Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Vína Nového světa… Austrálie - THE HOLY TRINITY

3.11.2006, PR článek , článek
Bohaté víno s ovocným aroma a jemným nádechem francouzského dubu. Z vína je možné cítit maliny a moruše.
THE HOLY TRINITY – nejsvětější trojice (nemá křesťanský význam)

Vinařství: GRANT BURGE
Oblast: BAROSSA
Údolí: Barossa Valley

Údolí Barossa Valley se nachází v nadmořské výšce 400 m nad mořem a je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí v Austrálii. Daří se zde především modrým odrůdám, ale i bílé odrůdy zde produkují kvalitní révu.



Teplé klíma s nízkou vlchostí vzduchu a vydatnými srážkami nabízí vynikající předpoklady pro tělnatá červená vína a dlouhověká bílá.

THE HOLY TRINITY (GSM) je šesté po sobě jdoucí vydání tohoto velmi kvalitního červeného vína. Stylem se nejvíce podobá Chateaunef-du-Pape .

Nejmladší réva pochází z vinic 50 let starých, ale nejstarší réva pochází z vinic z roku 1890 v oblasti Barossa. Tyto vinice plodí omezené množství velmi kvalitní révy a vína vyrobená z této révy se na celém světě prodávají za vysoké sumy. Réva se sklízí ručně.

THE HOLY TRINITY je kupáž 3 modrých odrůd v poměru 37% Grenache, 36% Shiraz a 27% Mourvedre. Mnoho let trvalo, než výrobce přišel na správný poměr jednotlivých odrůd. Touto kupáží se docílilo vína světových kvalit, s mnohými oceněními.

Víno je lehčí a jemnější než v minulosti. Lehkost a jemnost vínu dodává Grenache. Vůni, chuť a barvu dodávají vínu zbývající odrůdy révy – Shiraz a Mourvedre.


Aroma:


Bohaté víno s ovocným aroma a jemným nádechem francouzského dubu. Z vína je možné cítit maliny a moruše.


Chuť:


Je to suché, červené víno, které díky tříslovinám Mourvedre má delší příjemný odchod. Díky prodlouženému ležení na slupkách po kvašení má víno bohatou, strukturovanou a komplexní chuť.


Barva vína je tmavě rudá.
Pro zkvalitnění aroma a chuti se víno dekantuje.
Ideální teplota podávání je 18°C. Skladovací kapacita tohoto vína je 10 a více roků.
Toto víno je vhodné k červeným masům, husím a kuřecím játrům a jelenímu masu.


Recept k vínu: Hovězí steak s pečenými brambory


  • 2 ks hovězí ho steaku
  • 1 lžička koření na steak
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • máslo

Steaky jemně promačkáme klouby prstů den před grilováním a vetřeme do nich směs z olivového oleje, rozmačkaného česneku a steak koření. Grilujme na rozpáleném grilu dle chuti. Dosolení a opepření necháme až nakonec.

Jako přílohu můžeme použít pečený brambor s pažitkovým tvarohem.


Ingredience pro dvě porce:


  • 4 brambory
  • 200 g měkkého tvarohu
  • pažitka
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • máslo

Brambory důkladně omyjeme, podélně nařízneme, osolíme a do řezu dáme trochu másla. Zabalíme do alobalu a dáme péci na gril, měkkost vyzkoušíme píchnutím vidličky Mezitím si připravíme tvarohovou směs, kterou vyrobíme smícháním tvarohu s hrstí pažitky, utřenými stroužky česneku, solí a pepřem. Vzniklou směsí naplníme lehce vychladlé upečené brambory a podáváme s hovězím steakem.

Brambory se dělají mnohem déle než steaky, jejich přípravu urychlíme buď tím, že si brambory ve slupce krátce předvaříme nebo vybereme brambory menší velikosti…

Připraveno ve spolupráci s: www.shop-vino.cz