Charakteristika
Chřest, latinským názvem Asparagus officinalis, patří do čeledi chřestovitých. Říká se mu také špargl. Chřest je tisíc let znám jako rostlina, která pročisťuje a zbavuje lidské tělo nadbytku tekutin. Do Evropy se dostal chřest přes Holandsko okolo roku 1800 a velmi rychle se jeho pěstování rozšířilo. U nás se dříve hojně pěstoval v Ivančicích nedaleko Brna, bohužel je to však minulost. Ale na památku se zde každoročně v květnu konají Slavnosti chřestu…
Chřest zelený a bílý
Známe dva druhy chřestu, respektive dvojí druh zpracování. Jedná se o chřest bělený a nebělený, tedy zelený. který má výraznou zeleninovou chuť a podíl vitamínu C podstatně vyšší než chřest bělený. Ten je zase v chuti jemnější a na trhu dostupnější. Používá se do zeleninových polévek. Mladé jedlé zdužnatělé výhony se nazývají pazochy.
Pěstování
Při pěstování se dává přednost rostlinám samčím, neboť jsou ranější, plodnější a mají delší život. Sklizeň chřestu začíná až ve třetím roce.

Předpěstované sazeničky vyséváme nejlépe v dubnu do humusem prosycené půdy. První rok svážeme výhonky provázkem , aby se nezlomily a na podzim je nad zemí uřízneme a zasypeme hlínou. Druhým rokem dbáme na mírnou zálivku a až teprve třetím rokem jsme odměněni za naše úsilí tvorbou pazoch. Sklizeň trvá asi dva měsíce a končí druhým slunovratem – 21. června.
Jak získáme bělený i zelený chřest na jednom záhonu?
Nad částí záhonu, kde má být chřest bělen, natáhneme na nízkou konstrukci černou nepropustnou fólii, kterou na jedné straně zahrabeme do země a druhou stranu zatížíme třeba prknem, abychom mohli z této strany pazochy sklízet. Mimo zakrytou část pěstujeme potom zelených chřest.
Účinky
Jako zelenina nebo jako šťáva působí chřest na tvorbu moči, brzdí tvorbu ledvinových a močových kamenů a pomáhá rovněž při zánětech močového měchýře. Obsažený asparagin působí ve větším množství jako afrodisiakum.
Použití
Chřest je typicky jemnou, pochoutkovou ranou zeleninou. Proto má své neocenitelné využití nejen v medicíně jako diuretikum, ale především v kuchyni. Připravují se z něj saláty, studené i teplé předkrmy, polévky, hlavní jídla i přílohy.

Jak vařit chřest
Chřest se jemně očistí, bílý chřest se oloupe od hlavičky směrem ke konci stonku, svázáním se vytvoří svazky na jednu porci a vaří se ve slané vodě s máslem, případně špetkou cukru. Jelikož doba vaření špiček chřestu a jeho stonků není stejná, je třeba chřest vařit ve svislé poloze špičkami vzhůru. Z vody vyčnívající konečky se přikrývají navlhčeným kusem plátna. Tímto způsobem se jemné špičky v páře uvaří současně se stonky. Chřest se vaří nejvýš 10 – 12 minut a nechá se ještě asi 6 minut v páře. Když má chřest nahořklou chuť, je třeba přidat do vody kousek pečiva.Výborný je uvařený chřest podušený na másle a zapečený sýrem nebo v kombinaci se sýrovou omáčkou a bramborem. Ke všem pokrmům z chřestu se hodí lehká suchá bílá vína.
V našich Receptech najdete další vynikající předpisy na chřestové pochoutky.
Foto: chefdecuisine.com, restaurantedge.com