reklama
Články
Doporučení  |  Diskuze
Cestování
Gurmán
Lázně
Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování
Styl a vzhled
Ostatní
O nás
Napište nám
Relaxuj na Facebooku
Relaxuj na Twitteru

Ekologická kuchyně

, , článek
V kuchyni se dá ušetřit spousta energie a peněz. Tady je pár rad, jak na to :-)

Využijte veškeré teplo...


  • Při každém otevření dvířek trouby uniká asi 20% tepla – proto se vyplatí raději umýt okénko od trouby a připravovaný pokrm sledovat přes sklo.
  • Ačkoliv je v receptu doporučeno předehřát troubu, většinou je to zcela zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii... :-)
  • Poklička na hrnci sníží spotřebu energie až na 1/4! Nejlepší jsou tlakové hrnce, které ušetří dalších 50% energie.
  • Voda se nejrychleji uvaří v rychlovarné konvici nebo pomocí ponorného vařiče, po přelití vařící vody do hrnce se vám rychleji uvaří těstoviny.
  • Nenakupujte spotřebiče na baterky. Baterky se musí neustále doplňovat a vzniká tak špatně zpracovatelný odpad.
  • Toastujte... Kdo neohřívá staré pečivo v troubě, ale na nástavci na toastovači, ušetří až 70% energie.

Mikrovlnku jen na maličkosti


Už při dvou porcích spotřebuje mikrovlnná trouba více energie než sporák. Stejně tak rozmrazování v mikrovlnce spotřebuje velké množství energie. Proto potraviny raději vyndejte z mrazničky dostatečně včas před vařením.

Nakupujte místní výrobky - podpoříte tím nejen místní ekonomiku, ale ušetříte tím i energii spotřebovanou na dovoz výrobků z jiných částí světa.

Zdroj: Greenpeace
reklama