Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Jíme zdravě: Biopotraviny

29.9.2008, Simona Grygárková, článek
„Slovo bio pro mě znamená vůni stromů, květin, zelené louky, na které se pasou spokojená zvířata a panenskou přírodu s čistou pramenitou vodou,“ říká na úvod Ing. Veronika Lukášová, která se zabývá zdravým životním stylem a především bio produkty.
Září se již poněkolikáté stává měsícem bio životního stylu. Ráda bych tedy čtenářům poskytla základní informace s cílem podpořit užívání a propagaci biopotravin.“

Celková popularizace zdravého životního stylu přispívá ke stále většímu nárůstu zájmu o biopotraviny a ekologické zemědělství. Stále více z nás se snaží zařazovat tyto potraviny do jídelníčku.


Co jsou to vlastně biopotraviny


Základní teze výroby biopotravin- je soulad s přírodou a šetrnost k životnímu prostředí. Biopotraviny jsou jakékoliv potraviny, jenž vznikly co nejpřirozenějším způsobem, a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Ekologické zemědělství se musí chovat šetrně k přírodě a zvířatům. „Při pěstování plodin se nesmí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky (pesticidy), geneticky modifikované organismy (GMO). Bioprodukty jsou přísně kontrolované celou cestu z pole až na pulty obchodů,“ popisuje paní Veronika.

Četné studie dokazují, že běžné složky umělých hnojiv mají rakovinotvorné účinky.


Jak je to s pesticidy?


Pesticidy jsou chemické látky, kterými se ničí plevel, hmyz a mají urychlit růst plodin. Jako příklad uvádím například mšice, když se postříkají, zemřou, ale s nimi i jejich přirození nepřátelé a mšice se v konečné fázi přemnoží. Čím víc člověk bojuje se škůdci, tím oni nastoupí do protiútoku, na postřik se zakrátko adaptují, jsou odolnější a půda se pod nátlakem chemie „špiní“ a ztrácí svoji úrodnost.“ Vědci zjistili, že pesticidy narušují účinek hormonů, které jsou nejdůležitější při vývoji lidského zárodku. Dále narušují obranyschopnost organismu, nervovou soustavu, snižují plodnost, zvyšují riziko rakovin a chronického únavového syndromu. Výzkum také ukázal, že muži živící se převážně biopotravinami mají o polovinu vyšší obsah spermií než ti, jež konzumují pouze běžnou stravu.

Například jablka, hrušky a hroznové víno bývají za sezónu až desetkrát ošetřovány chemií. Když si koupená jablka důkladně omyjeme, je to neúčinné, chemikálie jsou totiž velmi odolné proti vodě. I po důkladném omytí zůstanou na běžně kupovaném jablku či jiném ovoci kvanta škodlivých syntetických látek. Výzkumy ukázaly, že nejvíce pesticidů najdeme u kupovaných rajčat, paprik, salátů i citrusů. Zbytky pesticidů se mohou vyskytovat i v kojeneckých výživách.“

Bio zelenina má prokazatelně vyšší obsah vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Výzkumy ukázaly, že například hořčíku má o třicet procent více, železa o dvacet procent, vitaminu C o celou čtvrtinu. Protože není urychlovaná má méně vody, dusíku a více sušiny, má přirozenou chuť.


Co se skrývá pod zkratkou GMO?


Genetické inženýrství nerespektuje přírodní zákonitosti a vytváří nové geneticky modifikované organismy. „Tedy bere si geny z virů, bakterií, rostlin či zvířat a vkládá je do jiných organismů. Běžně jsou používaná v sóji, řepce, bavlně či kukuřici.“ Zastánci tohoto oboru tvrdí, že tyto „umělé plodiny“ jsou více odolné proti škůdcům a plísním, rychleji rostou, mají delší trvanlivost, a tím pádem i lepší výnosy. Odpůrci GMO jsou zase toho názoru, že neexistuje a ani nemůže být jediný výzkum, jenž by sledoval dlouhodobé účinky geneticky modifikovaných surovin na lidský organismus a na přírodu jako celek. Poněvadž pokud se dostanou GMO do potravinového řetězce, hrozí nenávratné a nepředvídatelně velké narušení ekologické rovnováhy. Odpůrci uvádějí jako příklad nedávné výzkumy s krysami, které byly krmeny geneticky upravenou kukuřicí. Ukázalo se, že tato zvířata měla mnohem menší ledviny a změny ve složení krve, které mohou znamenat poškození obranyschopnosti organismu.

