reklama
Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Cibule kuchyňská

10.5.2006, Zuzana Chromá, článek
Cibuli jistě znají především kuchařky, ale velice široké využití má také v oblasti medicíny. Máte vysoký krevní tlak? Jezte cibuli.

Charakteristika:


Cibule kuchyňská neboli Allium cepa patří do čeledi liliovitých. Pochází z Afganistánu, má sukničitou cibuli, která je složená ze zkráceného polokulovitého podpučí, z něhož vyrůstají svazčité kořeny. Na podpučí sedí velký počet dužnatých listových suknic vně chráněných suchými pochvami listů. Cibule tvoří druhým rokem silný, přímý stvol, zakončený zdánlivým okolíkem květů. Plodem jsou tobolky.


Pěstování:


Cibule se vyskytuje ve dvou odrůdách – jarní a podzimní. Vyžaduje středně těžké půdy. Výsev jarních odrůd probíhá v březnu do hloubky 2,5 cm do jednořádků nebo dvojřádků po 35 až 40 semenech na jednometrovém řádku. Ozimé odrůdy se vysévají ve druhé polovině srpna o jeden centimetr hlouběji. Během vegetace je nutné zajistit kultivaci meziřádkových prostorů a intenzivní ochranu proti houbovým chorobám a škůdcům.


Obsahové látky:


Cibule obsahuje řadu biologicky hodnotných látek: bílkoviny, cukry, dost draslíku, vápníku, fosforu, železa, fluóru, síry, vitamín C a B, biotin, kyselinu pantothenovou a nikotinovou a karoten.


Účinky:


Cibule upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník, má močopudný účinek, vliv na srdeční činnost, uklidňuje nervy, ovlivňuje příznivě činnost štítné žlázy, působí proti nachladnutí, proti hlístům. Mezi nežádoucí účinky patří její dráždivý vliv na játra a slinivku břišní, které po jejím požití vylučují více šťáv.


Použití:


Cibule je základní kořenící součástí při přípravě masitých jídel, polévek, salátů, nakládaných zelenin, omáček, dušených zelenin, různých paštik a pomazánek. Používá se čerstvá, sušená i rozemletá na prášek.


Lékařské využití:


Tato droga se používá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, teplotě z nachlazení, kašli a zánětu průdušek, chřipce, angíně, při vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém použití se také objevuje astma, nedostatečnost žlučového měchýře, nepravidelná menstruace a cukrovka.

Zevní užití má také při bodnutí hmyzem (včelou a vosou), zánětlivých onemocněních a vředech. Vyšší dávky však mohou způsobit žaludeční potíže, častý kontakt s buněčnou šťávou může vést k alergické odezvě.

Zítra se můžete těšit na léčivé recepty z cibule.
reklama