Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Pažitka

18.9.2006, Kateřina Samuelová, článek
Zjistěte více o rostlince, která je součástí našich pokrmů již od raného středověku.

Charakteristika


Pažitka, latinským názvem Allium schoenoprasum, je vytrvalá rostlinka pocházející ze Středomoří. Vyskytuje se ale nejen v Evropě, ale i v Americe a Asii. Její výjimečnou chuť objevili už ve starověku Řekové a Římané. Ve středověku se dostala i k nám a již se v naší kuchyni natrvalo usadila.



Pažitku zahradní jistě znáte, ale existují i další druhy, jako je například pažitka pobřežní nebo sibiřská. První jmenovaná se vyskytuje podél řek, jak už napovídá její název. Druhou nalezneme hlavně na vlhkých loukách.


Pěstování


Planá pažitka roste od března do května. Rychlenou ale můžeme mít i v zimě. Pažitce svědčí středně těžká, vlhká půda s dostatkem humusu i vápna. Množení se často provádí rozdělením starších silných a zdravých trsů na části o průměru zhruba 2 centimetry, a to na jaře nebo až v srpnu či září. Poté se zkrátí nať i kořínky a nasází se od sebe v řádcích 20 až 30 centimetrů od sebe.

Pažitku můžeme také pěstovat ze semínek, které zasejeme v dubnu do pařeniště nebo na záhon. Zanedlouho je přesadíme po několika jako oddělky starších trsů. Pak zavlažujeme. V druhém roce pěstování pažitku seřízneme, když dosáhne výšky patnácti centimetrů.


Účinky


Pažitka obsahuje padesát až sto miligramů vitamínu C ve sto gramech. Další důležitou složkou je karoten, vitamín B2, silice, vápník, draslík, fosfor, železo i éterické oleje. Má pozitivní vliv na trávení, podporuje chuť k jídlu, snižuje dokonce i krevní tlak. Pažitka čínská má i antibiotické účinky.

Abychom si pažitku uchovali, můžeme její listy zmrazit nebo usušit. Sušením nicméně ztrácí na své chuti i vůni. Nejlepší je ale pažitka čerstvá, takže si ji raději pěstujte po celý rok doma v květináči.


Použití


Pažitka nachází své uplatnění hlavně v kuchyních po celém světě. Je součástí omáček, polévek nebo bylinkových másel. Často se používá i jako ozdoba pokrmů, jako jsou chlebíčky nebo pečené ryby.



Rostlinka se také pěstuje jako okrasná bylina pro přilákání včel a odpuzení mšic a houbových chorob. Z jejích lístků se vyrábí postřik na jabloně za obdobným účelem. Usušená je příjemným zpestřením suchých vazeb.