V naší republice platí stejná legislativa jako v EU, což znamená, že všechny potraviny, které obsahují nějakou složku s obsahem více než 0,9 procent GMO, musí být označeny nápisem s upozorněním na tento fakt. „Ale i v legislativě jsou velké mezery, protože výrobky ze zvířat, které byly krmeny geneticky modifikovaným krmivem, označeny být nemusí. A právě většina těchto umělých plodin se používá právě jako krmivo,“ varuje paní Lukášová.


Za dveřmi velkochovů


V ekologickém zemědělství je také zakázáno jakékoliv týrání zvířat. I v nejcivilizovanějších zemích na světě je zcela běžné, že se zvířata ve velkochovech nemůžou otočit, vstát, pohodlně si lehnout nebo jen tak si natáhnout končetiny. Nepřirozená strava, nemožnost pohybu a nedostatek čerstvého vzduchu je příčinou velké nemocnosti zvířat ve velkochovech. Trpí deformacemi končetin, záněty plic a srdce. Proto dostávají preventivně antibiotika či jinou medikaci. Nejvíce této chemie obsahují hlavně kuřata. „Moderní kuře roste dvakrát rychleji než jeho předchůdci před čtyřiceti lety. Pomáhají k tomu hlavně růstové hormony. Nepřirozeně rychlý růst kuřat a brojlerů způsobuje, že je v závěru jejich krátkého života neunesou vlastní nohy. A tahle všechna kvanta chemie přecházejí do masa a mléka,“ Když jsme tahle běžně krmeni stravou s obsahem antibiotik, snižujeme si přirozenou střevní mikroflóru, oslabujeme imunitní systém, a vytváříme si tak prostor pro různé plísně a znemožňujeme si vstřebávání některých důležitých vitamínů.

Světová zdravotnická organizace WHO varuje před nebezpečím vzniku rezistence na antibiotika u lidí. V ekologickém zemědělství jsou naprosto nepřípustné nelidské velkochovy, kde slepice stráví celý život namačkány jedna na druhé v klecích nebo prasata živoří na železných roštech v boxech. Zvířata se můžou volně pohybovat, pást v přírodě, nejsou přivazována, mají možnost vzájemného kontaktu se svým druhem, nesmí dostávat růstové hormony, antibiotika ani jiné syntetické léky. „V případě, že zvíře muselo z důvodu nemoci dostat chemické ošetření, jeho maso či mléko může být označeno za bio až po uplynutí dvojnásobné ochranné lhůty než stanovuje výrobce léčiva,“ popisuje paní Veronika Lukášová.

Ekologické zemědělství má také důležitý přínos – pomáhá oživit venkov. Vytváří nová pracovní místa a podporuje místní ekonomiku.


Bez konzervantů a barviv


Při výrobě biopotravin se také nesmí používat žádné syntetické aromatické, barvící, zvýrazňující chuť, konzervanty ani stabilizátory.“ Umělá aditiva otupují naše smysly, zvláště u dětí působí jako droga. Chemická éčka také přispívají ke spoustě zdravotním problémům – například špatné trávení, migrény, podrážděnost, astmatické záchvaty, alergie, nesoustředěnost, deprese, hyperaktivita. Navíc silně oslabují imunitu a regenerační schopnosti organismu. Některá z nich jsou dokonce rakovinotvorná. „Když člověk přechází na skutečně přírodní potraviny, má obvykle pocit, že jsou fádní, málo kořeněné, sladké či barevné. Netrvá však příliš dlouho, kdy z nich začne cítit tu vůni, čistotu a zamiluje si je. Potom mu běžně kupované výrobky přijdou úplně nepřirozené - umělé, převoněné, přebarvené.“

Biopotraviny označují čeští výrobci tzv. bio zebrou (logem bio) a nápisem produkt ekologického zemědělství a kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT. Často se v názvu takového výrobku vyskytují i slova biologický, organický nebo ekologický. „Všechny tyto znaky nemohou ze zákona používat výrobci konvenčních potravin, tudíž jsou poměrně spolehlivých poznávacím znamením,“ dodává paní Veronika.


Proč jsou biopotraviny dražší?


