Pampeliškový med

Ingredience:


Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je dvěma litry vody. Přivedeme k varu a vaříme patnáct minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy luhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získaného výluhu přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citróny a cukr.



Vaříme vaříme hodinu až hodinu a půl za občasného promíchání vařečkou. Horkým medem plníme sklenice, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru.


Pampeliškové víno

Ingredience:

Pampeliškové květy, vodu, cukr i na plátky nakrájené citróny necháme vřít asi pět minut, poté dáme ustát do následujícího dne. Slejeme odvar a přefiltrujeme. Do výluhu dáme kvasnice a necháme týden kvasit. Po zkvašení víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.

Foto: Zuzana Kobíková







Pampeliškový med Ingredience: 365 velkých květů pampelišky 2 citróny 2 kg krystalového cukru 2 litry vody Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je dvěma litry vody. Přivedeme k varu a vaříme patnáct minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy luhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získaného výluhu přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citróny a cukr. Vaříme vaříme hodinu až hodinu a půl za občasného promíchání vařečkou. Horkým medem plníme sklenice, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Pampeliškové víno Ingredience: 1 litr pampeliškového květu 5 litrů vody 1,5 kg cukru 3 citróny na plátky 1dkg kvasnic Pampeliškové květy, vodu, cukr i na plátky nakrájené citróny necháme vřít asi pět minut, poté dáme ustát do následujícího dne. Slejeme odvar a přefiltrujeme. Do výluhu dáme kvasnice a necháme týden kvasit. Po zkvašení víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo. Foto: Zuzana Kobíková










Aneb jde to i bez včel a vinohradu:-)