003-2004 byl v redakčním týmu Digimanie.cz. Nyní pracuje jako právník ve veřejné správě a kromě občasných příspěvků pro naše magazíny píše i do odborných periodik o právních vztazích k nemovitostem a o aktuální judikatuře.
Nejnovější články
Ze života vztahové koučky: penis na seznamce Ze života vztahové koučky: penis na seznamce
Když mi vztah víc bere než dává, odcházím. Vztahová koučka bez chlapa, no to je teda bomba Pavlíno! „Už ti dávno není dvacet, co teď budeš dělat“? Oblíbená otázka mojí mámy. Musím hledat, nic jiného mi nezbyde...
14.2.2019, článek, Pavlína Uhrinová2 komentáře
Měsíc na Bali: Canggu a Pura Tanah Lot Měsíc na Bali: Canggu a Pura Tanah Lot
Rozhodli jsme se s rodinou strávit měsíční dovolenou na Bali. Byla to naše vysněná destinace, a tak jsme si začátkem prosince sbalili kufry a vyrazili na Vánoce do tepla s vidinou měsíčního dobrodružství v tropickém ráji.
11.2.2019, článek, Jana Bártová
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala