Články  |  Doporučení  |  Diskuze
Cestování  |  Pohyb a zdraví
Psychologie
Relax a odpočinek
Saunování  |  Lázně
Styl a vzhled
Gurmán  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  TV Freak

Maďarsko jako na dlani: Zadunají II

21.1.2008, Jana Schmiedtová, článek
Trpíte myalgií či hypertonií? Bolestivými cystitis? Spondylitis, Salpingitis, Polyarthritis, Osteoporosis, Nefritis či Metritis? Trápí vás Hyperaciditas? Chronický Gingivitis? Erythema? Adipositas? Lumbago? Hyperthyreosis? Bronchitis? Rozumíte, o co tady jde?
Pokud prvnímu odstavci tohoto článku ani zbla nerozumíte, pokud tápete v temnotách jak smyslu zbavení, jásejte, máte totiž velké štěstí! Pokud rozumíte jednomu až třem latinským označením nemocí, budete asi průměrný občan tohoto světa, kterému se zázračně nevyhnul ten moment života, kdy začal mít starosti s funkcí svého tělesného já. Pokud ale rozumíte všemu, jste, doufám, profesí učitel latiny, doktor nebo medik amatér. Protože trpět většinou, anebo dokonce všemi těmito neduhy – svalovou bolestí, vysokým krevním tlakem, zánětem močového měchýře, obratlů, vejcovodů a kloubů, řídnutím kostní hmoty, zánětem ledvin a dělohy, překysličením žaludku, zánětem dásní a kůže, obezitou, bolestí v dolní části zad, nadměrnou činností štítné žlázy a zánětem pohrudnice – by z vás bezesporu dělalo lázeňského hosta na plný úvazek – pacienta-profesionála a nebo nad všechny míry produktivního talentovaného hypochondra.


Kudy na to?


Člověk neznalý má sice krásnou – ale naivní – představu, že léčebný pobyt v lázních znamená v první řadě odpočinek, rekonvalescenci a útěk od běsnících davů. Ano, určitě, bezesporu, avšak je nutno pamatovat i na to, že léčebné prameny, vhodné pro koupele, pitné kúry a inhalace, mají své jasné specifické účinky a žádný z nich nelze označit za zcela univerzálně působící. Jednoduše: ráchat se týden ve vodě, která pomáhá při chronických zánětech středního ucha, a čekat, že vám pomůže od bolestí v zádech a kolenou je tak trochu kontraproduktivní.

A proto, ať už se rozhodnete vyjet za lázeňským povyražením do Maďarska nebo kamkoliv jinam, ať už váš pobyt uhradí pojišťovna nebo do něj dobrovolně investujete sami, poraďte se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem. Právě doktor vám totiž pomůže směrovat kroky – a tím pádem i veškeré investované prostředky – na to správné místo.

Pojišťovnou hrazená lázeňská péče, kterou si ale samozřejmě můžete financovat i sami, se skládá z komplexní fyzioterapie (léčení nemocí pomocí tepla, masáží, vody nebo vzduchu), rehabilitace (opětovné navrácení porušené funkce) a preventivních (tedy v předstihu vykonaných) opatření, s množstvím cvičení, koupelí a masáží. Právě Maďarsko je vyhledávanou a pojišťovnami doporučovanou destinací, která slibuje dobré výsledky v období mezi vymizením jednotlivých příznaků onemocnění a úplným uzdravením se, tedy v období rekonvalescence.


Maďarsko – nejen lázeňské centrum Evropy


Více než na tři sta tisíc lázeňských hostů je denně připravena přijmout Maďarská republika se svými osmdesáti čtyřmi možnými místy, kam lze vyjet za blahodárnými účinky termálních vod a léčivých pramenů.

Pokud vám ale polehávání po lázeňském komplexu přijde jako jednoduše nedostačující náplní pobytu, stačí se jen trochu rozhlédnout okolo sebe. Země geniálního hudebního skladatele a klavíristy Bély Bartóka má opravdu hodně co nabídnout. Ať už je to návštěva dvoumiliónové metropole Budapešť a v blízkosti lázeňských center se nacházejících historických měst: Pécs, Šoproň, Szombathely, Győr, Kőszeg, Szentendre, Eger nebo Debrecen, či například poznání slavného maďarského kulinářského umění. V kuchyni zde hlavní roli hraje pálivá paprika, sladká smetana a zelí! A pak tu máme taky klobásy, debrecínskou pečeni, čabajku a mnohé další uzeniny, které se proslavily všude po světě, tokajské víno, maďarský tažený štrúdl, guláš, smažený langoš s česnekem, sýrem a kečupem, kuře na paprice, rybí polévku nebo plněné zelí. Je toho hodně, co tady lze poznávat…

A mimochodem: pamatujete si na barevný hlavolam zvaný Rubikova kostka? A kuličkové pero, používáte? Oba tyto vynálezy spatřily světlo světa právě v Maďarské republice. Ještě váháte?


Harkány aneb „Páchnoucí louka“


Již od roku 1823 je tato oblast se středomořským podnebím, ležící vedle řeky Drávy, známá pro své pozitivní léčebné účinky. Ty byly naprostou náhodou objeveny během odvodňování krajiny v minulých stoletích, kdy lidé pracující celý den v pařícím se bahnu, teplém řídkém blátě, se zázračně vyléčili ze svých potíží pohybového ústrojí. Nejen toto vyléčení bylo zapříčiněno karbonylsulfidem, látkou obsaženou ve vodě v plynné podobě, jež se velmi rychle vstřebává do organismu člověka, a blahodárně působící aktivní sírou. Právě díky ní – a jejímu charakteristickému sirnému zápachu – je místo známé také pod trochu hanlivým jménem Páchnoucí louka (Büdösrét).

