Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Djerba – dovolená okořeněná pohybem

11.8.2008, M Chylková, článek
Opět se vydáváme za mořem, za krásami Tuniska a známým ostrovem Djerba. Kromě obdivování pláží, cestami za tuniskou historií a posedávání u šálku mátového čaje s tuniskými domorodci si můžeme dovolenou zpříjemnit i sportem a pohledem na nabízenou kuchyni okem „dietářky“. Přijet z dovolené o pár kilo lehčí se podaří málokomu, ale stačí si z exotických dobrot vybrat čerstvé potraviny, dopřát si přirozený pohyb a máme vyhráno.

Lákadla na tuniských plážích


Pláže Tuniska jsou většinou písečné, což je podmínkou pro většinu sportovních nadšenců. I malé oblázky dokáží pěkně znepříjemnit běh, nordic walking stejně jako obyčejné procházky.


Aktivní dovolená na Djerbě? Žádný problém!


Cestovní kanceláře a agentury nabízejí spoustu zájezdů. Pobytové, poznávací i kombinované, welness zájezdy a ryze sportovní. Za aktivně strávenou dovolenou ale můžeme vyrazit i z vlastní iniciativy. Stačí si vybrat vhodný hotel, kde bude alespoň část sportovních aktivit nabízena, a do kufru si přibalíme sportovní potřeby.


Vodní sporty Djerbě vládnou


Přítomnost moře nabízí možnost nejrůznějších aktivit – tak jako v každém jiném letovisku na světě. Vodní lyže, jízda na banánu, vodní skútr nebo paragliding, kdy máme Djerbu jako na dlani. Zlatavé opálení si zajistíme i při golfu, o který na Djerbě není nouze, golfová hřiště jsou místy dokonce součástí luxusních hotelových komplexů. Tradicí je plážový volejbal a jízda na koni či velbloudu. Ale jednoduchost vítězí i při sportu na tuniských plážích.


Běh na pláži zaručí formování celé postavy


Běh jako takový je sám o sobě nejúčinnějším prostředkem, jak shodit přebytečná kila. Proč nevyužít krásné pláže k rannímu či večernímu běhání? Běh můžeme prokládat chůzí, střídat běh v pevné obuvi s během naboso (na čistých plážích). Běháním na písku dáme tělu více zabrat než na pevném povrchu, písek více zatíží stehenní, lýtkové i hýžďové svaly, spálíme více kalorií. I pouhých třicet minut denně bude na vaší psychické pohodě za pár dní znát.
Běh na pláži lze prokládat se skoky, můžeme aktivněji zapojit paže, přidat si na ruce i nohy závaží pro ještě intenzivnější záběr.

Běh na pláži můžeme zakončit plaváním, kdy se zároveň příjemně zchladíme. Ani studené moře nás nemusí odradit, spíše si tělo ještě více zpevníme a rozproudíme krevní oběh. Podmínkou je však mezistup, kdy alespoň deset až patnáct minut před vstupem do moře věnujeme protahování zejména dolních končetin a trupu, během této pauzy vyrovnáme teplotu těla s okolním prostorem.


Nordic walking – na Djerbě nejen s animátory


Rychlejší chůze s pomocí hůlek, tak se dá laicky popsat pohyb, který vykonáváme při nordic walkingu. Při tomto sportu zapojíme aktivně kromě spodní části těla také pas a díky pravidelným pohybům s hůlkami posílíme celé paže. Uvádí se, že při správné technice zapojíme až devadesát procent svalů na těle. Další výhodou jsou vyrovnaná záda, která nás hůlky nutí držet ve správné poloze.

Nordic walking patří na Djerbě mezi oblíbené programy animátorů, prvním výzvám se není třeba vyhýbat. Naučíte se základy, animátor vám doporučí (nebo zapůjčí) vhodné oblečení a obuv a k ruce vám budou hůlky. Po prvních lekcích můžeme nordic walking provozovat sami kdykoliv budeme mít chuť. Výhodou tohoto sportu je, že jej mohou provozovat všichni bez rozdílu zdatnosti a věku. Zatímco při běhu zatížíme při tlumení nárazů klouby, u nordic walkingu je poškození minimální, právě díky přirozenosti pohybu.

Nordic walking je skvělým tipem na dovolenou - nahradí procházku po pláži a zkrátí nucenou trať po silnici, vydáváme-li se na celodenní výlet. Díky svižnějšímu tempu uvidíme o kousek ostrova víc.


Djerba jako stvořená pro jednodenní ovocnou dietu


Není to nic drastického si na den dva odepřít maso, obiloviny, vejce, mléčné výrobky a z nich hotové pokrmy. Na ovocnou dietu se výborně hodí zvolený program all inclusive, kdy máme k dispozici ovoce po celý den. Použijeme pouze ovoce čerstvé, mírníme se jen v pojídání banánů a datlí, které jsou kaloricky hodnotnější. Ovoce si dopřejeme na snídani, oběd i večeři, kdy na začátek dne pojídáme spíše ovoce sytější, k večeru se mírníme a dopřejeme si ovoce citrusové, melouny a třeba jahody. Jen se snažíme ovoce příliš nekombinovat, pojídat vždy jeden druh, abychom nezatěžovali žaludek.

To samé platí o ovocných šťávách, čerstvě vymačkanými „džusy“ můžeme některý chod nahradit, ale opět si vybereme jednodruhovou šťávu. Můžeme, ale nemusíme ji naředit vodou, doplnit o kousky ledu a samotného ovoce.

Díky jednodenní ovocné dietě můžeme ztratit až kilo a půl za den, budeme se cítit lehčí a dobijeme energii – žaludek nebudeme zatěžovat trávením složených pokrmů. A na druhý den budeme mít v bikinách hned plošší bříško.


Kuchyně plná koření tlumící chuť k jídlu a podporující trávení


Tuniská kuchyně je plná sladkých pokrmů. Koření jako skořice, anýz, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek jsou klíčovými ingrediencemi a mají zázračný účinek. Při použití „sladkého koření“ do ovocných nákypů, dušeného ovoce a lehčích moučníků, chutě utlumíme. I za použití minimálního množství cukru se nám taková jídla budou zdát dost sladká, naše mysl bude spokojená díky vůni koření.


Koření sníží množství přijaté potravy


Nejenže výrazná chuť pokrmu dokáže tělu poručit „dost“, ale pálivá koření dokáží rozpumpovat i spalování. Pálivé koření jako chilli dokáže zrychlit metabolismus. Totéž platí o ostrých hořčičných semíncích.

Oproti tomu pokrmy s vůní šalvěje, tymiánu, rozmarýnu, kmínu, koriandru, bazalky, fenyklu a oregana dokáží pokrmu dodat sytost. Jsme tak nadýchaní vůní bylinek, že nám stačí sníst méně.


Tuniská kuchyně a oblíbená pasta harissa


Pasta vymíchaná z chilli papriček, koriandru, římského kmínu, papriky, česneku, oleje a soli je součástí většiny ostrých tuniských pokrmů. Pastu harissa má široké využití. Lze ji použít do omáček, polévek, k dochucení příloh (zejména kuskusu), jako pikantní doplněk k masu a dušené zelenině či jen tak namazanou na tuniský chléb.