www.relaxuj.cz
>
>

Anýz

, , článek
Anýz byl oblíbenou rostlinou Karla Velikého. Byl také součástí nejrůznějších „dryáků“ léčících otravy. V současné době našel své nezastupitelné uplatnění v likérnictví, potravinářství, a především v naší kuchyni.
reklama

Charakteristika


Anýz, latinským názvem Pimpinella anisum, je jednoletá rostlinka z čeledi mrkvovitých, která může dorůstat do výšky až padesáti centimetrů. Listy rostlinky jsou přisedlé na lodyze, kořeny vřetenovité. Od června do srpna anýz kvete, kvítky jsou bílé a složené v okolících.



Rostlinka pochází ze Středomoří, dnes se pěstuje hlavně v Turecku či Itálii. Věhlas a oblibu získala již ve starověku. Jejím zastáncem byl i známý matematik Pythagoras. Přisuzovaly se jí všemožné vlastnosti - od omlazování, přes uspávání, až po pomoc při otravě.


Pěstování


Vzhledem ke svému původu se anýzu daří na slunných místech, ideálně na závětrné straně. Půda by měla být hlinitá až písčitá s dostatečným obsahem vápna.

Anýz sejeme v březnu. Řádkování by mělo být zhruba 15 až 30 cm. V průběhu pěstování je důležité starat se o to, aby byly záhonky dobře okopané a bez plevele. Plody, dvounažky, dozrávají během letních prázdnin, nicméně špatně drží pohromadě, a tak se doporučuje sklízet je těsně před dobou zralosti.


Účinky


Rostlinka obsahuje až 3 procenta silice, která má velice výraznou chuť. Dříve se tato složka využívala při hubení vší. Anýz pomáhá při křečích, zklidňuje organismus a pomáhá i při kašli. Dále se díky němu zvyšuje sekrece mléčných žláz.



Ve středověku byl anýz častou složkou univerzálních mastiček, vodiček a mnoha dalších prostředků, které měly vyléčit veškeré nemoci.


Použití


Anýz je oblíbenou rostlinkou v léčitelství i lékařství. V praxi se také využívá při výrobě mnoha cukrovinek, perníků a podobných laskomin. Též je součástí léčivých čajů a sirupů. Uplatnění našel i v likérnictví a při zavařování, kdy zastává funkci přísady v případě nakládání rozmanitých kompotů. V kuchyni vám bude vhod při dušení hub a přípravě mnoha bezmasých pokrmů.
Nejnovější články
Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery Tipy na deskové hry pro dlouhé zimní večery
Máte hravou náturu a nechcete hrát s přáteli jen žolíka a Člověče, nezlob se? V tom případě pro vás máme pár tipů na několik deskových a karetních her, které jsou zábavné a většinou i velmi jednoduché na pochopení.
25.12.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky Cestování po Šanghaji: Longhua Temple, svatba i parky
Česko-čínská svatba, která byla primárním cílem našeho putování, se blížila. Sobotní ráno jsme tak využili k návštěvě Longhua Temple a zahrad okolo, nedělní odpoledne pak k návštěvě místních parků. A ke hledání kešek, samozřejmě.
23.11.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar Cestování po Šanghaji: People's Square, český pivovar
Další den nás zavedl do People's Square a prohlídli jsme si i obrovské muzeum v Šanghaji. Poté, co jsme byli zklamání jedním z chrámů, chtěli jsme si spravit chuť "českým" pivem v české restauraci. No, nespravili.
15.5.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower Cestování po Šanghaji: Bund a Shanghai Tower
Šanghaj je město mrakodrapů, které nejlépe uvidíte z Bundu, protějšího pobřeží. Panorama má rozhodně něco do sebe a nenechejte si ujít ani Shanghai Tower. Kde jinde můžete vidět mrakodrapům na střechu a projet se nejrychlejším výtahem na světě?
9.1.2018, článek, Milan Šurkala
Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci Cestování po Šanghaji: čínská víza a trampoty první noci
Další cesta nás zavede do Číny. Konkrétně navštívíme nejlidnatější město tohoto státu, Šanghaj. A proč zrovna Šanghaj? Věřte nebo ne, kamarád se zde ženil. Svatba v Číně, to si člověk nemůže nechat ujít.
10.7.2017, článek, Milan Šurkala2 komentáře