Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Stévia - Sladké hubnutí nejen pro diabetiky

19.9.2008, Adriana Dosedělová, článek
Kolik z vás má potíže s váhou? A kolik z vás neodolá sladkému? A kdo z vás trpí cukrovkou? A říká vám něco sladká tráva? Mezi námi je mnoho lidí, jež se potýká s nadváhou, ne –li s obezitou, diabetes je problémem každého třetího z nás. Cukru by se měli vyhýbat. Je to však velmi těžké a nahrazování umělými sladidly není ideální. Je zde však ještě jedna možnost…

Indiánský lék


Stevia rebaudiana je drobnolistý keřík s kopinatými listy a bílými květy, který dospívá po čtrnácti až sedmnácti týdnech, kdy dorůstá velikosti až padesáti centimetrů. Dobře se mu daří v nadmořské výšce dvě stě až šest set metrů. Svět ji poprvé poznal v šestnáctém století, avšak kmen Guarání z Paraguaye ji používá odnepaměti ke slazení i pro její léčivé účinky.


Sladidlo s velkým plus


A právě v tom je její skrytá moc. Je až neuvěřitelné, co taková malá rostlinka dokáže. Představte si, že jeden lístek stévie je dvěstěkrát až třistakrát sladší než cukr, a přitom nemá ani jednu kalorii. To je teda věc, že?

Sklizeň lístků se provádí asi třikrát až čtyřikrát za rok, kdy se celkově může z jedné rostlinky nasbírat až půl kila sušených lístků, což v přepočtu znamená, že jedna taková kytička nám dá sto až sto padesát kilo cukru. Nejvíce sladidla se sice skrývá v lístcích, avšak sladivý je ve skutečnosti celý keřík kromě kořenů. Ještě větší plus pro tuto květinku je skutečnost, že kromě toho, že na rozdíl od cukru není kalorický, se neukládá se v těle ve formě tuku a neprospívá artróze, plus na rozdíl od umělých sladiv není karcinogenní. Díky těmto skutečnostem je proto ideálním sladidlem nejen pro diabetiky, ale i pro vyznavače zdravého životního stylu a pro ty, kdo by se rádi zbavili pár nadbytečných kil.


Osladí i vyléčí


Kromě sladivého efektu má „sladká tráva“ i léčivé účinky (jak zevní, tak vnitřní), kdy napomáhá udržovat v rovnováze cukry v krvi a játrech, podporuje činnost slinivky břišní, stabilizuje krevní tlak, podporuje dobré trávení, odtučňuje, podporuje buněčný metabolismus, zvyšuje mentální aktivitu, snižuje únavu, zlepšuje stav únavového syndromu, snižuje chuť na tabák a alkohol, odtučňuje, reguluje baktérie v ústní dutině a odstraňuje kazy. Dále pak má protizánětlivý, antibakteriální a protiplísňový účinek. Je výborným lékem při zvracení. Urychluje hojení ran bez následku zjizevnatění (jejich potíráním), pomáhá bojovat s kožními problémy (akné, dermatitidy, ekzémy, strije) a je výbornou pleťovou maskou.


Foto: taoastro.ifrance.com/ima/stevia.jpg


Nejen pro zahradníky


Rostlinka se dá koupit nejčastěji v jarních měsících (začátkem dubna), jako venkovní květina ve velkých květinářstvích. Můžeme ji pěstovat doma, venku i ve skleníku. Díky šlechtění se z jednoletky stala víceletka. Potřebuje slunné místo, avšak ne pražící slunce (nejlépe teplé a bezvětrné místo). Pokud ji pěstujeme v bytě, musíme počítat s tím, že její nať má nižší obsah stevianu (sladící látky). V našich podmínkách s poklesem zimy nať sesychá a oddenky s kořeny jsou schopny přezimovat při omezené zálivce a teplotě mezi pěti až deseti stupni Celsia. Ti, jež bydlí ve vinařské oblasti, si mohou troufnout koncem května zasadit ji přímo na pole. Pokud si na pěstování netroufnete, můžete si ji zakoupit již usušenou ve zdravé výživě či v prodejně s bylinkami.


Stéviana


Kromě sušené formy je však k dostání přímo i extrakt ze stévie. Prodává se obvykle v malých pětadvaceti mililitrových lahvičkách, přičemž jedna kapka se rovná jedné kostce cukru. Ač se vám to možná nezdá, lahvička vydrží i několik měsíců. Steviana je v této formě velmi vyhledávaná kulturisty, příznivci fittness, horolezci, ale i turisty.

Využívá se ke slazení čajů, kávy, limonád, marmelád, žvýkaček, cukrářských výrobků a zkouší se i pro využití v konzervárenském průmyslu. Kromě potravinářství se používá i v kosmetice (zubní pasty, ústní vody, pleťové masky a pleťové vody).


Zajímavé


Semínka tohoto keříku si Paraguay chrání stejně, jako si Čína chránila před vývozem bource morušového. První semínka se tedy vyvezly až v sedmdesátých letech minulého století, kdy se se Stévií poprvé také seznámila japonská kultura. Tu naprosto uchvátila a dnes ovládá již čtyřicet procent prodeje se sladidly na japonském trhu. Největším producentem stévie na světě je však překvapivě Čína. Kromě ní ji hojně užívá Thajsko, Korea, Tajwan, Malajsie, Jižní Amerika a Izrael. Dříve byla velmi oblíbená i ve Spojených státech Amerických, tam však z podobných obav, jaké měli z vytlačení ropného průmyslu, díky náhradním palivům, vyvolali mylnou a neověřenou zprávu o její zdravotní nezávadnosti, přesto, že stéviana je staletími ověřeným lékem. Coca Cola chystá o expanzi výrobků se stévianou plánovanou na rok 2009.


Věděli jste, že


  • Indiánský kmen Guarání si v Brazílii a v Paraguayi sladil mýtický čaj maté, který sám o sobě je ohromnou medicínou a hubnoucím prostředkem.
  • Jeho chuť se neliší od řepného cukru.
  • Lékaři její užívání doporučují už i pro předškoláky.
  • Jejím užíváním místo klasického cukru či umělých sladidel můžete významně oddálit svůj přechod z tablet na inzulín u diabetu typu dvě.
  • Významně omezuje kazivost zubů, a to nejen u dětí. Bylo zjištěno, že indiánský kmen Guarání trpěl zubním kazem pouze výjimečně.
  • V zahraničí je znám pod názvem Sugar Baby a u nás dále jako stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové listi či jednoduše jako stévie.
  • Ve vyšší koncentraci může mít až lékořicovou příchuť.
  • Je účinná při poštípaní hmyzem.


Dobré tipy


Ti, jež se snaží zbavit nějakého kilečka a bojují s vášní na sladké, by měli vědět, že stéviana jim bohatě uspokojí chuť na sladké, a přitom bez risku příjmu jediné kalorie. Žvýkáním lístků ze sladké trávy vám sladká chuť v ústech vydrží velice dlouho a vy již pak nemáte touhu po dalších energeticky vydatnějších pamlscích. Zahání pocit hladu.

Dalším dobrým trikem proti posedlosti na sladké je několik kapek stéviany do jakéhokoliv nápoje (nejlépe vody s plátky citrónu či limetky).

Jediným mým varováním je pouze skutečnost, že vzhledem k existenci alergií na všechno možné, je velmi dobré, obzvlášť u alergiků, nejprve stévii předem vyzkoušet, zda na ni nejste náhodou alergičtí.

Titulní foto: Kornilovdream