www.relaxuj.cz
>

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování
, , článek
Pohled středověké gastronomii na zub, nebo lépe řečeno pod pokličku, ukáže, že byla spíše než sbírkou receptů společenskou hrou, obřadem i symbolickou obnovou světa. A zároveň byla prostoupena všudypřítomnou bídou.
K oblíbeným
reklama

Kuchyně se loučí se středověkem a Evropa vyhrává bramborovou medaili


Když loď Golden Hind dovezla v 16. století do Anglie první rostlinky brambor, známé již předtím španělským námořníkům, stala se, aniž by to viceadmirál Francis Drake tušil, zároveň poslem naděje pro stále ještě často hladovějící Evropu. Potenciál brambor jako ve velkém pěstované plodiny, která dokáže ochránit před hladomorem nejen jako každodenní potrava, ale i jako zdroj škrobu a mouky, však byl plně rozpoznán až v polovině 18. století.


Golden Hind II, soudobá replika v centru Londýna. Foto autor


Nicméně rozšíření brambor a kukuřice po zámořských objevech, nová obchodní spojení s Asií, gastronomické inspirace přicházející ze Středního východu a severní Afriky, nástup kakaa, kávy, vanilky, rajčat a mnoha dalších plodin, to vše přineslo obrovské změny do evropské kuchyně i do vnímání jídla jako takového. Po bídě středověku přicházelo nové období prosperity a hojnosti. Středověká kuchyně ve své typické podobě skončila, ale její dědictví docela nezmizelo a zůstává s námi do dneška, přímo na našich talířích.

Téma středověké kuchyně jsme rozhodně nevyčerpali, spíše jsme se jej jen dotkli; jde o rozsáhlou materii a v mnoha ohledech o ní dokonce dnes víme více, než věděli její současníci. Ale jestli jste dočetli až sem, vzbudili jsme Váš zájem o nesmírně zajímavý předmět bádání...a o to šlo.
Autor: Michal Spáčil
Začínal v roce 1995 jako novinář se zájmem o IT, po dokončení právnické fakulty působil jako tiskový mluvčí Ústavního soudu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V letech 2003-2004 byl v redakčním týmu Digimanie.cz. Nyní pracuje jako právník ve veřejné správě a kromě občasných příspěvků pro naše magazíny píše i do odborných periodik o právních vztazích k nemovitostem a o aktuální judikatuře.
Nejnovější články
Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou Finsko nabízí cestu ke štěstí: soutěž o 3denní dovolenou
Finsko bylo opět vyhlášeno nejšťastnějším národem na světě i díky své nádherné přírodě. Země se chce o svou cestu ke štěstí podělit, a tak spustila soutěž o 8 třídenních dovolených s finskými průvodci.
1.4.2019, článek, Milan Šurkala
Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal Vztahová koučka: úchylný fotograf se nekonal
Pamatujete si na server libimseti? To byl hit! Bodování kluků, vzkazy, první lásky. To napětí a vzrušení, když mi ve schránce blikla zpráva. Že by to byl jeden z těch sympaťáků, kterého jsem anonymně obodovala nejnižší možnou známkou? Nebyl…
26.3.2019, článek, Pavlína Uhrinová
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
21.3.2019, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová