Rubrika:

Gurmán

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování

Hostiny v časech nedostatku: o středověkém stravování

Pohled středověké gastronomii na zub, nebo lépe řečeno pod pokličku, ukáže, že byla spíše než sbírkou receptů společenskou hrou, obřadem i symbolickou obnovou světa. A zároveň byla prostoupena všudypřítomnou bídou.
9.3.2016,  článek, Michal Spáčil
Zázvor: zázračný pomocník pro zdraví

Zázvor: zázračný pomocník pro zdraví

Oblíbili jste si zázvor? Oddenky této rostliny jsou od starověku považovány za lék na spoustu nemocí. Zázvor je obrovským zdrojem energie, povzbuzuje mysl a působí preventivně proti chřipce i rakovině.
18.7.2014,  článek, Jana Běhalová,  1 komentář
Stévie sladká (cukrová tráva)

Stévie sladká (cukrová tráva)

Už jste o ní slyšeli? Stévie sladká je zázračnou bylinkou jihoamerických indiánů. Její listy jsou stokrát sladší než cukr, a přitom neobsahují téměř žádné kalorie.
7.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Pomerančový tymián

Pomerančový tymián

Pomerančový tymián zaručeně provoní vaši kuchyni letními tóny Středomoří. Bylinka zvýrazní chuť i vůni všech pečínek, grilovaného masa i zeleniny. Navíc má jako všechny druhy tymiánu blahodárné léčivé účinky.
4.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Vietnamský koriandr (pálivá máta)

Vietnamský koriandr (pálivá máta)

Vietnamský koriandr, nebo také pálivá máta, je v našich končinách poměrně málo známá bylinka. Svou pikantní chutí potěší především milovníky asijských pokrmů, kterým dodává nezaměnitelnou pikantní chuť.
2.7.2014,  článek, Jana Běhalová
Citronová tráva (voňatka citronová)

Citronová tráva (voňatka citronová)

Exotická bylinka je populární především v asijské kuchyni, vypěstovat si ji ale můžete i doma v květináči. Citronová tráva dodá svěží vůni a jemně pikantní chuť polévkám nebo pokrmům z ryb. Navíc podporuje dobré trávení.
30.6.2014,  článek, Jana Běhalová
Čokoládová máta

Čokoládová máta

Spojení máty a čokolády v jedné bylince? To je netradiční kombinace, kterou si jednoduše zamilujete! Vypěstujte si letos mátu podle své chuti a obohaťte tak své kulinářské výtvory.
18.4.2014,  článek, Jana Běhalová
Léčivé účinky hrušek

Léčivé účinky hrušek

„Dalším pro pozdní léto tradičním druhem ovoce jsou hrušky. Hrušky mají také nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné i pro redukční diety,“ popisuje v našem článku paní Simona Procházková.
9.11.2009,  článek, Simona Grygárková
Podzimní plody II

Podzimní plody II

Dnes navážeme na náš článek o podzimních plodech. Mimo jiné se dozvíte, po jaké rostlince sáhnout při bolavém srdíčku nebo při očistě organismu. Velmi léčivým keřem je hloh obecný. Najdeme ho v lesích, na stráních, v remízcích, parcích.
2.11.2009,  článek, Simona Grygárková
Podzimní plody

Podzimní plody

„Podzim znamená pro přírodu velkou přípravu na dlouhé a náročné zimní období. Dozrávají různé druhy plodů, jenž jsou nabité vitaminy a jinými cennými látkami. Chci vás seznámit s několika „bobulemi,“ které opravdu stojí za to sbírat a uskladnit na zimu,“ říká na úvod Simona Procházková, která se zabývá alternativní medicínou.
12.10.2009,  článek, Simona Grygárková
Letní ovoce II

Letní ovoce II

Dnešním článkem navážeme na naše povídání o letním ovoci. Dozvíte se několik zajímavých rad, například jak zhubnout pomocí švestek nebo hroznového vína a k čemu nám mohou být prospěšné broskve.
5.10.2009,  článek, Simona Grygárková
Letní ovoce

Letní ovoce

Ovoce je přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme denně pro naše zdraví. Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších vitálních složek, které výrazně přispívají k silné obranyschopnosti organismu. Hodnota ovoce je různá, zejména se hodně přeceňuje obsah vitaminu C.
24.8.2009,  článek, Simona Grygárková
Med jako dar přírody

Med jako dar přírody

Lidé znali med již v době kamenné. Staří Řekové ho považovali za potravu Bohů. Proto se obyvatelé Olympu živili medem a pili medovinu, zatímco prostí lidé pili pouze víno smíchané s medem. Dodnes je med vyhledávaným přírodním léčivem i kosmetickým přípravkem.
13.2.2009,  článek, Simona Grygárková
Elixír života v období chřipek

Elixír života v období chřipek

Chřipková epidemie graduje, všude okolo nás to jen chrchle a kašle, lidé okupují lékárny, jen málo těch zodpovědných i postele. Každý by rád znal recept na ten nejlepší lék. Že by jím bylo Tulsí?
5.2.2009,  článek, Adriana Dosedělová
Vánoční a novoroční nápoje

Vánoční a novoroční nápoje

Pro inspiraci vám přinášíme pár příjemných a zdravých receptů na nápoje, do jejichž přípravy můžete zapojit svoji kreativitu, a překvapit tak návštěvu či rodinné příslušníky.
23.12.2008,  článek, Simona Grygárková
Stévia - Sladké hubnutí nejen pro diabetiky

Stévia - Sladké hubnutí nejen pro diabetiky

Kolik z vás má potíže s váhou? A kolik z vás neodolá sladkému? A kdo z vás trpí cukrovkou? A říká vám něco sladká tráva? Mezi námi je mnoho lidí, jež se potýká s nadváhou, ne –li s obezitou, diabetes je problémem každého třetího z nás. Cukru by se měli vyhýbat. Je to však velmi těžké a nahrazování umělými sladidly není ideální. Je zde však ještě jedna možnost…
19.9.2008,  článek, Adriana Dosedělová
Mojito - léto s drinkem z ráje

Mojito - léto s drinkem z ráje

Se šplháním teploty na teploměru a s kalendářním posunem k neuvěřitelně rychle se blížící dovolené, začínám pociťovat na jazyku jakousi prazvláštní chuť. Mám chuť na jeden osvěžující nápoj, hit loňského - a jak se zdá i letošního léta - na Mojito. Dnes vám do parného léta přinášíme recept na tento osvěžující kubánský nápoj... Nebo že by nebyl až tak kubánský, jak se zdá?.
15.8.2008,  článek, Adriana Dosedělová
Čerstvé bylinky v kuchyni V

Čerstvé bylinky v kuchyni V

Dnes vám přinášíme poslední díl našeho povídání o bylinkách v kuchyni. Zaměříme se na aromatický kopr, řeřichu proti nachlazení, petržel, která pomáhá ke krásné pleti, a na řadu přišla i pažitka.
13.8.2008,  článek, Simona Grygárková
Čerstvé bylinky v kuchyni IV

Čerstvé bylinky v kuchyni IV

Protože bylinek není nikdy dost, přinášíme vám další díl našeho povídání o bylinkách v kuchyni. Tentokrát se zaměříme na yzop, estragon, všeuměl libeček a fenykl pro štíhlou linii.
4.8.2008,  článek, Simona Grygárková
Čerstvé bylinky v kuchyni III

Čerstvé bylinky v kuchyni III

Koření zlepšuje chuť pokrmů, zvyšuje jejich výživnou hodnotu, ale umí i léčit. Zvykněte si střídat různá koření. Některá zpomalují růst bacilů, jiná uklidňují, dezinfikují, ulevují od bolesti, posilují krev či sexuální apetit. Dnes se pobavíme o tymiánu, majoránce a saturejce.
28.7.2008,  článek, Simona Grygárková
Zdravá výživa - mořské řasy

Zdravá výživa - mořské řasy

Mořské řasy jsou zdrojem velmi cenných látek pro lidský organismus. U nás je běžně k zakoupení celá škála řas - wakame, nori, arame, hijiki, kombu, metabu, agar. Řasy obsahují více vápníku než kravské mléko a dokonce i více jódu než mořské ryby. Zařaďte řasy do svého jídelníčku, vyplatí se to.
18.7.2008,  článek, Simona Grygárková
Čerstvé bylinky v kuchyni II

Čerstvé bylinky v kuchyni II

Bylinky jsou nepostradatelnou součástí výborných pokrmů. Dnes se zaměříme na další bylinky, které si můžeme vypěstovat i na balkóně – tentokrát to bude koriandr na dobré zažívání, dobromysl ke zlepšení nálady a rozmarýna ke zvýšení koncentrace.
11.7.2008,  článek, Simona Grygárková
Čerstvé bylinky v kuchyni

Čerstvé bylinky v kuchyni

Léto je tady - doba skvělých zeleninových salátů, lehkých jídel a také grilování. K dochucení těchto pokrmů se skvěle hodí čerstvé bylinky. Není nadto donést si aromaticky vonící kuchyňské bylinky a užitečné léčivé rostlinky přímo z vlastní zahrádky či balkónu. Dnes se zaměříme na šalvěj a bazalku.
3.7.2008,  článek, Simona Grygárková
Pochutnejte si na salátu!

Pochutnejte si na salátu!

Nastává čas, kdy v horkém počasí dáme přednost salátovým pokrmům před klasickým teplým obědem. Zelené saláty obsahují spoustu vitamínů a nemusí být pouze přílohou k hlavnímu jídlu, mohou spolu s celozrnným pečivem tvořit lehký a osvěžující letní oběd. Dnes vám přinášíme tipy, jak si na salátu pěkně pochutnat.
16.6.2008,  článek, Eliška Tlustá
FESTWINE - večer s 350 vzorky vín a cimbálovou muzikou

FESTWINE - večer s 350 vzorky vín a cimbálovou muzikou

Letos pořádá VINNÁ GALERIE již čtvrtý ročník mezinárodní soutěže vín FESTWINE, který je počtem přihlášených vzorků rekordní – je jich totiž přes 350. Přijďte je všechny ochutnat! Vyhlášení výsledků soutěže vín se bude konat 29. května 2008 v prostorách Vaňkovky - slévárny.
27.5.2008,  článek, PR prezentace
Maďarsko jako na dlani – tradiční maďarská kuchyně

Maďarsko jako na dlani – tradiční maďarská kuchyně

Zaměstnejte své smysly! Představte jim Maďarsko jako kraj vytříbených chutí, znamenitých specialit a nesčetně lákavých vůní! Vydejte se do země, kde se v jedno snoubí jemná chuť zakysané smetany s ostrou pálivých papriček. A vůbec nemusíte opustit svůj byt. Stačí se jen odhodlat, snad trochu zaexperimentovat, a namísto svíčkové naservírovat k nedělnímu obědu třeba kološvárské plněné zelí.
7.5.2008,  článek, Jana Schmiedtová
Tapiz Sauvignon blanc 2007

Tapiz Sauvignon blanc 2007

Ochutnejte sílu Argentiny! Tóny grapefruitu se mísí s chutí ananasu. To spolu s přiměřenou kyselostí tvoří čerstvý a mladý výraz jednoho z nejlepších argentinských lehkých vín. Pokud si chcete pochutnat na lososu, tuňáku či lehce upravené bílé rybě, pak je toto víno pro vás tím nejvhodnějším společníkem.
5.5.2008,  článek, PR prezentace
Aditiva – chemická hrozba dnešní doby

Aditiva – chemická hrozba dnešní doby

„Potravinářský průmysl se úplně podřídil tržní ekonomice. Firmy chtějí prodat co nejvíce výrobků, s co nejmenšími náklady a co možná nejdelší dobou trvanlivosti. Proto se vynalezly chemické přísady, které nahrazují přírodní suroviny. Co má však pro vás větší hodnotu - zisk potravinářského průmyslu nebo vaše zdraví?“ říká na úvod Ing. Josef Šmerdík, biochemik, který se velmi zajímá o chemické přísady v potravinách.
24.4.2008,  článek, Simona Grygárková
Štíhlá linie díky maté

Štíhlá linie díky maté

Slunečné počasí je zde, léto snad již za dveřmi. Jak si však poradit s nadbytečnými kily, které se v zimě skryly pod kabát? Nemusíte hledat východisko v drastických dietách či různých umělých preparátech. Co s tím? Budete se divit, ale pro účinnou pomoc nemusíme chodit daleko, a co víc, dokonce vás nepřijde ani na velké peníze.
5.3.2008,  článek, Adriana Dosedělová,  6 komentářů
Tapiz Sauvignon blanc 2004

Tapiz Sauvignon blanc 2004

Tóny grapefruitu se mísí s chutí ananasu. To spolu s přiměřenou kyselostí tvoří čerstvý a mladý výraz jednoho z nejlepších argentinských lehkých vín. Pokud si chcete pochutnat na lososu, tuňáku či lehce upravené bílé rybě, pak je toto víno pro vás tím nejvhodnějším společníkem.
26.2.2008,  článek, PR prezentace