Charakteristika
Dobromysl je trvalka dorůstající až 60 centimetrů. Pochází z mírného a subtropického pásu Evropy a Asie. Celá rostlina má výraznou vůni a je medonosná. Kvete od července do srpna, tvoří vzpřímené, v horní části se větvící lodyhy. Její listy jsou vstřícné, s krátkými řapíky.
Pěstování
Oregáno se pěstuje ze semen. Předpěstované sazeničky se dají vysázet do asi 60 centimetrů širokých a 30 centimetrů od sebe vzdálených řádků. Vzrostlé rostliny se pak mohou rozmnožovat i dělením. Vzhledem k tomu, že se jedná o trvalku, může vydržet až po dobu sedmi let. Výhodou pěstování dobromysli je, že zaplevelení předchází samotná bylinka, neboť se sama postupně rozrůstá a uzavírá tak prostor nezvaným hostům. Sklízí se většinou dvakrát do roka, když je nať v plném květu, dá se sušit do polostínu svázaná ve svazečcích. Je možné tuto nenáročnou rostlinu pěstovat i v truhlíku a používat ji jako čerstvé koření. takto je výborná například do rajčatových salátů.

Léčivé účinky
Už Hippokrates tvrdil, že má dobromysl pozitivní vliv na nervový systém a že zmírňuje plicní choroby. Ve středověku se dokonce tvrdilo, že pomáhá proti malomocenství. Dnes je vyhledávaná, protože pomáhá proti kašli, má protizánětlivé účinky a podporuje vylučování žluči. Také podporuje chuť k jídlu. V léčitelství se používá i jako protikřečový prostředek. Dále se může využít i při zánětech dásní nebo průjmu, využívá se i k přípravě obkladů na špatně se hojící rány.

Dobromysl spadá do skupiny tzv. „svatojánského kvítí“. Trhala se na svatého Jana a měla chránit po celý rok lidi i zvířata. Mimo jiné i mnozí věřili, že dokáže přičarovat a zajistit lásku. A jak už její název napovídá, hlavně měla způsobovat „dobrou mysl“.
Použití
Do jídel se využívá sušená i čerstvá dobromysl. Zdobí a ochucuje pizzy, italské polpety i špagety. V Mexiku se zase stala součástí chilli. To se vytváří ze směsi papriček a bylinek, mezi nimiž dominuje dobromysl. Je neodmyslitelnou částí chilli con carne. Dříve se také využívala v domácnostech jako náhražka pravého čaje. A v krajních případech dokonce nahrazovala i chmel při přípravě piva. My ji můžeme použít jako ozdobu v karbanátcích či jí přidat k fazolím nebo dušené zelenině, do salátů a samozřejmě do omáčky na pizzu nebo těstoviny.