www.relaxuj.cz
>
>

Anýz

, , článek
Anýz byl oblíbenou rostlinou Karla Velikého. Byl také součástí nejrůznějších „dryáků“ léčících otravy. V současné době našel své nezastupitelné uplatnění v likérnictví, potravinářství, a především v naší kuchyni.
K oblíbeným
reklama

Charakteristika


Anýz, latinským názvem Pimpinella anisum, je jednoletá rostlinka z čeledi mrkvovitých, která může dorůstat do výšky až padesáti centimetrů. Listy rostlinky jsou přisedlé na lodyze, kořeny vřetenovité. Od června do srpna anýz kvete, kvítky jsou bílé a složené v okolících.



Rostlinka pochází ze Středomoří, dnes se pěstuje hlavně v Turecku či Itálii. Věhlas a oblibu získala již ve starověku. Jejím zastáncem byl i známý matematik Pythagoras. Přisuzovaly se jí všemožné vlastnosti - od omlazování, přes uspávání, až po pomoc při otravě.


Pěstování


Vzhledem ke svému původu se anýzu daří na slunných místech, ideálně na závětrné straně. Půda by měla být hlinitá až písčitá s dostatečným obsahem vápna.

Anýz sejeme v březnu. Řádkování by mělo být zhruba 15 až 30 cm. V průběhu pěstování je důležité starat se o to, aby byly záhonky dobře okopané a bez plevele. Plody, dvounažky, dozrávají během letních prázdnin, nicméně špatně drží pohromadě, a tak se doporučuje sklízet je těsně před dobou zralosti.


Účinky


Rostlinka obsahuje až 3 procenta silice, která má velice výraznou chuť. Dříve se tato složka využívala při hubení vší. Anýz pomáhá při křečích, zklidňuje organismus a pomáhá i při kašli. Dále se díky němu zvyšuje sekrece mléčných žláz.



Ve středověku byl anýz častou složkou univerzálních mastiček, vodiček a mnoha dalších prostředků, které měly vyléčit veškeré nemoci.


Použití


Anýz je oblíbenou rostlinkou v léčitelství i lékařství. V praxi se také využívá při výrobě mnoha cukrovinek, perníků a podobných laskomin. Též je součástí léčivých čajů a sirupů. Uplatnění našel i v likérnictví a při zavařování, kdy zastává funkci přísady v případě nakládání rozmanitých kompotů. V kuchyni vám bude vhod při dušení hub a přípravě mnoha bezmasých pokrmů.
Nejnovější články
Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit Infrasauna v bytě: relax, který si můžete dovolit
Po celodenní aktivitě si zasloužíte chvíle odpočinku. Skvělým způsobem, jak relaxovat, je saunování. Pozitivní účinky termoterapie jsou totiž všeobecně známy. A takovou relaxaci si můžete dovolit díky infrasauně i v pohodlí svého domova.
Včera, inzerce, PR článek
Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě Milujete potápění? Polsko otevře nejhlubší bazén na světě
Chcete se potápět, ale exotické destinace jsou pro vás příliš daleko? Pak pro vás mohou mít v Polsku řešení. Otevřou zde totiž nejhlubší bazén na světě. Jmenuje se Deep Spot a nabídne rekordní hloubku až 45 metrů.
18.3.2019, článek, Milan Šurkala
Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai Měsíc na Bali: Vánoce v Padangbai
Po necelých pěti dnech jsme opustili Canggu, kde se nám zkrátka nelíbilo, a přesunuli jsme se na jihovýchod ostrova do přístavu Padangbai. Ten je vyhlášený především krásnými potápěčskými lokalitami.
11.3.2019, článek, Jana Bártová
Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu Být při práci kreativní? Údajně byste neměli poslouchat hudbu
Pokud při práci rádi posloucháte hudbu a jde o práci kreativní, možná byste měli zvážit, zda při ní poslouchat hudbu nebo nikoli. Vědci z několika univerzit totiž nově tvrdí, že poslouchání hudby negativně ovlivňuje verbální kreativní výkony.
5.3.2019, článek, Milan Šurkala
Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí Vědci potvrdili svalovou paměť. "Use it or lose it" neplatí
Posilujete a bojíte se toho, že když na chvíli přestanete, veškerá snaha přijde vniveč? Vědci tvrdí, že známé pořekadlo "use it or lose it" zas tak úplně neplatí a opětovné posilování bude jednodušší, než by se mohlo zdát.
27.2.2019, článek, Milan Šurkala