Voda se zde pohybuje při teplotách okolo 62°C a je vhodná zejména pro léčbu nemocí pohybového ústrojí a bolesti kloubů, při poúrazovém léčení a rekonvalescenci. Dále pak účinně působí při ženských chorobách a neplodnosti, zánětlivých chorobách a psoriáze (tedy obyčejné lupence). Pitná kúra je účinná zejména pro léčení katarů zažívacího ústrojí a také v případech mnohých nemocí jater a žlučníku.

Komplex disponuje rozsáhlými parky, moderní nemocnicí zaměřenou výhradně na léčení reumatických potíží, několika bazény, dvěma hotely (dvouhvězdičkovým Dráva a hvězdičkovým Napsugár), turistickou ubytovnou, kempem a bezpočtem restaurací, barů a obchodů. Lázně jsou otevřeny denně od devíti hodin ráno do šesti hodin večer. Venkovní bazény od pátku do soboty od devíti hodin ráno do osmi hodin večer a od neděle do čtvrtka od devíti hodin ráno do šesti hodin večer.

Nedaleko lázeňského centra Harkány se nachází známá turistická atrakce – historické město Pécs, kde si lze prohlédnout architektonicky cenné památky z tureckých dob a kde také sídlí slavný maďarský baletní soubor pécského divadla. Dalšími možnými výletními destinacemi jsou blízká města Siklós a Villány.

Pro více informací o tomto lázeňském letovisku doporučuji tuto webovou stránku.


Zalakaros aneb Místo slavných vanových koupelí


Jedním z nejnovějších lázeňských středisek Maďarska je Zalakaros, který leží v blízkosti Blatenského jezera, nám dobře známého Balatonu, v romantické, těžkým průmyslem nedotknuté krajině vinohradů. Zdejší prameny byly náhodou objeveny při průzkumu ložisek nerostného bohatství země a jejich léčebné účinky tkví nejvíce ve vysokém obsahu flóru, jódu a brómu.

Místní mírně radioaktivní voda dosahuje teploty až 96°C a ve formě koupelí je vhodná k rehabilitacím a léčení pooperačních stavů, nemocí pohybového ústrojí a chronicky se opakujících gynekologických potížích. Pozitivně působí i na onemocnění dásní.


Foto: hongrietourisme.com

V parkově upraveném lázeňském komplexu najdete mimo jiné léčebné centrum, tři bazény pod širým nebem, kryté sedací bazény s teplou vodou, saunu, dvouhvězdičkový hotel Napfény, mnoho penzionů a kemp, který je ovšem otevřen pouze v letních měsících.

Pro výletychtivé lázeňské hosty je zajímavostí nedaleká ptačí rezervace v Zimány a místní rarita, stádo – v divoké přírodě Evropy se jen vzácně vyskytujících – zubrů. Blízký Zalavár nadchne návštěvníky mnoha zříceninami staroslovanského hradiště a nedaleko je i Blatenské jezero. Cyklisty profesionální i rekreační jistě potěší možnost pohybovat se po zdejší krajině právě na kole, což je tady zážitek silově dostupný téměř každému.

Pro více informací o tomto lázeňském letovisku doporučuji tuto webovou stránku.


Jedna malá, ale dobrá rada


Před tím, než vyrazíte do Maďarska, pamatujte na to, že maďarština není českému jazyku podobná ani z jednoho procenta, a proto je dobré si s sebou vzít maďarskou konverzaci, která ulehčí komunikaci s těmi, kdo v zemi kořeněných jídel a čardáše neumí anglicky – a těch je, bohužel, ještě stále mnoho.
Na internetu naleznete maďarskou konverzaci ve formátu pdf. ke stažení na této adrese.


Závěrem: jednoduchý recept na tradiční rybí polévku


Pokud jste v duši nadšeným kuchařem amatérem a lákají vás tradiční národní pokrmy a jejich příprava, jeden z těch maďarských je na rybí polévku zvanou halászle. V případě její přípravy platí pravidlo, že čím více různých druhů sladkovodních ryb k vaření použijete, tím lépe.

Ingredience:
  • 600 gramů sladkovodních ryb (fantazii se meze nekladou, může být kapr, lín, candát atp.)
  • 2 větší cibule
  • 250 gramů brambor
  • 2 dcl smetany
  • 2 lžíce oleje (nedoporučuje se olivový pro příliš výraznou chuť)
  • mletá červená paprika (sladká i pálivá)
  • sůl s pepřem na celkové dochucení

Postup: cibuli nadrobno nasekáme, rozpálíme olej a necháme ji na něm zpěnit. Posypeme pálivou i sladkou paprikou a zamícháme. Chvilku nechápe a pak směs zalijeme horkou vodou (může být i jemný zeleninový vývar). Přidáme na malé kostky nakrájené brambory a rybí maso, které si dopředu vykostíme a můžeme ho i mírně předvařit, promícháme a necháme deset až patnáct minut vařit na mírném ohni. Po tento čas polévku nemícháme, aby se rybí maso nerozpadlo a zůstalo vcelku, jen vždy pravidelně pohneme celým hrncem. Hotovou polévku zjemníme vmícháním smetany a dochutíme solí a pepřem. Je možné do ní také v tento moment vmíchat nadrobno nasekané rajče, česnek nebo feferonku a nebo ji servírovat s na kostičky nakrájenou, dokřupava osmaženou houskou.

Dobrou chuť. Anebo, jak se maďarsky říká, jó étvágyat!

Titulní foto: zeropoint.freeblog.hu