Produkce biopotravin vyžaduje více ruční práce. V samotném výsledku bývají tyto produkty dražší řádově o dvacet až čtyřicet procent. „Pro představu uvedu jednoduchý příklad: každý kdo si zkusí ručně natrhat borůvky či ostružiny na kvalitní džem nebo rajčata na domácí kečup pochopí, že dnešní levné průmyslové džemy a kečupy moc toho ovoce či rajčat obsahovat nemohou. A každý by si měl uvědomit, že pokud se budeme konzumovat plnohodnotné potraviny a žít přirozeným zdravým životním stylem, ušetříme peníze za potravinové vitamínové doplňky, léky a například i přípravky na hubnutí.“


Co znamená značka FAIR TRADE?


Na některých biopotravinách (kávě, čaji, kakau a čokoládě) je natištěna značka Fair Trade, což v překladu znamená spravedlivý obchod. Jde o celosvětové hnutí, jež se snaží do mezinárodního obchodu vrátit etická pravidla. Má své přísné standarty a označení. Hlavním cílem tohoto sdružení je odstranění dětské práce, pak dává možnost spravedlivému výdělku, zlepšuje dětem přístup k základnímu vzdělávání a šetří přírodní zdroje.

Německá firma Rapunzel si vytvořila samostatnou značku Hand in Hand (ruku v ruce). Jejím cílem je podpořit pěstitele v chudých zemích světa. Tato firma již podpořila několik sociálních projektů, například zdravotní péči, podporu vzdělávání místních obyvatel či podporu přístupu k pitné vodě.


Jak je to s přírodní kosmetikou?


Přírodní kosmetika se musí skládat pouze z přírodních složek, které odpovídají přirozeným procesům kůže – podporují denní a noční rytmus pleti.“ Bio kosmetika nepotlačuje nemoci či chorobné příznaky kůže, ale snaží se podporovat vlastní životní síly organismu, jeho vitalitu, schopnost regenerace a síly, které účinně pomáhají překonat tyto neduhy. Použité rostliny jsou kultivovány biodynamickým způsobem a pochází z ekologického pěstování a kontrolovaného volného sběru. Rostliny jsou sbírané ručně a dále šetrně zpracovávány.

Slova přírodní, rostlinný či bylinný jsou v oblasti kosmetiky populární. Přesto jen málo výrobců může o svých přípravcích tvrdit, že jsou opravdu přírodní. Že neobsahují žádné syntetické látky, ať už vazelínu či parafín, vyráběné z ropy nebo jiné syntetické konzervační a aromatické látky a barviva. Společnosti vyrábějící kvalitní biokosmetiku prochází celou řadou zkušebních testů. Po splnění všech přísných kritérií se uděluje každému novému přírodnímu kosmetickému produktu značka, na níž je napsáno kontrolovaná přírodní kosmetika. Podle ní poznáte kvalitní výrobek. „Naleznete-li na obalu výrobku tuto známku, pak si můžete být jistí, že produkt je vyroben z nejkvalitnějších surovin ekologického zemědělství či z certifikovaného sběru ve volné přírodě. Přípravek neobsahuje parafín, vazelínu ani jiné ropné produkty, které jsou látky cizí lidskému zdraví. Dále obsahuje pouze čisté rostlinné oleje a žádné chemické barvící, konzervační látky.“ V poslední řadě výrobek ani výchozí suroviny nejsou testovány na zvířatech, nejsou používány suroviny z mrtvých zvířat (např. sádlo, tuk z norka, vorvaňovina, zvířecí kolagen).


Co přináší změna stravování a životního stylu


  • Pevnější zdraví – silnější imunitu, větší vitalitu, menší riziko vážných chorob
  • Pocit přirozenosti, čistoty a radosti ze života
  • Obohatíte své smysly o nové chutě, vůně
  • Větší zájem o zdraví, stravu
  • Krásný a mladictví vzhled
  • Přirozenou štíhlost bez drastických diet
  • Méně psychických problémů a depresí
  • Pomalejší stárnutí, silnější libido

Získáte určitý smysl života a pocit, že chráníte sebe, své blízké, zvířata a celou přírodu se vším, co k ní patří.

V obchodní síti se již objevuje široký výběr biopotravin a kvalitní přírodní kosmetiky. Téměř všechny produkty, které normálně kupujeme a spotřebováváme, jsou na trhu k dostání v bio verzi. Určitě byste je měli vyzkoušet. Věřte, že každá sebemenší změna, kterou uděláte pro své zdraví, má smysl,“ dodává nakonec Ing. Veronika Lukášová.

Titulní foto: Showface